Ugrás a tartalomhoz

Tom Savini

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tom Savini
2014
2014
Életrajzi adatok
Születési névThomas Vincent Savini
MűvésznévTom Savini
Született1946november 3. (77 éves)
Pittsburgh, Pennsylvania
HázastársaNancy Hare 1984
Pályafutása
Iskolái
  • Carnegie Mellon College of Fine Arts
  • Point Park University
  • Central Catholic High School
  • Carnegie Mellon Egyetem
Aktív évek1974 – napjainkig
Híres szerepeiBlades
Holtak hajnala (1978)
Sex Machine
Alkonyattól pirkadatig
Seriff
Holtak hajnala (2004)
Műfajokhorrorfilm
Díjai
További díjakLegjobb maszk
1985 Holtak napja

Tom Savini weboldala
Tom Savini IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Tom Savini témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Thomas „Tom” Vincent Savini (Pittsburgh, Pennsylvania, 1946. november 3. –) amerikai színész, rendező, maszkmester és speciális effektus-készítő.

Élete[szerkesztés]

Tanulmányai és pályaválasztása[szerkesztés]

Az Amerikai Egyesült Államok Pennsylvania államának Pittsburgh nevű városában, 1946. november 3-án, katolikus családban született. Vallásának megfelelő nevelést kapott, majd a Carnegie-Mellon Egyetemen szerzett diplomát. Fényképészként részt vett a vietnámi háborúban, majd onnan visszatérve hasznosította az ott látottakat később maszkmesteri és speciális effektusi munkáihoz. A maszkok készítésére már gyerekkorában kedvet kapott, miután látta az 1957-es készítésű, Az ezerarcú embert, James Cagney főszereplésével.

Családja[szerkesztés]

Feleségével, Nancy Hare-ral 1984-ben házasodtak össze. Két gyerekük, egy fiuk és egy lányuk van. Lánya, Lia Savini szerepelt egyik, Romeróval közös filmjében, a Majomszeretet: Egy félelmetes kutatásban. Két unokatestvére, Donna és Mike Savini pedig az 1978-as Holtak hajnalában egy-egy, élőhalott gyerekként jelent meg.

Munkássága[szerkesztés]

A kezdetektől a 80-as évek végéig[szerkesztés]

1974-ben kezdett filmes munkákat vállalni. A Derangedben maszkkészítő. A Dead of Nightban ez kiegészült a speciális effektusok készítésével is. 1977-ben már arcát is adta egy filmhez egy kisebb szerepben George A. Romero Martinjában. Ebben a filmben még maszkmesterként, speciális effektus készítőként és kaszkadőrként is közreműködött.

Romeróval ekkoriban barátkozott össze,[Mj 1] így a következő, a nagy sikereket, de vitákat is maga mögött tudó Holtak hajnalában a sminkelés, maszkolás (ebbe beletartoztak a levágott kezek és harapásnyomok is) és kaszkadőri munkák elvégzése közben eljátszotta az áruházat megtámadó motoros banda vezérét, Bladest.[Mj 2] A filmet Amerikában 1978-ban mutatták be. 1980-ban és 1981-ben több, Romerótól független filmben is közreműködött. Ezek között olyanok találhatóak, mint az 1980-as Péntek 13 filmsorozat első része (kaszkadőr és maszkkészítés), és az 1981-es Az erdei fantom (speciális maszkok és horroreffektusok). A Knightriderst már újra Romeróval forgatta, de itt Savini csak színészi minőségben járult hozzá a munkához. 1982-ben a Creepshow első részében, egy rangos szerepnek aligha mondható kukást játszik, miközben a Stephen King által megírt, Romero által pedig vászonra vitt műben megcsinálta a speciális maszkokat is. Egy év kihagyás után, 1984-ben tért vissza a szakmához. Előbb egy kisebb szereppel, az A troll és a kisfiú című, családi kalandfilmben, majd főszerepet kapott az 1985-ben elkészülő The Ripperben mint a hírhedt sorozatgyilkos, Hasfelmetsző Jack. Közben közreműködött a Joseph Zito által rendezett Péntek 13. – IV. rész: Az utolsó fejezetben és a Koncsalovszkij nevével futó Mária szerelmei címet viselő, romantikus drámában. Az újabb, nagy sikerű, Romero rendezte, 1985-ös Holtak napja című zombi-eposzban nem vállalt ugyan szerepet, de speciális maszkeffektusaiért megnyerte a legjobb maszkokért járó Szaturnusz-díjat.[Mj 3] Ebben az évben még maszkmunkát vállalt Joseph Zito alkotásában, a Chuck Norris főszereplésű Tomboló terrorban. A következő év folyamán Tobe Hooper vígjátékában, A texasi láncfűrészes mészárlás 2-ben maszkozik, majd legközelebb 1987-ben dolgozik filmen, mégpedig a Stephen King és Romero írásai alapján készülő, Michael Gornick dirigálta Creepshow 2 prológjában, „A rém”ként szerepel, miközben konzultált a maszkokat készítőkkel. George Romero következő művében (ami „Romero-horror” létére kivételesen nem zombikról szól), a Majomszeretet: Egy félelmetes kutatásban újra elővette speciális maszkeffektusi, valamint kaszkadőri tudását. Az 1988-ban forgatott Dolph Lundgren főszereplésével készülő (rendező: Joseph Zito) Vörös skorpióban nyújtott speciális maszkeffekt-munkát és pár dokumentumfilmben tett megjelenését leszámítva, a következő évtizedig felhagyott a filmezéssel.

Az 1990-es években[szerkesztés]

Az új évtizedet egy amerikai-olasz koprodukcióban, Edgar Allan Poe írásaiból készült Due occhi diaboliciban kezdte. Bár színészi játékkal is feltűnt a Fekete macska című részben, a stáblistán ezt nem tüntették fel. A filmhez nyújtott egyéb közreműködéseit (speciális maszkeffektusok ellenőrzése, speciális effektusok és kaszkadőr) azonban igen. A több, kisebb részre bontott filmet Dario Argento és George Romero rendezte. Amerikába visszatérve megrendezte első egész estés filmjét,[Mj 4] ami Romero 1968-as filmjének, az Élőhalottak éjszakájának remake-je. Főszerepben Tony Todd és Patricia Tallman látható. A rendezői munka után egy fotóriporter rövid szerepébe bújt, John Landis Harapós nő horrorjában (1992), majd egy évvel később ismét Argentóval dolgozott, egy újabb amerikai-olasz koprodukcióban, a Trauma. Következő munkáit kisebb szereplések, mint (A démonológus - 1995), A fércember - 1995) és kevésbé ismert filmekben (Döntő pillanat - 1993, Tökéletes merénylet - 1993, A sikátor igazsága - 1994) végzett munkák jellemzik. 1996-ban kapta meg egyik legemlékezetesebb szerepét Quentin Tarantino vámpíros történetében (rendezője: Robert Rodríguez), amely az Alkonyattól pirkadatig címet viseli. A történetben egy „Sex Machine” nevű, vámpírrá váló motorost alakít.[Mj 5]

2000–[szerkesztés]

2002-ben vállalt utoljára látványtechnikai munkát, az 1989-ben kivégzett sorozatgyilkosról, Ted Bundy-ról szóló életrajzi filmben. A stáblistákon a továbbiakban, csak mint színész, vagy mint rendező látható. A Ted Bundy életéről szóló filmet leszámítva, 2010-ig bezárólag, nagyrészt, csak kisebb, pár perces, vagy másodperces cameo szerepekben látható. Ezek között számottevő a zombifilmek új-hullámához tartozó Holtak hajnala, ami Romero 1978-as verziójának remake-je, amit egy akkor kezdő rendező, Zack Snyder készített 2004-ben[Mj 6] és a Romero rendezésű Holtak földje 2005-ből. Robert Rodríguez, 2007-ben elkészítette Terrorbolygó horrorját, ahol „Tolo helyettes” karaktere, a korábban eljátszottakéhoz képest jóval hosszabb „élettartamú” volt, de a 2008-as Kevin Smith vígjátékban, a „Zack és Miri pornót forgat”-ban ismét csak pár percre jelenik meg és a „Jenkins” karakter csak egy jelenetben tűnik fel. 2010-ben újra Robert Rodríguezzel forgat, a Danny Trejo főszereplésű Machetében mint a címszereplő ellenfelének egyik embere, Osiris Amanpour. Később ugyanebben a szerepben jelenik meg a film folytatásában, amely a Machete gyilkol címen jelent meg 2013-ban. A két Machete-film között még szerepelt a Bizarr színház (2011), az Egy különc srác feljegyzései (2012), valamint a Django elszabadul (2012) című filmekben is.

Készülő filmek[szerkesztés]

Több készülő filmben (Horrorween, Eldorado, The Sadist, The 4th Reich, Robin Hood - Ghosts of Sherwood) fog várhatóan feltűnni, valamint megrendezte saját horrorját, Bizarr színház címen.

Egyéb tevékenységei[szerkesztés]

1985 óta meg-megjelenik dokumentumfilmekben, amelyek leginkább különböző horrorfilmekről, vagy azok elkészültéről szólnak. Erről a témáról könyvet is írt, amelyet az általa indított Special Effects Make-Up and Digital Film Programs nevű iskolában tankönyvként is felhasznál.

Filmográfiák[szerkesztés]

Színészként[szerkesztés]

Bemutató Cím Magyar cím Szerep Magyarhang Rendező Egyéb hozzájárulás
1977 Martin nem jelent meg magyarul Arthur George A. Romero maszkok, speciális effektus és kaszkadőrként
1978 Dawn of the Dead Holtak hajnala Blades (a motoros banda vezére) George A. Romero maszkok, sminkek és kaszkadőr
1980 Maniac Elmebeteg diszkós fiú William Lustig maszkok
Effects nem jelent meg magyarul Nicky Dusty Nelson speciális effektusok
1981 Knightriders Motorlovagok Morgan Kapácsy Miklós George A. Romero
1982 Creepshow Creepshow - A rémmesék könyve szemetes Faragó József George A. Romero speciális maszkeffektek
1984 The Boy Who Loved Trolls A troll és a kisfiú motoros Harvey S. Laidman
1985 The Ripper nem jelent meg magyarul Hasfelmetsző Jack Christopher Lewis
1987 Creepshow 2 Creepshow 2 The Creep Michael Gornick maszkok konzultáns
1990 Due occhi diabolici nem jelent meg magyarul The Monomaniac Dario Argento
George A. Romero
speciális effektek és maszkeffektek, és kaszkadőrként
1991 Heartstopper nem jelent meg magyarul Ron Vargo hadnagy John A. Russo speciális effektusok
1992 Innocent Blood Harapós nő fotóriporter John Landis
1995 The Demolitionist A likvidátor Roland Robert Kurtzman
Mr. Stitch A fércember kémikus Roger Avary maszkok és maszkeffektek
1996 From Dusk Till Dawn Alkonyattól pirkadatig Sex Machine Kárpáti Tibor Robert Rodríguez
2001 The Monster Man nem jelent meg magyarul Joe bácsi Jose Prendes
Web of Darkness nem jelent meg magyarul csavargó Andrew V. McLaglen speciális maszkeffektek és speciális effektek
Children of the Living Dead nem jelent meg magyarul Hughs helyettes Tor Ramsey kaszkadőr koordinátor
Eyes Are Upon You nem jelent meg magyarul Eddie Rao David A. Goldberg
2002 Ted Bundy Ted Bundy nyomozó Salt Lake City-ben Matthew Bright speciális maszkeffektek
Blood Bath nem jelent meg magyarul idegen William McDaniel
2003 Zombiegeddon nem jelent meg magyarul Jézus Krisztus Chris Watson
Vicious nem jelent meg magyarul Kane Matt Greene
2004 Dawn of the Dead Holtak hajnala megyei seriff Besenczi Árpád Zack Snyder
Death 4 Told nem jelent meg magyarul férfi Bo Buckley
C. Michael Close
Unearthed nem jelent meg magyarul Victor Tonelli nyomozó Craig Kovach
2005 Forest of the Damned nem jelent meg magyarul Stephen Johannes Roberts
Land of the Dead Holtak földje zombi machetével George A. Romero
A Dream of Color in Black and White nem jelent meg magyarul Cabby Blake Fitzpatrick
2006 Beyond the Wall of Sleep nem jelent meg magyarul seriff Barrett J. Leigh
Thom Maurer
The Absence of Light nem jelent meg magyarul „A Legnagyobb Erő” Patrick Desmond
2007 Grindhouse Terrorbolygó Tolo helyettes Kerekes József Robert Rodríguez
Diary of the Dead Holtak naplója Férfi a rádióban (csak hang) George A. Romero
Loaded Dice nem jelent meg magyarul A püspök Matt Greene
It's My Party and I'll Die If I Want To nem jelent meg magyarul Tom bácsi Tony Wash
2008 Lost Boys: The Tribe Az elveszett fiúk: A törzs David Van Etten P.J. Pesce
Zack and Miri Make a Porno Zack és Miri pornót forgat Jenkins Katona Zoltán
(1. magyar változat)
Mihályi Győző
(2. magyar változat)
Kevin Smith
Sea of Dust nem jelent meg magyarul Prester John Scott Bunt
2010 The Dead Matter nem jelent meg magyarul Sebed Edward Douglas
Machete Machete Osiris Amanpour Törköly Levente Ethan Maniquis
Robert Rodríguez
2011 The Theatre Bizarre Bizarr színház Dr. Maurey Tom Savini
2012 The Perks of Being a Wallflower Egy különc srác feljegyzései Mr. Callahan Forgács Gábor Stephen Chbosky
Django Unchained Django elszabadul Nyomkövető Quentin Tarantino
Machete Kills Machete gyilkol Osiris Amanapur Törköly Levente Robert Rodriguez

Közreműködőként[szerkesztés]

Bemutató Cím Magyar cím Hozzájárulás Rendező
1974 Deranged nem jelent meg magyarul maszkok Jeff Gillen
Alan Ormsby
Dead of Night nem jelent meg magyarul maszkok és speciális effektusok Bob Clark
1980 Friday the 13th Péntek 13 maszkok és kaszkadőr Sean S. Cunningham
1981 Eyes of a Stranger nem jelent meg magyarul speciális maszkeffektusok Ken Wiederhorn
The Burning Az erdei fantom speciális maszkeffektusok, horroreffektusok Tony Maylam
The Prowler nem jelent meg magyarul speciális effektusok és maszkok Joseph Zito
Nightmare nem jelent meg magyarul speciális effektusok Romano Scavolini
1982 Xiao sheng pa pa nem jelent meg magyarul speciális maszkeffektusok Chia Yung Liu
Alone in the Dark nem jelent meg magyarul maszkeffektus és besegítés Lee Taylor-Allan szerepének megjelenéséhez Jack Sholder
Midnight nem jelent meg magyarul speciális effektusok John A. Russo
1984 Friday the 13th: The Final Chapter Péntek 13. – IV. rész: Az utolsó fejezet speciális maszkeffektusok és speciális effektusok megfigyelő Joseph Zito
Maria's Lovers Mária szerelmei speciális maszkeffektusok Andrej Koncsalovszkij
1985 Day of the Dead A holtak napja speciális maszkeffektusok George A. Romero
Invasion U.S.A Tomboló terror speciális maszkeffektusok Joseph Zito
1986 The Texas Chainsaw Massacre 2 A texasi láncfűrészes mészárlás 2 maszkok Tobe Hooper
1988 Monkey Shines Majomszeretet: Egy félelmetes kutatás speciális maszkeffektusok, kaszkadőr George A. Romero
Red Scorpion Vörös skorpió speciális maszkeffektusok Joseph Zito
1990 Night of the Living Dead Az élőhalottak éjszakája rendező Tom Savini
1991 Bloodsucking Pharaohs in Pittsburgh nem jelent meg magyarul speciális maszkeffektusok Dean Tschetter
Alan Smithee
1993 Trauma Trauma speciális maszkeffektusok és maszkok Dario Argento
Killing Zoe Döntő pillanat speciális maszkeffektusok Roger Avary
Necronomicon nem jelent meg magyarul maszkeffektusok konzultáns, valamint besegítés Maria Ford
Vincent Hammond szerepének megjelenéséhez
Christophe Gans
Shusuke Kaneko
Brian Yuzna
1994 Backstreet Justice A sikátor igazsága speciális effektusok Chris McIntyre
1996 The Assassination File Tökéletes merénylet maszkok John Harrison
1999 Cold Hearts nem jelent meg magyarul speciális maszkeffektusok megfigyelő Robert A. Masciantonio

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Ismerni már régebben is ismerték egymást. A tervek szerint, már az 1968-as Élőhalottak éjszakája forgatásánál is Savini csinálta volna maszkokat, de akkor ment Vietnámba.
  2. Ekkor dolgozik először közös filmben későbbi barátjával, Taso N. Stavrakisszal, akivel ezen kívül még négy közös, filmes munkájuk van.
  3. 1978-ban, a Holtak hajnalában végzett munkájáért már jelölték a díjra, de akkor William Tuttle és Rick Baker nyerte el a Brian De Palma rendezte, Őrjöngés című film maszkjaiért.
  4. Korábban a Tales from the Darkside sorozat három részét is ő rendezte (1984, 1985, 1988).
  5. Itt (az ágyéki gépfegyvert leszámítva) ugyanolyan ruhát visel mint a Holtak hajnalában.
  6. Ebben, Savinin kívül még ketten (Ken Foree és Scott H. Reiniger) szerepelnek az eredeti filmből.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]