Konstrukció (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Konstrukció
(Hypnotic)
2023-as amerikai film

A film magyarországi moziplakátja
A film magyarországi moziplakátja
Rendező Robert Rodríguez
Producer
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene Rebel Rodriguez[1]
Operatőr Robert Rodríguez
Vágó Robert Rodríguez
Gyártás
Gyártó
 • Solstice Studios
 • Ingenious Media
 • Studio 8
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 94 perc[2]
Képarány 2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó Fórum Hungary (Magyarország)
Bemutató
 • 2023. március 12. (South by Southwest)[3]
 • 2023. május 11. (Ausztrália, Hongkong, Malajzia, Szingapúr)[4]
 • 2023. május 12. (Amerikai Egyesült Államok, Kanada)[3]
 • 2023. május 24. (Izland)[4]
 • 2023. május 26. (2023-as cannes-i fesztivál, Írország, Egyesült Királyság)[4]
 • 2023. június 8. (Magyarország)[5]
 • 2023. augusztus 10. (Németország)[6]
 • 2023. augusztus 23. (Belgium, Franciaország)[4]
Korhatár16 IV. kategória (NFT/26525/2023)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Konstrukció (eredeti cím: Hypnotic) 2023-ban bemutatott amerikai sci-fi filmthriller, amelyet Robert Rodríguez és Max Borenstein forgatókönyvéből Rodríguez rendezett. Rodríguez produceri, társírói és vágói feladatkört is ellátott, míg fiai, Rebel és Racer Max zeneszerzőként és producerként működtek közre. A főbb szerepekben Ben Affleck, Alice Braga, J. D. Pardo, Hala Finley, Dayo Okeniyi, Jeff Fahey, Jackie Earle Haley és William Fichtner látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2023. május 12-én mutatták be a mozikban. Magyarországon június 8-án jelent meg a Fórum Hungary forgalmazásában. Általánosságban vegyes véleményeket kapott a kritikusoktól.

Cselekmény[szerkesztés]

Danny Rourke austini rendőrnyomozó felidézi terapeutájának hétéves kislánya, Minnie elrablását, amely házassága felbomlásához vezetett. Nicks nevű társával kapnak egy névtelen bejelentést, miszerint épp kirabolják egy bank széfjét. A megfigyelés során szemtanúi lesznek, amint egy titokzatos férfi (számukra nem hallható) utasításokat ad a civileknek, a banki alkalmazottaknak és a rendőrőknek, akik látszólag követik a parancsait, miközben ő bemegy a bankba. Rourke a megadott széfhez siet, és talál benne egy képet Minnie-ről, rajta a "Keresd meg Lev Dellrayne-t" felirattal.

Rourke meg van győződve arról, hogy a rablásnak köze van a lánya eltűnéséhez, ezért nyomozni kezd. A Nicks által leadott nyomok Rourke-ot Diana Cruz jósnő címére vezetik. Miután Rourke leírja neki a bankrablót, Cruz egyik ügyfele, akit ez a férfi irányít, egy motorkerékpárral áthajt Cruz kirakatán, majd öngyilkos lesz. Rourke védőőrizetbe veszi Cruzt. Elmagyarázza, a titokzatos férfit a bankból "Lev Dellrayne"-nek hívják, és hogy ő és Cruz a szökött "hipnoták": nagyhatalmú hipnotizőrök, akiket egy titkos kormányzati "Divízió" képzett ki az emberek elméjének irányítására. Rourke rejtélyes módon immúnis az ilyen jellegű agykontrollra, miközben Cruz megpróbál hatni rá. Dellrayne a rendőrörsön kívül arra utasítja Nickset, támadja meg Rourke-ot és Cruzt, mire a nő önvédelemből fejbelövi.

Rourke és Cruz Mexikóba menekül. Ott megtudják a Divízió egy korábbi kapcsolattartójától, Jeremiah-tól, hogy Dellrayne a "Dominót" keresi, egy fegyvert, melyet Dellrayne ellopott és elrejtett, amikor megszökött. Dellrayne ezután kitörölte saját memóriáját, és "triggereket" hagyott hátra, amelyek arra késztették, hogy fokozatosan felidézze a Domino tartózkodási helyét, és visszanyerje saját hipnotikus erejét. Jeremiah felfedi magát, mint az álcázott Dellrayne és üldözőbe veszi a párost egy hipnotikusan felépített környezeten keresztül. Rourke rácsatlakozik saját, korábban ismeretlen hipnotikus erejére, és lehetővé teszi számukra a menekülést.

Rourke és Cruz felkeresi Rivert, a Divízió visszavonult hackerét, aki rábukkan Rourke feleségére, Vivianra a Divízió adatbázisában. Később Rourke maga is utánanéz River adatbázisának, és rájön, Minnie valójában a Domino, két nagyhatalmú hipnotizőr lánya: Rourké és Cruzé (akiről kiderül, hogy Vivian). Amikor "Cruz" félbeszakítja őt, Rourke rájön, a szoba és az összes eddigi esemény hipnotikus konstrukció volt. Egy nagy helyiségben ébred fel, amelyet a Divízió ügynökei népesítettek be, akiket mind látott a felépített történet során, beleértve Nickset és "Dellrayne-t" is.

Vivian és "Dellrayne" elmagyarázzák, hogy Rourke és Vivian egyaránt hipnotizőrök, lányuk, Minnie a Divízióban született és nevelkedett, de a férfi megszökött vele, hogy ne váljon a fegyverükké. Miután elrejtette őt, majd kitörölte az emlékezetét, Rourke már emlékezett arra, hogy hol van. A Divízió a lány keresésének konstrukcióin vezette végig, hogy emlékezzen rá. Rourke visszakerül a konstrukcióba, ahol megismétli a terapeutájával tartott ülést és a bankrablásnál folytatott megfigyelést. Rourke azonban hamarosan megszökik a saját erejét használva, és elmenekül, miközben a Divízió rájön, a ""Keresd meg Lev Dellrayne-t" nem egy személyre, hanem a "Deer Valley Lane"-re utal: annak a farmnak a helyszínére, ahol Rourke nevelőszülei Minnie-t rejtegetik.

Rourke megérkezik a farmra és újra találkozik Minnie-vel, aki immár három évvel idősebb és teljes mértékben uralja hipnotikus erejét. A Divízió körülveszi a farmot, de kiderül, mindez csak egy újabb, Minnie által kreált konstrukció. Minnie visszaállítja Vivian emlékeit arról, hogy részt vettek Rourke és Minnie szökésében, és az emlékeit később kitörölték: amikor Minnie elég erős lesz az egész Divízió legyőzésére, akkor Vivian akaratlanul elvezeti őket hozzá. Minnie rákényszeríti a Divízió ügynökeit, hogy azok megöljék egymást. Ő, a szülei és Rourke nevelőszülei pedig megünneplik újonnan nyert szabadságukat.

Később kiderül, "Dellrayne" túlélte a lövöldözést, mivel Rourke nevelőapját úgy alakította ki, hogy úgy nézzen ki, mint ő a Minnie-vel folytatott harc során.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
Ben Affleck Danny Rourke
Alice Braga Diana Cruz
J. D. Pardo Nicks
Dayo Okeniyi River
Jeff Fahey Carl
Jackie Earle Haley Jeremiah
William Fichtner Lev Dellrayne
Zane Holtz Trout
Ruben Cabaalero Watkins
Kelly Frye Viv
Sandy Avila Thelma
Kelly Phelan üzletasszony

A film készítése[szerkesztés]

Robert Rodríguez már 2002-ben megírta a Konstrukció kezdeti forgatókönyvét, és "az egyik kedvenc történetének" tartotta.[7] 2018 novemberében megerősítették, hogy Rodríguez lesz a rendező, az eredeti forgatókönyvet pedig Max Borenstein írta újra a Studio 8 számára.[8][9] 2019 novemberében arról számoltak be, hogy a Studio 8 a Solstice Studios-szal együttműködve fogja elkészíteni a filmet, amely megszerezte a hazai forgalmazási jogokat.[10]

2019 novemberében Ben Affleck kapta meg a főszerepet.[11] 2021 májusában Alice Braga is csatlakozott a stábhoz, a forgatás pedig szeptember 20-án kezdődik a texasi Austinban.[12] 2021 szeptemberében Hala Finley csatlakozott a szereplőgárdához.[13] 2021 októberében Dayo Okeniyi, William Fichtner és J. D. Pardo is szerepet kapott.[14][15]

A forgatás 2021. szeptember 27-én kezdődött Austinban, és ugyanezen év november 19-én fejeződött be.[13][16]

Bemutató[szerkesztés]

A Konstrukciót eredetileg a Solstice Studios tervezte bemutatni az Egyesült Államokban. 2023 márciusában bejelentették, hogy a Ketchup Entertainment lesz a hazai forgalmazó, miután a Solstice Studios 2022 végén megszűnt. A film "work-in-progress" vágott változatát 2023. március 12-én mutatták be a South by Southwest rendezvényen.[17] A projekt végül 2023. május 12-én jelent meg az Egyesült Államokban a Ketchup Entertainment és a Relativity Media forgalmazásában.[18][19][20][21]

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételi adatok[szerkesztés]

A Könyvklub: A következő fejezet című filmmel együtt mutatták be, és az első napon 240 ezer dollárt gyűjtött 2118 moziban. 2,4 millió dollárral debütált, és a hatodik helyen végzett. Ez volt Rodríguez és Affleck karrierjének legrosszabb nyitóhétvégéje, részben a stúdió nagyon kevés marketingtevékenységét okolták.

Kritikai visszhang[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Rebel Rodriguez Scoring Robert Rodriguez's 'Hypnotic'. Film Music Reporter . [2023. március 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 7.)
 2. Hypnotic (15). BBFC . [2023. május 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 27.)
 3. a b Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2023. június 10.)
 4. a b c d Internet Movie Database (angol nyelven)
 5. Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása (magyar nyelven). Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. (Hozzáférés: 2023. május 11.)
 6. film-dienst (német nyelven)
 7. Chitwood, Adam: Exclusive: Robert Rodriguez Says His Ben Affleck Movie 'Hypnotic' Is "Like a Hitchcock Thriller on Steroids". Collider , 2021. augusztus 29. [2022. május 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. május 17.)
 8. Kit, Borys: Robert Rodriguez, 'Kong: Skull Island' Writer Team for Sci-Fi Thriller 'Hypnotic' (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2018. február 20. [2021. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 3.)
 9. Hypnotic. Writers Guild of America West , 2022. szeptember 13. [2022. november 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 6.)
 10. Wiseman, Andreas: Big-Budget Robert Rodriguez Thriller 'Hypnotic' Set As First Film In Solstice & Studio 8 Deal. Deadline Hollywood , 2019. november 1. [2021. október 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 2.)
 11. Kroll, Justin: Ben Affleck to Star in Robert Rodriguez's Action Thriller 'Hypnotic'. Variety , 2019. november 6. [2019. november 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 6.)
 12. Wiseman, Andreas: Robert Rodriguez's Ben Affleck Action-Thriller 'Hypnotic' Slated To Start Production In September, Alice Braga Joins. Deadline Hollywood , 2021. június 1. [2022. augusztus 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. június 1.)
 13. a b Wiseman, Andreas: 'Hypnotic': Hala Finley Joins Ben Affleck & Alice Braga In Robert Rodriguez & Solstice Action-Thriller, Cameras Roll This Month In Texas. Deadline Hollywood , 2021. szeptember 17. [2021. október 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 18.)
 14. Robert Rodriguez's Solstice Studios & Studio 8 Movie 'Hypnotic' Sets Dayo Okeniyi & William Fichtner. Deadline Hollywood , 2021. október 1. [2021. október 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. október 2.)
 15. Wiseman, Andreas: Mayans M.C. Star JD Pardo Joins Robert Rodriguez Action-Thriller Hypnotic. Deadline Hollywood , 2021. október 13. [2021. október 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. október 13.)
 16. Solstice Studios Shuttering? Top Execs Laid Off As Indie Becomes Hollywood's First Corporate Covid Fatality. Deadline Hollywood , 2021. október 4. [2021. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. október 9.)
 17. Vary, Adam B.: 'Hypnotic' First Look: Ben Affleck and Robert Rodriguez's Thriller to Hold Work-in-Progress SXSW Screening (EXCLUSIVE) (amerikai angol nyelven). Variety , 2023. március 1. [2023. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 2.)
 18. Wiseman, Andreas: Robert Rodriguez & Ben Affleck's 'Hypnotic' Gets May Release Date Following Surprise SXSW "Work In Progress" Screening. Deadline Hollywood , 2023. március 17. [2023. március 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 17.)
 19. New Movie Releases: May 12, 2023. tbnweekly.com . [2023. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 12.)
 20. Hypnotic. Relativity Media . [2023. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 13.)
 21. Watson, Fay: Hypnotic marks a career-wide worst opening for Ben Affleck. Yahoo! News , 2023. május 16. (Hozzáférés: 2023. június 8.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hypnotic (2023 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]