Music Box (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Music Box
(Music Box)
1989-es amerikai film
RendezőCosta-Gavras
ProducerIrwin Winkler
Műfajtárgyalótermi dráma
ForgatókönyvíróJoe Eszterhas
FőszerepbenJessica Lange
Armin Mueller-Stahl
Frederic Forrest
Lukas Haas
ZenePhilippe Sarde
OperatőrPatrick Blossier
VágóJoële Van Effenterre
HangmérnökCatherine D'Hoir
Pierre Gamet
JelmeztervezőRita Salazar
DíszlettervezőRajk László
Erica Rogalla
Gyártás
GyártóCarolco Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol, magyar
Forgatási helyszín
Játékidő124 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 1989. december 22.
Magyarország 1990. november 15.
Korhatár12 II. kategória (F/2959/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Music Box (máshol Zenedoboz címmel) egy 1989-es amerikai bűnügyi filmdráma, amelyet Costa-Gavras rendezett. A filmet valós események ihlették, Joe Eszterhas könyvéből készült a forgatókönyv. A főszerepben Jessica Lange, Armin Mueller-Stahl és Frederic Forrest, valamint vendégszerepben megjelenik Törőcsik Mari is magyarul szólva a nézőkhöz.

A produkció elnyerte az Arany Medvét a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint egy Oscar- és egy Golden Globe-díjra jelölték Lange alakítását.

Cselekmény[szerkesztés]

Ann Talbot chicagói ügyvéd, aki képviselni kívánja apját, Michael J. Laszlot, miután megtudja, hogy háborús bűnökkel vádolják, és elveszítheti amerikai állampolgárságát.

Jack Burke ügyész állítja, hogy Michael Laszlo nem politikai menekült, hanem Mishka, a nyilasok egy parancsnoka. Budapest ostroma alatt magyar zsidókat, romákat és az őket védőket megkínoztatta és meggyilkoltatta. Ann azonban nem hisz a vádaknak, akkor sem, amikor Burke próbálja meggyőzni, hogy a szerető apa képe valójában csak illúzió: az apja valójában képtelen empátiát érezni.

Ezalatt Laszlo számláján magas összegű utalásokat találnak egy Tibor Zoldan nevű magyar emigráns részére. Laszlo azt mondja, hogy egy barátjának próbált segíteni azzal, hogy pénzt kölcsönzött neki, azonban halála előtt nem tudta neki visszafizetni. Ahogy a kihallgatás folytatódik Irwin Silver zsidó bíró előtt, a tanúk, akik túlélték a kínzásokat, felismerik Ann apjában a nyilasok parancsnokát, László Miklóst. Laszlo nem ismeri el bűnösségét, nyilatkozata szerint hamisan vádolja a magyar kommunista kormány és a titkos rendőrsége, az ÁVO.

Ann felkeres egy szovjet ügyészt, aki elmagyarázza neki, hogy a koholt vádak kedveltek voltak a titkos rendőrségnél, Ann pedig eléri, hogy Burke perét kétségbe vonják. Burke-nek azonban van még egy tanúja Budapesten, de romlott egészségügyi állapota miatt nem tud Amerikába jönni. Ann, Burke és Silver bíró Magyarországra mennek, Laszlo azonban nem tart velük.

Mielőtt Ann elutazna, asszisztensnője több információt szerez Tibor Zoldanról, aki cserbenhagyásos balesetben halt meg, majd hozzáteszi, hogy úgy tűnik, mintha Tibor zsarolta volna Laszlot. Ann megkapja Tibor testvérének, Magdának a címét. A budapesti tanú vallomása is meghiúsul, miután Ann prezentálja a mappákat, amit apja barátjától kapott. Silver bíró elveti Burke ügyész ügyét a tanú és Burke tiltakozása ellenére.

Burke javasolja Ann-nek, hogy látogassa meg a Lánchídat, ahol Mishka a kivégzéseket elrendelte. Ann a hotelbe visszatartó úton megáll a hídnál, majd úgy dönt, felkeresi Tibor húgát. Magda elmondja, hogy csak a pénztárcája maradt neki Tibor halála után, és megkéri, hogy váltsa ki neki a zálogházban, amit a bátyja otthagyott. Ann Magda képein felismeri Tibor sebhelyes arcát a tanúk vallomásai alapján, és rájön, hogy Tibor Mishka partnere volt a nyilas pártban.

Az utolsó lökést a zálogházban kiváltott zenedoboz adja. A dobozban képek vannak elrejtve Laszloról, amint nyilas egyenruhában elrendeli nők, gyermekek kivégzését. Visszatérve Amerikába Ann szembesíti apját a tetteivel, és hogy megölte Tibor Zoldant. Mivel Laszlo továbbra sem őszinte vele, Ann úgy dönt, megszakít vele minden kapcsolatot. Levelet ír Burke ügyésznek, majd mellékeli hozzá Tibor képeit.

A film végén Ann újságot vesz, aminek címlapján apja immár háborús bűnösnek számít, majd elmegy a kisfiáért az iskolába.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hangja[1]
Jessica Lange Ann Talbot Kiss Erika
Armin Mueller-Stahl Mike László Gruber Hugó
Frederic Forrest Jack Burke Rosta Sándor
Donald Moffat Harry Talbot Makay Sándor
Michael Rooker Karcsi László Széles László
Lukas Haas Mikey Talbot Skolnik Rudolf
J. S. Block Silver bíró Csankó Zoltán
Cheryl Lynn Bruce Georgine Wheeler Szőcs Ildikó
Ned Schmidtke Dean Talbot Rékasi Károly
Elzbieta Czyzewska Melinda Kálmán Menszátor Magdolna
Sol Frieder Istvan Buday Kránitz Lajos
Magda Szekely Marburg Judit Holló Pásztor Erzsi
Michael Shillo Géza Vámos Dobránszky Zoltán
Törőcsik Mari Zoltán Magda saját hangján
Felix Shuman James Nathanson Versényi László
George Pusep Vlagyimir Kosztov Megyeri János
Mitchell Litrofsky Sandy Lehman Fazekas István
Albert Hall Mack Jones Bognár Tamás
Joe Guzaldo Joe Dinofrio n.a
Kenderesi Tibor Horváth Pál saját hangján

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Díj Kategória Eredmény
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve (megosztva a Pacsirták cérnaszálon című filmmel) Elnyerte
Oscar-díj Legjobb női főszereplőJessica Lange Jelölve
Golden Globe-díj Legjobb női főszereplő – Jessica Lange Jelölve
Young Artist Award Legjobb férfi mellékszereplő – Lukas Haas Jelölve

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. iszdb.hu

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]