Oliver Stone

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Oliver Stone
(William Oliver Stone)
Oliver Stone 01.jpg
Született William Oliver Stone
1946szeptember 15. (75 éves)
New York, New York
Állampolgársága amerikai[1]
Házastársa Najwa Sarkis
(1971–1977)
Elizabeth Stone
(1981–1993)
Sun-jung Jung
(1996–)
Gyermekei három gyermek:
Sean Ali Stone
SzüleiJacqueline Goddet
Foglalkozása filmrendező
producer
forgatókönyvíró
Iskolái
  • Tisch School of the Arts
  • Trinity School
  • The Hill School
  • Yale Egyetem
Kitüntetései Oscar-díj
Legjobb rendező
A szakasz (1986)
Született július 4-én (1989)
legjobb forgatókönyv
Éjféli expressz (1978)

Magasság180 cm

A Wikimédia Commons tartalmaz Oliver Stone témájú médiaállományokat.

Oliver Stone, teljes nevén William Oliver Stone (New York, 1946. szeptember 15. –) amerikai filmrendező, forgatókönyvíró.

Sajátos képi világa, lenyűgöző vizualitása, remekül szerkesztett operatőri munkája teszi jellegzetessé munkáit. Filmjei dinamikusak, rendkívül hatásos kifejezőerővel bírnak. Több munkájában játszott is, legtöbbnek producere és forgatókönyvírója is volt.

Élete[szerkesztés]

Apja, Louis vallását nem gyakorló, zsidó származású (eredeti neve Silverstein), anyja, Jacqueline Goddet, vallását nem gyakorló római katolikus francia. (Stone gyermekkorában jobban beszélt franciául, mint angolul.) Jó anyagi körülmények között éltek, a fiatal Oliver elitiskolákba járhatott. A filmek iránti érdeklődés apja hatására alakult ki benne, első meghatározó filmélménye Fellini Édes élet c. filmje volt.

1964-ben kezdte meg egyetemi tanulmányait a Yale-en. Egy évvel később már angolt tanított egy katolikus iskolában, Saigon egyik külvárosában, de hamarosan úgy érezte, a tanári pálya nem neki való, így abbahagyta tanulmányait. Hajókon dolgozott, és az írással kezdett próbálkozni.

1967-ben lépett be a hadseregbe, a dél-karolinai Fort Jacksonban kapott gyalogsági kiképzést. 15 hónapot szolgált Vietnámban, 1968 áprilisától egy felderítő szakaszban, amelynek tagjai későbbi filmje több szereplőjének is mintájául szolgáltak. Kétszer sebesült meg; bíborszívvel és bronzcsillaggal tüntették ki.

Visszatérve New Yorkba egy kölcsönkamerával amatőr filmeket kezdett készíteni, illetve nekilátott a Break című forgatókönyvnek, mely a Platoon alapjául szolgál majd. Beiratkozott a New York-i Egyetem Filmiskolájába (New York University's Film School), ahol Martin Scorsese előadásai komoly hatással voltak rá. Ebben az időszakban három rövidebb fekete-fehér filmet készített, miközben taxisofőrként próbált megélni. Első egész estés filmje Seizure egy kanadai mecénás támogatásával készülhetett el.

Egy ideig Los Angelesben építette karrierjét, majd ismét New Yorkban élt, s – 1976 nyarán – itt látott neki első nagy hatású filmje, A szakasz forgatókönyvének. A kész művel – immár véglegesen – Los Angelesbe költözött. A történetet ugyan egy stúdió sem akarta megfilmesíteni, de Stone tehetségére felfigyeltek, és a Columbia Pictures megbízta Billy Hayes önéletrajzi könyvének, a Éjféli expressznek forgatókönyvvé alakításával, melyért 1979-ben Oscar-díjat kapott. Szintén forgatókönyvíróként működött közre Brian de Palma remake-jében, a A sebhelyesarcúban.

A szakasz forgatásának 1986-ban láthatott neki, a film nyolc Oscar-jelölést kapott, s négy szobrot nyert el, köztük a legjobb rendezésért járót is. (Ezért forgatókönyvíróként is jelölték.) Még 1986-ban jelölve volt a Salvador című politikai thriller forgatókönyvírójaként. A Vietnám-téma trilógiává bővült, 1989-ben készült el a Született július 4-én (melynek rendezéséért szintén Oscart kapott és jelölve volt producerként és forgatókönyvíróként), majd 1993-ban a Heaven & Earth. 1991-ben elkészítette a JFK – A nyitott dosszié című életrajzi, összeesküvés elméletet boncolgató filmet, amelyért újabb három kategóriában jelölték. Két évre rá készült el a Nixon című filmje, amelyért legutóbbi jelölését kapta.

Filmjei[szerkesztés]

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • Dale A. Dye: A szakasz; Oliver Stone forgatókönyve alapján; ford. Vitéz Ágnes; IPV, Bp., 1988
  • L. Sprague de Camp–Lin Carter: Conan, a barbár. A világhírű film könyve John Milius és Oliver Stone forgatókönyve alapján; Cherubion, Debrecen, 1995
  • Oliver Stone–Peter Kuznick: Amerika elhallgatott történelme; ford. Angster László; Kossuth, Bp., 2014
  • Oliver Stone: Putyin-interjúk. A Putyin-interjúk teljes szövege a dokumentumfilmből hiányzó részekkel együtt; előszó Robert Scheer, ford. Seress Ákos; Alexandra, Pécs, 2017

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Museum of Modern Art online collection (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. december 4.)

További információk[szerkesztés]