Motel (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Motel
(Hostel)
2005-ös amerikai film

Rendező Eli Roth
Producer Chris Briggs,
Mike Fleiss,
Eli Roth,
Quentin Tarantino
Vezető producer Quentin Tarantino
Műfaj
Forgatókönyvíró Eli Roth
Főszerepben Jay Hernandez
Derek Richardson
Eythor Gudjonsson
Zene Nathan Barr
Operatőr Milan Chadima
Vágó George Folsey Jr.
Jelmeztervező Franco-Giacomo Carbone
Díszlettervező Franco-Giacomo Carbone
Gyártás
Gyártó Nex Entertainment
OrszágUSA
Nyelv angol, orosz, japán, német, cseh, francia, szlovák, magyar (szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő 95 perc
Költségvetés 4,8 millió dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó USA Lions Gate Films
Magyarország InterCom Zrt.
BemutatóUSA 2006. január 6.
Magyarország 2006. március 23.
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 80 578 934 dollár[2]
Kronológia
KövetkezőMotel 2.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Motel (eredeti cím: Hostel) 2005-ben bemutatott amerikai horrorfilm, melynek forgatókönyvírója és rendezője Eli Roth, a főszerepben Jay Hernandez látható.

A Motel-filmsorozat első része. Második része, a Motel 2. 2007. június 8-án jelent meg, a Motel 3. pedig 2011. december 27-én.

Cselekmény[szerkesztés]

Két főiskolai hallgató, Paxton és Josh Európában utazgatnak, hogy együtt töltsék a szabadidejüket egyik legjobb barátjukkal, az izlandi Olival. Miután a három férfi meglátogat egy bordélyházat és kidobatják magukat egy klubból, találkoznak egy Alexi nevezetű fiatal sráccal. Alexi meggyőzi őket, Barcelona helyett látogassanak el inkább egy szlovákiai motelbe, amely tele van gyönyörű nőkkel.

Mindhárman felszállnak a Szlovákiába tartó vonatra és találkoznak egy furcsa holland üzletemberrel, aki fogdosni kezdi Josh lábát. Josh kiabálva távozásra szólítja fel. Amikor megérkeznek a szlovák motelbe, két fiatal lány, Natalya és Svetlana köszönti őket, majd arra kéri fel a srácokat, hogy fürdőzzenek velük, utána pedig menjenek együtt bulizni. Josht hamarosan megrohamozza egy csapatnyi utcagyerek, az úgynevezett "rágógumi csapat". Pénzt követelnek tőle, de a holland üzletember időben megmenti őt. Köszönete jeléül Josh meghívja az üzletembert egy italra, és elnézést kér tőle, amiért korábban olyan hevesen reagált a vonaton történtekre. Később Paxton és Josh lefekszenek Natalyával és Svetlanával, míg Oli a Vala nevű recepciós lánnyal távozik. Másnap reggel meglepődnek, hogy Oli még nem tért vissza és nem is tudnak vele kapcsolatba lépni. Megkeresi őket egy japán lány, Kana, és mutat egy fotót Oliról és az ő barátnőjéről, Yukiról, aki furcsa módon szintén eltűnt. Később érkezik egy üzenet Oli telefonjáról, egy szelfi kíséretében azt állítva, hogy ő hazament – ám valójában gyilkosa lefejezte Olit és lefényképezte a telefonjával, Yukit pedig épp kínozzák.

Mikor Svetlana és Natalya buliba hívják Paxtont és Josht, Josh először nemet mond, mert Oli előkerülése után azonnal távozni akar. Paxton viszont ráveszi, hogy a hazaút előtt egy utolsót még bulizzanak. A parti közben Josh berúg és rosszul lesz, Natalya felajánlja, hogy visszakíséri őt a Motelbe, de Josh visszautasítja. Josh visszatántorog a Motelbe, majd a recepciósnő segíti fel a szobájába, ahol azonnal ágynak dől. Azonban nem sejti, hogy valaki pontosan a kiszolgáltatottságára vár. Ezalatt Paxton egyedül marad a két lánnyal, részegen kimegy a mosdóba és véletlenül beszorul egy kamrába.

Josh egy pinceszerű helyiségben ébred, székhez kötözve. Ekkor egy maszkos, köpenyes férfi – aki nem más, mint a holland üzletember – fúrógéppel kezdi kínozni. Elvágja a fiú Achilles-ínjét, ami miatt Josh képtelen elmenekülni, majd a férfi egy szikével elmetszi áldozata torkát.

Paxton felébred a diszkóban, visszatér a motelbe, de ott már állítólag kijelentkezett. Új szobát kap és két nő ismét egy fürdőzésre invitálja. Gyanakodva felkeresi Natalyát és Svetlanát, akik szerint Josh egy kiállításra ment. Natalya elviszi Paxtont egy elhagyatott gyárépületbe, itt a fiú meglátja Josh megcsonkított holttestét, ezután pedig két férfi őt is fogságba ejti. Paxtont is székhez kötözik és egy Johann német férfi láncfűrésszel akarja megölni őt. Amikor levágja Paxton néhány ujját, az amerikai fiú kiszabadítja magát, kínzója elesik és saját lábába vág a fűrésszel. Paxton ezután főbe lövi kínzóját és a szoba őrét is, majd elmenekülve átöltözik, hogy megtévessze üldözőit. Megtalálja az Elite Hunting (Elit Vadászklub) névjegyét – a szervezet jó pénzért lehetővé teszi klienseinek turisták megkínzását és megölését. Kifelé menet észreveszi a láncvágóval eltorzított arcú Kanát, Paxton végez a lány amerikai kínzójával és együtt elmenekülnek egy lopott autóval, nyomukban a cég embereivel. Vezetés közben bosszúból halálra gázolja Natalyát, Svetlanát és Alexei-t. Paxton édességgel lefizeti a gyerekbandát, akik megtámadják és megölik az amerikai fiú üldözőit.

Paxton és Kana eljut a vasútállomásra. Eltorzult arcát meglátva Kana öngyilkosságot követ el, egy vonat elé veti magát. A felfordulást kihasználva Paxton észrevétlenül felszáll egy másik vonatra, ahol meghallja a holland üzletember hangját, aki szintén a vonat utasa. Bécsbe érve Paxton követi a férfit és végez vele, mielőtt egy másik vonatra átszállna.

Alternatív befejezés[szerkesztés]

A rendezői változatban Paxton észreveszi, hogy a holland üzletember a kislányával együtt utazik. Egy nyilvános illemhelyen a férfi szem elől téveszti lányát és szemtanúja lesz, ahogyan Paxton elrabolja és magával viszi a kislányt.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Jay Hernandez Paxton Papp Dániel
Derek Richardson Josh Boros Zoltán
Eythor Gudjonsson Oli Karácsonyi Zoltán
Barbara Nedeljáková Natalya Gallusz Nikolett
Jana Kaderabkova Szvetlana Kiss Anikó
Jan Vlasák Holland üzletember Maróti Gábor
Lubomir Bukovy Alex Hamvas Dániel
Milda Jedi Havlas Recepciós Elek Ferenc

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hostel. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2014. szeptember 29.)
  2. Motel. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. szeptember 29.)
  3. ISzDb – MOTEL (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2014. szeptember 29.)

További információk[szerkesztés]