Jason Voorhees

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jason Voorhees
Péntek 13.-szereplő
Megjelenési információk
Első megjelenése Péntek 13. (1980)
Megalkotta Victor Miller
Ron Kurz
Sean S. Cunningham
Tom Savini
Megszemélyesítője Ari Lehman (gyerekként)
Warrington Gillette és Steve Daskewisz
Richard Brooker
Ted White
Tom Morga
C. J. Graham és Dan Bradley
Kane Hodder
Ken Kirzinger
Derek Mears
Jason Voorhees adatai
Beceneve Jason
Neme férfi
Foglalkozása sorozatgyilkos
Fegyver csákány, bozótvágó, lombfűrész, fűrész, vasvilla, machete, balta
A Wikimédia Commons tartalmaz Jason Voorhees témájú médiaállományokat.

Jason Voorhees egy kitalált karakter a Péntek 13 (Friday the 13th) című horrorfilmekből. Jason hasonló jelentőségű horrorfigura, mint Freddy Krueger. Jason gyerekként belefulladt a tóba, amely mellett táborozott. Később démonként éledt újra, és gyilkolni kezdett, azon a területen lakók közül került ki legtöbb áldozata. Ismertetőjegye a különös hokimaszkja.

Szerepe[szerkesztés]

Először az 1980-ban bemutatott Péntek 13. jelent meg, ahol anyja Mrs.Voorhees (Besty Palmer) meséli, hogy fia belefulladt a tóba a táborvezetők miatt. Miután megölte Mrs. Voorheest (aki a tábor lakóit gyilkolta) az egyik túlélő lefejezi. Jason a következő részben (Péntek 13. – 2. rész) egy zsákkal a fején jelent meg a filmben, akkor még vasvillával és csákánnyal gyilkolt. Jasont többször is mutatták maszkok nélkül. A Péntek 13 harmadik részében kapta meg a jellegzetes hoki-maszkot és a bozótvágót. A negyedik részben ismerjük meg Jason egyik legnagyobb ellenségét, Tommy Jarvist. Mikor már felnőtt lesz, bekerül egy terápiás csoportba a Kristály tábornál. A hatodik részben Tommy és egyik barátja megy kiásni Jason sírját, hogy megnézze, tényleg halott-e, de egy villámcsapás során Jason ismét feltámad, a végén egy kővel láncolják le és bedobják a tóba. A hetedik részben Tina Shepard telepatikus képességeivel feltámasztja, majd a végén ugyanezzel öli meg. A nyolcadik részben Jason egy hajón keresztül eljut Manhattanbe, ám a végén őt ismét megölik. A kilencedik részben érthetetlen módon feltámad, és ebben az FBI-nak is része van, valamint Jason meghal, és lélekvándorlással már emberek testét uralja. A rész végén Jason meghal, és Freddy Krueger keze viszi a maszkját a mélybe.

Ezeket követte a Jason x, a Freddy vs Jason és a Péntek 13 Remake. 2017-ben készült egy online multiplayer játék Friday The 13th: The Game - Ultimate Slasher Edition néven. A játékban rengeteg olyan túlélő karakter van, aki a filmekben is szerepelt, csak más névvel ( pl.: Chris a 3. filmből vagy Tommy Jarvis ). Ellentétben a filmekkel, a játékban minden Jason csak egy fegyvert használ ( kivéve, ha a játékos eléri a 113-as szintet, mert akkor lehet fegyvert cserélni ). Van két olyan Jason, ami egyáltalán nem szerepel filmekben, az pedig nem más, mint a Savini Jason, meg a Retro kiegészítésű Jason. Jason Voorhees eddigi élete során megölt több mint háromszáz embert. Fegyverei között volt: csákány, bozótvágó, lombfűrész, fűrész, vasvilla, félkezes balta, machete, kés.

További információk[szerkesztés]