Tini nindzsa teknőcök (film, 2014)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tini nindzsa teknőcök
(Teenage Mutant Ninja Turtles)
2014-es amerikai 3D-s film

Rendező Jonathan Liebesman
Producer Michael Bay
Andrew Form
AlapműTeenage Mutant Ninja Turtles
Műfaj
Forgatókönyvíró Kevin Eastman
Peter Laird
Josh Appelbaum
André Nemec
Főszerepben Megan Fox
William Fichtner
Will Arnett
Zene Brian Tyler
Operatőr Lula Carvalho
Vágó Joel Negron
Glen Scantlebury
Jelmeztervező Sarah Edwards
Gyártás
Gyártó Nickelodeon Movies
OrszágUSA
Nyelv angol
+ magyar
(szinkron)
Forgatási helyszín New York
Játékidő 120 perc
Költségvetés 125 000 000 dollár[1]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország UIP Dunafilm
USA Paramount Pictures
BemutatóUSA 2014. augusztus 8.
Magyarország 2014. augusztus 28.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 392 000 000 dollár[2]
Magyarország 106 722 522 Ft[3]
Kronológia
KövetkezőTini Nindzsa Teknőcök: Elő az árnyékból!
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Tini nindzsa teknőcök témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Tini nindzsa teknőcök (eredeti cím: Teenage Mutant Ninja Turtles) 2014-es amerikai sci-fi akciófilm. A film rendezője Jonathan Liebesman, főszereplője Megan Fox, Johnny Knoxville, Pete Ploszek, Noel Fisher, Jeremy Howard, Alan Ritchson, Danny Woodburn, Tony Shalhoub, William Fichtner és Will Arnett.

A Metacritic oldalán a film pontszáma 35 a 100-ból, 17 kritikus szerint.[4] A Rotten Tomatoeson a film értékelése 19%, 89 kritikus szerint.[5]

Cselekmény[szerkesztés]

April O'Neil, a New York-i 6-os Csatorna helyi riportere a Fürgeláb Klán nevű bűnszervezet után nyomozik. Egyik este a kikötőnél szemtanúja lesz a Klán rablási kísérletének. Miután egy rejtélyes igazságosztó megállítja a tolvajokat, April észreveszi az igazságosztó hátrahagyott jelét. April felettese, Bernadette Thompson és munkatársai azonban nem hiszik el neki a történteket. Később a Sacks Industries jótékonysági estjén, April háláját fejezi ki a cég igazgatója, Eric Sacks-nak, aki egykor az apja labortársa volt.

Miután ő is tudomást szerez az igazságosztóról, a Fürgeláb Klán vezetője, Zúzó arra utasítja a Klánt, hogy ejtsenek túszokat egy metróállomásban, hogy előcsalják az igazságosztót. April is a helyszínen jár, így ő is a tússzá válik. Felbukkan négy titokzatos figura, majd legyőzik a Klánt és kiszabadítják a túszokat. April követi őket egy háztetőig és meglepődik, amikor rájön, hogy az igazságosztók ember alakú mutáns teknőc, így emiatt elájul. Amikor magához tér, a teknőcök megkérik, hogy erről ne meséljen senkinek. Miközben távoznak, April meghallja, hogy kettejük neve Leonardo és Raffaello.

April visszatér a lakásához és visszaemlékezik a "Reneszánsz Projektre", az apja tudományos kísérletére, melynek alanyai négy teknőc, Leonardo, Raffaello, Donatello és Michelangelo; valamint egy Szecska nevű mutáns patkány voltak. April operatőre, Vern Fenwick elviszi őt Sacks birtokára, ahol megosztja vele a felfedezéseit. Sacks hisz neki és elmondja, hogy az apjával egy mutagénen kísérleteztek, amiket bármilyen betegség képes gyógyítani, de az állítólag elveszett abban a tűzben, ami végzett April apjával.

Szecska kérésére a teknőcök elhozzák April-t a csatornában lévő búvóhelyükre. Szecska elmagyarázza April-nek, hogy ő mentette meg őt és a teknőcöket és a csatornába szöktette őket. A mutagéntől emberméretűvé nőttek és emberszerű kezdettek el viselkedni. Szecska felnevelte a teknőcöket és April apjának módszereit használta. Miután talált egy "Ninjutsu" című könyvet egy viharcsatornában, megtanította magának, majd később a teknőcöknek az összes harci stílust. Miután April elárulja, hogy elmondott Sacks-nak, amit a teknőcökről megtudott, Szecska felfedi, hogy Sacks az apja ellen fordult és megölte őt.

Aztán Zúzó és a Fürgeláb Klán megtámadja a búvóhelyet, majd legyőzi Szecskát és Raffaello-t és elrabolja a többi teknőcöt. April előjön a rejtekhelyéről és Raffaello-val azt tervezik, hogy kiszabadítja a többieket. Sacks birtokánál Sacks elszívja a teknőcök vérét, hogy abból előállítson egy halálos vírus ellenanyagát, amit rá akar szabadítani New York-ra. April, Raffaello és Vern megtámadják a birtokot, kiszabadítják a teknőcöket és együtt elmenekülnek az őket üldöző egységek elől.

New York egyik rádiótornyának tetején Sacks és Zúzó felállítanak egy gépet, amivel rá tudják szabadítani a városra a vírust, miközben Sacks arra készül, hogy egy gyógyító szérumot konvertáljon a mutagénből. April és Vern harcképtelenné teszik Sacks-ot a laborban, míg a teknőcök megküzdenek Zúzóval. A harc közben a torony tartóelemei összeomlik. Miközben a teknőcök próbálják megakadályozni, hogy leessen és megfertőzze a várost, April szembeszáll Zúzóval a mutagénnel. A dulakodás hevében a torony teljesen összedől és a teknőcök magukhoz húzzák April-t, miközben Zúzó az utcára zuhan és letartóztatja a rendőrség. Amikor azt hiszik, hogy számukra itt a vég, a teknőcök elmondják egymásnak féltett titkaikat és Raffaello egy érzelmes beszédben kifejezi szeretetét a testvérei iránt, de szerencsére biztonságosan földet érnek. Ezután gyorsan kereket oldanak, mielőtt az emberek észrevennék őket és visszatérnek a csatornába, ahol odaadják Szecskának a mutagént, amitől teljesen felépül.

Néhány idővel April találkozik Vern-nel, aki próbálja őt elhívni randira, de nem jár sikerrel. Majd megjelennek a teknőcök is a "Teknőc Járgány" nevű speciálisan felszerelt járművükkel és Michelangelo véletlenül felrobbantja Vern új kocsiját egy rakétával. Amikor a rendőrség észreveszi a robbanást, a teknőcök távozni készülnek, de előtte Michelangelo próbál szerenádozni April-nek a The Turtles "Happy Together" című dalával a testvérei bosszúsága ellenére.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang[6]
Megan Fox April O'Neil Zsigmond Tamara
William Fichtner Eric Sacks Csernák János
Tohoru Masamune Zúzó / Oroku Saki Csankó Zoltán
Danny Woodburn
Tony Shalhoub (hangja)
Szecska mester Háda János
Whoopi Goldberg Bernadette Thompson Martin Márta
Will Arnett Vern Fenwick Zámbori Soma
Abby Elliott Taylor
Minae Noji Karai

Teknőcök[szerkesztés]

Színész Karakter Magyar hang
Pete Ploszek és
Johnny Knoxville (hangja)
Leonardo Szabó Máté
Jeremy Howard Donatello Stohl András
Alan Ritchson Raffaello Szatory Dávid
Noel Fisher Michelangelo Rajkai Zoltán

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Teenage Mutant Ninja Turtles (2014). The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2014. augusztus 5.)
  2. Teenage Mutant Ninja Turtles 2014. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. augusztus 11.)
  3. Jancsó Orsolya. „Te ölted meg a mozit”, PC World, Project 029 Media & Communications Kft., 2015. augusztus 6., 74. oldal. ISSN 1785-4717 (Hozzáférés ideje: 2015. augusztus 24.) 
  4. TNT 2014. Metacritic. (Hozzáférés: 2014. augusztus 11.)
  5. Tini NINJA teknőcök 2014. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2014. augusztus 11.)
  6. ISzDb - Tini nindzsa teknőcök (2014) (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2014. augusztus 5.)

További információk[szerkesztés]