Costa-Gavras

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Costa-Gavras
Costa-Gavras 2005-ben
Costa-Gavras 2005-ben
Születési név Konstantin Gavras
Született 1933február 12. (85 éves)
Loutra Iraias,  Görögország
Állampolgársága
Nemzetisége görög
Házastársa Michele Ray (1968-)
Gyermekei
  • Alexandre Gavras
  • Julie Gavras
  • Romain Gavras
Foglalkozása filmrendező, forgatókönyvíró, producer
Iskolái Institut des hautes études cinématographiques
Díjak

Costa-Gavras az IMDb-n
Costa-Gavras PORT.hu-adatlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Costa-Gavras témájú médiaállományokat.

Konstantin Gavras (Görögország, 1933. február 12. –) görög filmrendező, producer, forgatókönyvíró.

Élete[szerkesztés]

Costa-Gavras 1933. február 12-én született Panajotisz és Panajota Gavrasz gyermekeként.

Iskoláit Athénban végezte. 1954-1958 között a párizsi filmművészeti főiskolán tanult. 1956-ban kapta meg a francia állampolgárságot.

Karrierje[szerkesztés]

1952-ben Párizsba költözött. 1959-1965 között Henri Verneuil, Marcel Pohuls, Yves Allegret, Jacques Demy, René Clair és René Clément asszisztense volt. 1965-ben óriási sikert aratott első filmje, a Tökéletes bűntény, Yves Montand, Simone Signoret és Jean-Louis Trintignant főszereplésével. Őt a politikai thriller műfajteremtőjének tartják, egyes alkotásai erősen megosztották a közvéleményt. A politikum állt a rendező külföldi ismertségét meghozó alkotás, a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája (1969) középpontjában is; amelyben a görögországi katonai diktatúra ellen irányuló Vaszilikosz-regényt filmesítette meg. Az Ostromállapot (1973) és az Eltűntnek nyilvánítva (1982) című alkotások alapjait a CIA latin-amerikai tevékenysége szolgáltatta. Mivel különös érzékenységgel mutatta be a különböző diktatúrák módszereit, szükségszerűen jutott el a prágai Rajk-pernek, Artur London perének filmre viteléhez. Artur London Csehszlovákia külügyminiszter-helyettese volt a második világháború után, 1949-ben tartóztatták le koholt vádak alapján és koncepciós perben életfogytiglani börtönre ítélték. Az ő története elevenedett meg a Vallomás (1970) című filmben. A Különleges ügyosztály (és a Zenélő doboz (1989)) a zsidó deportálás témáját boncolgatja. 2002-ben mutatták be a szintén botrányt kavaró Áment. Az irodalmi alapanyagból – Rolf Hochhuth A helytartó című színművéből[1] – készült filmjében az egyház felelősségét feszegeti a holokauszt idején.

Filmjei[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Takács Ferenc. „Keresztény szomorújáték (Ámen – Kritika)” (magyar nyelven). Filmvilág folyóirat 2002 (12), 56. oldal. o.  

Forrás[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Costa-Gavras témájú médiaállományokat.