Holtak hajnala (film, 1978)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Holtak hajnala
(Dawn of the Dead)
1978-as amerikai–olasz film

Dawn Of The Dead logo.png
Rendező George A. Romero
Producer Richard P. Rubinstein
Claudio Argento
Alfredo Cuomo
Műfaj
Forgatókönyvíró George A. Romero
Főszerepben David Emge
Ken Foree
Scott Reiniger
Gaylen Ross
Zene Dario Argento
Goblin
Operatőr Michael Gornick
Vágó George A. Romero
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Olaszország
Nyelv olasz
Forgatási helyszín
Játékidő 139 perc
(rendezői változat)
Költségvetés 650 000 amerikai dollár[1]
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó B-Roll (DVD)
Bemutatóolasz 1978. szeptember 2.
magyar 1985. július 8.
Bevétel 55 000 000 amerikai dollár[2]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Holtak hajnala témájú médiaállományokat.

A Holtak hajnala (Dawn of the Dead) 1978-ban rendezett színes horrorfilm, melyet George A. Romero rendezett. A film a megjelenése óta igazi kultuszfilmnek számít. 2004-ben a történet alapjait egy remake változatban újra feldolgozták.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A film elején megismerhetjük Stephent és Francine-t, akik a philadelphiai tévétársaságnál dolgoznak. Egy ismeretlen kór pusztít az Egyesült Államokban. A stúdióban éppen egy orvos ad tanácsot a vírus megfékezésére, de az emberek nem hallgatnak rá. A műsor alatt Stephen és Fran elhatározza, hogy a társaság helikopterén elmenekülnek a biztos halál elől. Eközben a rendőrség egy épületet vett körbe, ahol elszabadultak az élőholtak, és a helyiek átvették az irányítást. Az épületet megrohamozzák az elit kommandósok, akik valóságos vérfürdőt rendeznek a zombik és a lakók között, ám a helyzet kicsúszik a kezükből, és rengetegen meghalnak az élőholtak által. A kommandósok között van Roger és Peter, akiknek elegük van a kormány tehetetlenségéből, és mivel Roger barátja Stephen, ezért csatlakoznak hozzájuk. Így négyen indulnak útnak. Útjuk során észreveszik, hogy a hadsereg és a nemzeti gárda képtelen a helyzet megoldására, így evakuálják a közeli városokat és falvakat, majd közös erővel (civil segítséggel is) megpróbálják likvidálni az élőhalottakat, de a terveik sorozatos kudarcokba fulladnak. A helikopterből kifogy az üzemanyag, így leszállnak egy benzinkútnál tankolni, ahol élőholtak támadnak rájuk. Sikeresen túlélik majd elmenekülnek, ám a kevés üzemanyag miatt le kell szállniuk. Egy bevásárlóközpont tetején szállnak le. Az épületben szintén vannak élőholtak, de csak kevés. Eldöntik, hogy megtisztítják az épületet, és „erődítménnyé” alakítják át. A terv sikerül, ám közben Rogert megharapja egy zombi a lábán. Az immár üres épületben egész jól berendezkednek (Stephen és Peter kosaraznak, Fran műkorcsolyázik, míg Roger egy ladikban járja körbe az áruházat, és mindent kipróbál). Az idő egyre jobban telik, és már a rádióból sem érkezik semmilyen jel arról, hogy sikerült-e a kórt megfékezni. Eközben Roger állapota egyre jobban romlik, és már a fájdalomcsillapítók sem használnak. Roger érzi, hogy ő is át fog változni, ezért megkéri Petert, hogy ha átalakul, lője fejbe. Az átalakulás nemsokára bekövetkezik és Roger meghal, ami a három főre fogyatkozott társaságot nagyon megviseli. Rogert eltemetik az áruház egyik kertjében.

Nem sokkal később egy rádióadást fognak, amely egy huligánbandától érkezik, akik megpróbálják a triót rávenni, hogy engedjék be őket az áruházba. Mivel ez nem történik meg, erőszakkal jutnak be a komplexumba, aminek következtében bejutnak az élőholtak is. Peterék ugyan felveszik a harcot a behatolók ellen, ám nagyon megszaporodnak a zombik, ezért nem marad más választásuk, minthogy a helikopterrel elmeneküljenek. Stephen életét veszti, majd átváltozik élőholttá. Mivel korábbi búvóhelyükre vezeti a zombikat, Peternek és Frannek menekülnie kell. Peter azt mondja Frannek, hogy menjen a helikopterhez és meneküljön (Fran tud helikoptert vezetni). Peter végül mégis összeszedi magát és felfut a helikopterhez. Mikor kérdezi Frantől, hogy mennyi üzemanyaguk van hátra, az közli, hogy kevés, ám tudván, hogy nincs hova menniük, nekivágnak a lehetetlennek.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplők Név Magyar hang (1. változat)
Stephen David Emge Sinkovits-Vitay András
Peter Ken Foree Kálid Artúr
Roger Scott H. Reiniger Hevér Gábor
Francine Gaylen Ross Roatis Andrea
Dr. James Foster David Crawford
Mr. Sidney Berman, TV-riporter David Early
Dr. Millard Rausch Richard France

Alternatív befejezés[szerkesztés]

A filmhez készült egy alternatív vég, melyben Peter nem fut fel a helikopterhez, hanem inkább fejbe lövi magát. Fran pedig úgy lesz öngyilkos, hogy a fejét a helikopter propelleréhez emeli. Ezt a változatot később elvetették.

Kritika[szerkesztés]

A filmet, bár a kritikusoknál jól szerepelt, sokan támadták a durva jelenetek miatt. 2013 végén 95%-on állt a Rotten Tomatoes oldalán. A film a nyitó hétvégén 900 000 dollárt hozott az Egyesült Államokban, a világon pedig 55 000 000 dollárt, így ez lett a „holtak” széria legtöbbet hozó darabja.

Feldolgozás[szerkesztés]

A filmről készült feldolgozás 2004-ben jelent meg Holtak hajnala címmel. Az eredeti film szereplői közül három is feltűnik cameoszerepben: Ken Foree (teleevangelista), Scott Reiniger (tábornok), és Tom Savini (Cahill seriff).

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]