Ugrás a tartalomhoz

Bíbor Szív

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bíbor szív
a kitüntetés előlapja
a kitüntetés előlapja
Adományozza az Amerikai Egyesült Államok
Típusérem
Kaphatjákkatonai személyek
Indoklás„Az Egyesült Államok ellensége illetve bármilyen ellenséges erő elleni harci cselekményben szerzett sebesülésért vagy halálesetért.”
StátuszJelenleg is adják
Statisztikák
Első kitüntetés dátuma1932. február 22.
Viselési sorrend
Magasabb rangú kitüntetésBronze Star
Alacsonyabb rangú kitüntetésDefense Meritorious Service Medal, Meritorious Service Medal

Bíbor Szív szalagsáv
Bíbor Szív szalagsáv
A Wikimédia Commons tartalmaz Bíbor szív témájú médiaállományokat.

A Bíbor Szív (angolul The Purple Heart Medal) egy amerikai katonai kitüntetés, sebesülési érdemérem, George Washington arcképével.

Megjelenés

[szerkesztés]

A Bíbor Szív egy szív alakú érem, melyet aranysáv keretez. A szélessége 35 mm. Középen George Washington tábornok profilja látható, a háttér bíbor színű. A szív felett megjelenik Washington címere (fehér pajzs két piros sávval és három piros csillaggal), zöld levelek között.

Az érem hátoldalán a FOR MILITARY MERIT (magyarul katonai érdemért) szavak olvashatók egy szív alakú kiemelkedésben.

A szalag szélessége 35 mm és a következő csíkokból áll: 3 mm ezüst; 29 mm bíbor; és 3 mm ezüst.

Ki kaphatja meg ezt a kitüntetést?

[szerkesztés]

A Bíbor Szívet az USA fegyveres erői azon tagjainak ítélik oda, akik háború során csatában, ellenséges fegyvertől sebesültek meg. A kitüntetést posztumusz is odaítélik, ha a katona szolgálatteljesítés közben meghalt vagy sérüléseibe belehalt. Ebben az esetben a kitüntetést a legközelebbi hozzátartozó veheti át.

Története

[szerkesztés]

Az eredeti Bíbor Szívet George Washington alapította New Yorkban 1782. augusztus 7-én. A célja az volt, hogy a kitüntetettekről lehessen tudni, hogy vérüket áldozták szülőföldjük védelmében és ezért tisztelet és megbecsülést kapjanak szomszédaiktól.

A kitüntetésre, bár soha nem törölték el, az amerikai függetlenségi háborút követően az első világháború végéig nem jelöltek senkit.

1927. október 10-én Charles Pelot Summerall tábornok javasolta a kongresszusnak, hogy élesszék fel a katonai érdemérmet. A javaslatot visszavonták, és az előkészítéseket 1928. január 3-án felfüggesztették, de a tábornok irodáját utasították, hogy kartotékoljon minden anyagot, amit a lehetséges jövőbeli felhasználás érdekében gyűjtöttek.

1931. január 7-én Summerall utóda, Douglas MacArthur tábornok új terven kezdett dolgozni, amelybe bevonta Washington Művészeti Bizottságát. Szándéka az volt, hogy George Washington születésének 200. évfordulójára készítenék el az érmet.

Elizabeth Will (?-1975), a hadsereg címertani specialistája elkészítette annak a kitüntetésnek leírását, amit ma Bíbor Szívként ismerünk.

A művészeti bizottság a leírás alapján három gipszmodellt kért szobrászoktól, amiből végül kiválasztotta John R. Sinnock munkáját.

1931-ben az Egyesült Államok elnöke, George Washington születésének a 200. évfordulójára a Bíbor Szívet egy végrehajtási rendeletben felélesztette.

1932. február 22-én a Hadügyminisztériumban döntöttek a különböző díjak odaítéléséről. A kitüntetést végül 1917. április 5-éig visszamenőlegesen megítélték (ekkor lépett be az Egyesült Államok az I. világháborúba). Az első, akinek a Bíbor Szívet odaítélték, az maga MacArthur volt.

A II. világháború (1941. december 7. és 1943. szeptember 22-e között) korai szakaszában a Bíbor Szívet odaítélték mindazoknak, akik az ellenség elleni harcokban részt vettek, és a kötelességüket kimagaslóan teljesítették. Később a kongresszus egy törvénnyel megszüntette azt a gyakorlatot, hogy érdemes szolgálatért ítéljék oda a Bíbor Szívet.

1942. december 3-án a kitüntetést kiterjesztették minden fegyvernemre, és szabályozták az alkalmazását. Ettől kezdve csak sebesülésért volt adható.

1962. április 25-én keltezett rendeletben szabályozták, hogy a hozzátartozók milyen formában vehetik át a Bíbor Szív posztumusz díját.

1984. február 23-án keltezett rendelet engedélyezte a terrorista támadások során, illetve az 1973. március 28. után békefenntartó erők részeként szerzett sebesülések Bíbor Szívvel való elismerését.

A második világháborúban majdnem 500 000 darab Bíbor Szív érmet gyártottak. A mai napig nem múlták felül ezt a számot. 2003-ban, a Bíbor Szív érmek közül 120 000 darab volt készleten.

További információk

[szerkesztés]