Dimension Films

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dimension Films
Dimension Films logo.svg
Típus filmgyártó vállalat
Alapítva 1992
Székhely New York
Alapító Bob Weinstein
Tulajdonos
Forma védjegy
Anyavállalata Lantern Entertainment
A Wikimédia Commons tartalmaz Dimension Films témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Dimension Films egy amerikai filmgyártó vállalat és független filmforgalmazó cég, amely a Lantern Entertainment tulajdonában van. Korábban Bob és Harvey Weinstein kiadójaként működött a Miramaxon belül, amelyet 1993. június 30-án felvásárolt a The Walt Disney Company, független filmek és műfaji címek, különösen horror- és sci-fi filmek gyártására és kiadására.

Weinsteinék magukkal vitték a Dimension kiadót, amikor 2005 októberében elváltak a Miramaxtól, és új cégük, a The Weinstein Company alá társították. A Dimension Films egyike volt az amerikai "mini-majoroknak", azaz a kis és közepes méretű független televíziós és mozgóképgyártó stúdióknak.

A 2005. október 1-je előtt a Dimension Films által kiadott összes film jelenleg a Paramount Pictures tulajdonában és forgalmazásában van a ViacomCBS révén, amely a Miramax 49%-os részesedését vásárolta meg 2020. április 3-án; a Miramax-korszak filmjeihez készült folytatások nyereségének fele a The Walt Disney Studioshoz került, amíg a Miramaxot 2010-ben el nem adták a Filmyard Holdingsnak, a Colony NorthStar, a Tutor-Saliba Corporation és a Qatar Investment Authority közös vállalatának.[1]A Miramaxot 2016-ban ismét eladták, ezúttal a beIN Media Groupnak.

Média kiadás[szerkesztés]

A 2005 előtti Dimension-filmeket eredetileg a Buena Vista Home Entertainment forgalmazásában adták ki házi videón (egyes helyeken Hollywood Pictures néven), míg a Miramax a Disney tulajdonában volt. Miután a Disney 2010-ben eladta a Miramaxot a Filmyardnak, 2011-től 2020-ig a Lionsgate forgalmazta őket házi videón (kivéve a Grimm testvérek szerzői jogait a tengerentúlon, amelyeket a Disney 2015-ben szerzett meg), és rövid ideig az Echo Bridge Home Entertainment is forgalmazta őket. A ViacomCBS 49%-os Miramax-részesedése révén a Paramount megszerezte a 2005 előtti Dimension-filmek forgalmazási jogait.

2015-től a Dimension Films filmjeit jelenleg a Lionsgate adja ki DVD-n és Blu-rayen az Anchor Bay Entertainmenten keresztül, a The Weinstein Company tulajdonában, mivel Weinsteinék korábban 25%-os tulajdonrésszel rendelkeztek a Starz Mediában, amely az Anchor Bay anyavállalata volt. A tranzakció előtt a Genius Products és a Sony Pictures Home Entertainment forgalmazta őket.

Dimension Extreme[szerkesztés]

2008-tól kezdve a Dimension bevezette a Dimension Extreme kiadót, amely elsősorban nemzetközi és független horror filmeket adott ki DVD-n.

Elsődleges forgalmazók[szerkesztés]

Korábbi forgalmazók[szerkesztés]

Jelenlegi forgalmazók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'Scary Movie': Best Easter Debut Ever”, CBS News, 2006. április 16. (Hozzáférés ideje: 2021. július 27.) 

További információk[szerkesztés]