Péntek 13. (film, 2009)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Péntek 13.
(Friday the 13th)
2009-es amerikai film reboot

RendezőMarcus Nispel
ProducerMichael Bay
Andrew Form
Bradley Fuller
Vezető producerSean S. Cunningham
AlapműPéntek 13.
Műfaj
ForgatókönyvíróDamian Shannon
Mark Swift
Mark Wheaton
Victor Miller
FőszerepbenJared Padalecki
Amanda Righetti
Derek Mears
ZeneSteve Jablonsky
OperatőrDaniel Pearl
VágóKen Blackwell
Gyártás
GyártóNew Line Cinema
Ország USA
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Játékidő97 perc
Költségvetés19 millió dollár (becsült)[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Universal Pictures
Magyarország UIP Duna
BemutatóUSA 2009. február 13.
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel91 379 051 dollár[2]
Kronológia
ElőzőFreddy vs. Jason
További információk
SablonWikidataSegítség

Péntek 13. (Friday the 13th) egy 2009-es amerikai horrorfilm, melyet Damian Shannon és Mark Swift írt, valamint Marcus Nispel rendezett. A film a Péntek 13. filmsorozat remake-je, amely 1980-ban kezdődött, és ez a tizenkettedik része a szériának.

Az Amerikai Egyesült Államokban, 2009. február 13-án mutatták be.

A film először egy eredettörténetként volt tervezve, de a projekt egy kicsivel később átalakult az eredeti Péntek 13. filmek remake-jévé. Jason Voorhest újratervezték egy karcsú, gyors gyilkossá, akinek háttértörténete a nézőkből rokonszenvet csal ki anélkül, hogy az elveszítse fenyegető természetét. Kevésnyi módosításokkal ellátva, Jason maszkja a Péntek 13. – III. rész: Véres kirándulásban látható maszk öntőformája segítségével lett létrehozva. A Péntek 13. producerei, azok ikonikus státuszát elismerve, Harry Manfredini számos partitúráját is felhasználták az átdolgozásban, amiket Manfredini az eredeti filmekhez szerzett.[3]

A Metacritic oldalán a film értékelése 34% a 100-ból, ami 29 véleményen alapul.[4]A Rotten Tomatoeson a Péntek 13. 25%-os minősítést tart, 166 értékelés alapján.[5]

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[6]
Derek Mears Jason Voorhees nem beszél
Jared Padalecki Clay Miller Király Adrián
Amanda Righetti Whitney Miller Wégner Judit
Danielle Panabaker Jenna Németh Borbála
Travis Van Winkle Trent DeMarco Markovics Tamás
Jonathan Sadowski Wade Karácsonyi Zoltán
Julianna Guill Bree Molnár Ilona
America Olivo Amanda Sánta Annamária
Ben Feldman Richie Hamvas Dániel
Nick Mennell Mike Moser Károly
Willa Ford Chelsea Nádorfi Krisztina
Aaron Yoo Chewie Kossuth Gábor

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

1980. június 13.: Gyermek Jason Voorhees (Caleb Guss) figyeli, hogy lefejezi az ő édes anyját, Pamelát (Nana Visitor) egy táborbeli tanácsadó (Stephanie Rhodes), aki próbál elmenekülni a Kristálytavi tábortól, Mrs. Voorheest elől. 30 évvel később egy csapat fiatalokból álló társaság, Wade (Jonathan Sadowski), Richie (Ben Feldman), Mike (Nick Mennell), Whitney (Amanda Righetti) és Amanda (America Olivo) a Kristály-tóhoz mennek túrázni, hogy megkeressék a marihuána ültetvényt, ami az erdő egyik részén növekedik. Mike és Whitney felfedezi az elhagyatott Kristály-tavi tábort, majd Jason (Derek Mears), aki mostanra már felnőtt, elkezdi megölni a csoport tagjait. Jason végez Mikeal is, viszont Whitney életét megkíméli és elrabolja, mert ő hasonlít Pamelára.

Hat héttel később –– Trent (Travis Van Winkle), a barátnője, Jenna (Danielle Panabaker) és barátaik Chelsea (Willa Ford), Bree (Julianna Guill), Chewie (Aaron Yoo), Nolan (Ryan Hansen) és Lawrence (Arlen Escarpeta) megérkeznek Trent szüleinek hétvégi nyaralójába, amely a Kristály-tó partján van. A banda semmit sem tud a korábbi gyilkosságról. Whitney testvére, Clay Miller (Jared Padalecki) megérkezik a tóhoz, hogy megtalálja őt. Clay ellátogat Trent nyaralójához is, ahol Jenna beleegyezik Whitney megkeresésébe. Ahogy keresgélik, Jason megöli Chelseat és Nolant, akik vízi-síeltek a tavon. Clay és Jenna elérnek egy régi Kristály-tavi kempinghez, ahol látják Jasont hazatérni egy holttesttel, az ő elhagyatott táborházába.

Jenna és Clay futnak, hogy figyelmeztessék a többieket Jasonről, aki szintén megérkezik és lekapcsolja a nyaraló villamosenergia-ellátását. Jason végez Chewievel és Lawrencel a nyaralón kívül, majd besettenkedik a házba és Breet is megöli. Trent, Clay és Jenna elmenekül egy kabinba, de Trent meghal, amikor ő eléri a főutat. Jason visszaüldözi Clayt és Jennát a kempinghez, ahol Clay felfedezi Jason barlangját, majd megtalálják a húgát leláncolva a falhoz. Clay kiszabadítja Whitneyt és mindhárman próbálnak elmenekülni, Jason megérkezte előtt. Menekülés közben meglátja Jennát kimászni, és megöli. Jason üldözi Clayt és Whitneyt; A lány úgy tesz, mintha Pamela volna, ez idő alatt a Claynek sikerül mellkasba szúrnia a saját machetejével és megfojtania egy lánccal. Clay belegurítja Jason holttestét a tóba. Mielőtt Clay és Whitney távoznának, Jason feltör a vízből és megragadja Whitneyt a mólóról.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Friday the 13th. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2014. október 20.)
  2. Péntek 13. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. október 20.)
  3. Interviews > Friday The 13th: The Producers. web.archive.org, 2009. május 4. [2009. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. május 4.)
  4. Péntek 13. 2009. Metacritic. (Hozzáférés: 2014. október 20.)
  5. Péntek 13.. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2014. október 20.)
  6. ISzDb – ★PÉNTEK 13★ (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2014. október 20.)

További információk[szerkesztés]