Őrült város

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Őrült város
(Mad City)
1997-es amerikai film
RendezőCosta-Gavras
ProducerArnold Kopelson
Anne Kopelson
Műfaj
ForgatókönyvíróTom Matthews
FőszerepbenDustin Hoffman
John Travolta
Alan Alda
Mia Kirshner
Ted Levine
Robert Prosky
Blythe Danner
ZeneThomas Newman
OperatőrPatrick Blossier
VágóFrançoise Bonnot
DíszlettervezőCatherine Hardwicke
Gyártás
GyártóArnold Kopelson Productions
Punch Productions
OrszágUSA
Nyelvangol
Forgatási helyszínLos Angeles
Játékidő114 perc[1]
Költségvetés50 millió amerikai dollár[2][3]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros. Pictures
Magyarország InterCom Zrt.
Bemutató1997. november 7.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel10,5 millió $[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Őrült város (eredeti cím: Mad City) 1997-ben bemutatott amerikai thriller, melyet Costa-Gavras rendezett, és Tom Matthews írt Matthews és Eric Williams története alapján. A főszerepben Dustin Hoffman és John Travolta, a mellékszereplők között pedig Mia Kirshner, Alan Alda, Blythe Danner, Ted Levine, Raymond J. Barry és Larry King látható. Ez Costa-Gavras első angol nyelvű filmje a Music Box (1989) című drámafilmje óta.

A film 1997. november 7-én jelent meg.

Cselekmény[szerkesztés]

A kissé együgyű és lelkileg labilis éjjeliőr, Sam Baily egy múzeumban dolgozik, amíg el nem bocsátják. Egy rövid puskával (pump shotgun) és robbanóanyaggal felfegyverkezve érkezik a munkahelyére, és arra kéri korábbi főnökét, hogy hallgassa meg az aggodalmait. A nő nem reagál rá, mire Sam előveszi a puskát. Véletlenül lead egy lövést, amely eltalálja a második őrt, Cliffet.

Eközben Max Brackett tévériporter a múzeum mosdójában tartózkodik, és követni kezdi az eseményeket. Kapcsolatba lép a tévé stúdióval, és élő tudósításba kezd. Sam azonban felfedezi, és túszul ejti Maxet, a kurátort és egy iskolai osztályt is. Hamarosan a múzeumot számtalan médiaszemélyiség és bámészkodó közelíti meg. A rendőrség megpróbál kapcsolatba lépni Sammel, és rávenni, hogy adja meg magát. Ő azonban ragaszkodik ahhoz, hogy előbb kapja vissza a munkáját, hogy el tudja tartani a családját.

Az FBI is bekapcsolódik az ügybe, de a jelenlétük csak bonyolítja a helyzetet. Az ügynökök megafonon keresztül felszólítják Samet, hogy tegye le a fegyvert és jöjjön ki.

Brackett manipulálja Baileyt, hogy a helyzetet egy általa elképzelt melodrámává alakítsa át.

A múzeum előtt már karneváli hangulat uralkodik, árusok, prédikátorok, tiltakozó énekesek és mások akarnak hasznot húzni a helyzetből.

Bailey úgy dönt, hogy egy lányt szabadon enged, Brackett pedig azt tanácsolja neki, hogy jobb lenne kettőt, és azt javasolja, hogy az egyik afroamerikai lány legyen, hogy az lecsillapítsa a másik, szintén afroamerikai őr megsebesítése miatti tiltakozást. Bailey beleegyezik, és úgy dönt, hogy beszél a gyerekekkel, és elmagyarázza nekik, hogy neki is vannak saját gyerekei, és hogy nem akarta őket bántani. Jóakaratának megerősítéseként kinyitja az édességadagoló automatát, és a gyerekek kiürítik azt.

Az FBI úgy dönt, hogy megrohamozzák a múzeumot, és a kísérlet során rálőnek egy gyerekcsoportra, amiről azt hiszik, hogy Bailey fenyegeti őket puskával, szerencsére ennek nincs tragikus következménye.

A közvélemény ellentétesen reagál, Baileyt ábrázolják hősként és gonosztevőként is.

Maxnek sikerül rávennie Samet, hogy engedjen el két gyereket, cserébe azért, hogy egy televíziós interjúban kifejthesse álláspontját. A lakosság kezd együtt érezni Sammel, hiszen olyan sorsra jutott, ami bármelyikükkel megtörténhet. Még barátja, Cliff is megbocsát neki, aki azóta kórházba került. Sam a lehető legkényelmesebbé teszi a gyerekek kényszerű tartózkodását, pizzával és mesékkel látja el őket.

A rendőrség megkéri Sam feleségét, hogy beszéljen vele, és nyugtassa meg. Amikor azonban meglátja a feleségét a tévében, Sam bekattan, és kilő az ablakon. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Cliff belehal a sérüléseibe.

A felajánlott pénz miatt engedélyezik a televíziós interjút, amitől egy orvos erősen óv az izgalmak miatt. A tömeg hangulata meginog, most már többen börtönben akarják látni Samet.

Eközben Maxnak azért is küzd, hogy ne veszítse el a sztorit régi riválisa, a jól ismert híradós, Kevin Hollander ellen, aki szintén tudósítással próbálkozik. Max felajánlja Samnek, hogy a Larry King Show-ban szerepeljen, de a telefonálók már nem állnak mellette.

Úgy tűnik, Max jobb belátásra bírta Samet, aki elengedi az összes túszt.

Míg Max kimegy az ajtón, hogy bejelentse a megadást, Sam egyedül marad a múzeumban. A puskát a nyakához szorítja, és meghúzza a ravaszt, de a tárban már nincs töltény.

Max a tömeg felé tart, amikor Sam kétségbeesésében felrobbantja magát és a múzeumot. Max a földre zuhan, és a lehulló üvegszilánkok megsebesítik a fejét. Kábult, és nem tudja, mi történt. Ezért nem tud válaszolni a feléje rohanó riporterek kérdéseire.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[4]
John Travolta Sam Baily, elbocsátott biztonsági őr Rátóti Zoltán
Dustin Hoffman Max Brackett tévériporter Helyey László
Mia Kirshner Laurie Callahan Mezei Kitty
Alan Alda Kevin Hollander tévériporter Szokolay Ottó
Ted Levine Alvin Lemke rendőrfőnök Balázsi Gyula
Robert Prosky Lou Potts Makay Sándor
Bill Nunn Cliff Williams, biztonsági őr, Sam társa Imre István
Kyla Pratt gyerek
Lucinda Jenney Jenny Liptai Claudia
William Atherton Dohlen Bognár Zsolt
Richard Portnow Brackett ügynöke Breyer Zoltán
Raymond J. Barry Dobbins ügynök Szersén Gyula
Blythe Danner Mrs. Banks Menszátor Magdolna
Jay Leno önmaga

Bevétel[szerkesztés]

Az Amerikai Egyesült Államokban az Őrült város 4,6 millió dolláros nyitó hétvégi bevétellel a 6. helyen kezdett a jegypénztáraknál. Világszerte összesen 10,5 millió dolláros bevételt gyűjtött az 50 millió dolláros költségvetésével szemben, így a film pénzügyi bukás volt.[2]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mad City (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mad City című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'MAD CITY (15). British Board of Film Classification, 1997. november 25. (Hozzáférés: 2016. február 6.)
  2. a b c Movie Mad City - Box Office Data. The Numbers. (Hozzáférés: 2011. augusztus 18.)
  3. Mad City (1997). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2011. augusztus 18.)
  4. Őrült város - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2024. május 21.)

További információk[szerkesztés]