Péntek 13. – IV. rész: Az utolsó fejezet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Péntek 13. – IV. rész: Az utolsó fejezet
(Friday 13th - The Final Chapter)
1984-es amerikai film

RendezőJoseph Zito
ProducerFrank Mancuso Jr., Tony Bishop (co-producer)
Műfaj
ForgatókönyvíróBarney Cohen (forgatókönyv), Bruce Hidemi Sakow (történet), Victor Miller, Martin Kitrosser, Ron Kurz, Carol Watson (karakter)
Főszerepben
  • Kimberly Beck
  • Erich Anderson
  • Corey Feldman
  • Peter Barton
  • Crispin Glover
  • Ted White
  • Judie Aronson
  • Camilla More
  • Bruce Mahler
  • Lawrence Monoson
  • Carey More
  • Wayne Grace
ZeneHarry Manfredini
OperatőrJoao Fernandes
VágóJoel Goodman
JelmeztervezőJóel Goodmant
DíszlettervezőJoe Hoffman
Gyártás
GyártóParamount Pictures
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínKalifornia
Játékidő90 perc
Költségvetés$ 2 600 000
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Paramount Pictures
Bemutató1984. április 13.
KorhatárUSA Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
magyar Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel$ 32 980 000
Kronológia
ElőzőPéntek 13. – IV. rész: Az utolsó fejezet
KövetkezőPéntek 13. – V. rész: Az újrakezdés
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Péntek 13. – IV. rész: Az utolsó fejezet témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Péntek 13. – IV. rész: Jason visszatér (Friday 13th – The Final Chapter) egy 1984-es film, a Péntek 13.-sorozat negyedik darabja.

Történet[szerkesztés]

A rendőrség és a mentők a Higgins Havennél helyszínelnek, ahol Jason legutóbbi ámokfutása során egy csapat fiatallal végzett. A holttestek között megtalálják magát Jasont is. Miközben a holttesteket a Wessex megyei hullaházba szállítják át, Jason felébred, megöl egy nővért és egy kórboncnokot, majd visszatér a Kristály-tóhoz újabb áldozatokért.

Hat barát, Paul, Samantha, Sara, Doug, Ted és Jimmy kibérteltek egy házat a Kristály-tó mellett. Útjukon a házhoz, elhaladnak Mrs Voorhees sírja mellett, és belebotlanak egy stopposba is, akit néhány perccel később Jason meg is gyilkol. A kibérelt ház mellett él a Jarvis család: Mrs Jarvis, a lánya, Trish, a 12 éves Tommy, és a kutyájuk, Gordon. A hat barát, érkezésük során, egyből megismerkedik a családdal. Másnap a csapat fürdeni megy a tóhoz két ikertestvérrel, Tinával és Terrivel, akikkel az erdőben találkoztak. Trish és Tommy is arra járnak, és meg is hívja őket a csapat az aznap este tartandó bulijukra. Kicsivel később Trish kocsija lerobban, de segítségükre siet egy rejtélyes turista, Rob, akivel össze is barátkoznak, majd Rob házuk mellett ver sátrat.

Este, a hat barát bulija vérfürdőbe csap át, Jason egyenként meggyilkolja őket. Eközben a saját házukban Trish és Tommy anyjuk hűlt helyét lelik, így Robtól kérnek segítséget. Rob elmondja, hogy ő valójában Sandra Dier testvére, aki Jason áldozatául esett a 2. részben, és most Rob a gyilkost keresi, hogy bosszút álljon húga haláláért. Trish és Rob átmennek a szomszéd házba segítségért, míg Tommy átnézi Rob újságcikkgyűjteményét Jasonről. Trish és Rob elszörnyedve találnak rá a hullákra a szomszéd házban, majd Jason megöli Robot is. Trish visszaszalad a Jarvis házba. Eközben Tommy kopaszra borotválja a fejét, így pontosan úgy néz ki, mint Jason kiskorában. Ezzel képes elterelni a szörny figyelmét, akit Trish közben elkezd ütni a machetével, s véletlenül leveri a maszkját is, felfedve Jason borzasztóan eldeformálódott arcát. Trish Jason fejét veszi célba, de a szörnyeteg csak nem hal meg. Tommy megszerzi Jason machetéjét, és teljes erejéből belevágja Jason fejébe, kettévágva ezzel a koponyáját. Bár Jason már nyilvánvalóan halott, holttestét Tommy továbbra is csapkodja a machetével, teljesen kifordulva önmagából. Trish-t rémülettel tölti el Tommy erőszakos viselkedése.

Kiérkeznek a mentők és kórházba viszik a Jarvis testvéreket. Az orvosok elmondják Trish-nek, hogy Tommy sokkos állapotba került a történtek hatására, és valószínűleg ezért viselkedett ennyire megdöbbentően. Trish bemegy Tommy kórtermébe, ahol erősen átölelik egymást. Tommy hirtelen kinyitja szemét, és sötét, gyilkos tekintettel néz maga elé...

Szereplők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]