Péntek 13. – IV. rész: Az utolsó fejezet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Péntek 13. – IV. rész: Az utolsó fejezet
(Friday 13th - The Final Chapter)
1984-es amerikai film

Vienes 13 2009 logo.jpg
Rendező Joseph Zito
Producer Frank Mancuso Jr., Tony Bishop (co-producer)
Műfaj
Forgatókönyvíró Barney Cohen (forgatókönyv), Bruce Hidemi Sakow (történet), Victor Miller, Martin Kitrosser, Ron Kurz, Carol Watson (karakter)
Főszerepben
 • Kimberly Beck
 • Erich Anderson
 • Corey Feldman
 • Peter Barton
 • Crispin Glover
 • Ted White
 • Judie Aronson
 • Camilla More
 • Bruce Mahler
 • Lawrence Monoson
 • Carey More
 • Wayne Grace
Zene Harry Manfredini
Operatőr Joao Fernandes
Vágó Joel Goodman
Jelmeztervező Jóel Goodmant
Díszlettervező Joe Hoffman
Gyártás
Gyártó Paramount Pictures
Georgetown Productions Inc.
Ország  USA
Nyelv angol
Játékidő 90 perc
Költségvetés $ 2 600 000
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Paramount Pictures
Bemutató 1984. április 13.
Korhatár magyar Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott.
Bevétel $ 32 980 000
Kronológia
Előző Péntek 13. – IV. rész: Az utolsó fejezet
Következő Péntek 13. – V. rész: Az újrakezdés
További információk

A Péntek 13. – IV. rész: Az utolsó fejezet (Friday 13th - The Final Chapter) egy 1984-es film, a Péntek 13.-sorozat negyedik darabja.

Történet[szerkesztés]

A rendőrség és a mentők a Higgins Havennél helyszínelnek, ahol Jason legutóbbi ámokfutása során egy csapat fiatallal végzett. A holttestek között megtalálják magát Jasont is. Miközben a holttesteket a Wessex megyei hullaházba szállítják át, Jason felébred, megöl egy nővért és egy kórboncnokot, majd visszatér a Kristály-tóhoz újabb áldozatokért.

Hat barát, Paul, Samantha, Sara, Doug, Ted és Jimmy kibérteltek egy házat a Kristály-tó mellett. Útjukon a házhoz, elhaladnak Mrs Voorhees sírja mellett, és belebotlanak egy stopposba is, akit néhány perccel később Jason meg is gyilkol. A kibérelt ház mellett él a Jarvis család: Mrs Jarvis, a lánya, Trish, a 12 éves Tommy, és a kutyájuk, Gordon. A hat barát, érkezésük során, egyből megismerkedik a családdal. Másnap a csapat fürdeni megy a tóhoz két ikertestvérrel, Tinával és Terrivel, akikkel az erdőben találkoztak. Trish és Tommy is arra járnak, és meg is hívja őket a csapat az aznap este tartandó bulijukra. Kicsivel később Trish kocsija lerobban, de segítségükre siet egy rejtélyes turista, Rob, akivel össze is barátkoznak, majd Rob házuk mellett ver sátrat.

Este, a hat barát bulija vérfürdőbe csap át, Jason egyenként meggyilkolja őket. Eközben a saját házukban Trish és Tommy anyjuk hűlt helyét lelik, így Robtól kérnek segítséget. Rob elmondja, hogy ő valójában Sandra Dier testvére, aki Jason áldozatául esett a 2. részben, és most Rob a gyilkost keresi, hogy bosszút álljon húga haláláért. Trish és Rob átmennek a szomszéd házba segítségért, míg Tommy átnézi Rob újságcikkgyűjteményét Jasonről. Trish és Rob elszörnyedve találnak rá a hullákra a szomszéd házban, majd Jason megöli Robot is. Trish visszaszalad a Jarvis házba. Eközben Tommy kopaszra borotválja a fejét, így pontosan úgy néz ki, mint Jason kiskorában. Ezzel képes elterelni a szörny figyelmét, akit Trish közben elkezd ütni a machetével, s véletlenül leveri a maszkját is, felfedve Jason borzasztóan eldeformálódott arcát. Trish Jason fejét veszi célba, de a szörnyeteg csak nem hal meg. Tommy megszerzi Jason machetéjét, és teljes erejéből belevágja Jason fejébe, kettévágva ezzel a koponyáját. Bár Jason már nyilvánvalóan halott, holttestét Tommy továbbra is csapkodja a machetével, teljesen kifordulva önmagából. Trish-t rémülettel tölti el Tommy erőszakos viselkedése.

Kiérkeznek a mentők és kórházba viszik a Jarvis testvéreket. Az orvosok elmondják Trish-nek, hogy Tommy sokkos állapotba került a történtek hatására, és valószínűleg ezért viselkedett ennyire megdöbbentően. Trish bemegy Tommy kórtermébe, ahol erősen átölelik egymást. Tommy hirtelen kinyitja szemét, és sötét, gyilkos tekintettel néz maga elé...

Szereplők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]