Paweł Pawlikowski

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paweł Pawlikowski
Született 1957. szeptember 15. (66 éves)[1][2]
Varsó[3]
Állampolgársága
Nemzetisége lengyel
Házastársa Małgosia Bela
Foglalkozása
Iskolái Oxfordi Egyetem
Kitüntetései Lengyelország Újjászületése érdemrend tisztje
Rendezői pályafutása
Híres rendezései Ida
Hidegháború
Díjai
BAFTA-díjak
Legjobb brit film
Szerelmem nyara (2005)
Legjobb idegennyelvű film
Ida (2015)
Legjobb elsőfilmes rendezés
Az utolsó menedék (2001)
Goya-díjak
Legjobb európai film
Ida (2015)
Hidegháború (2019)
További díjak

A Wikimédia Commons tartalmaz Paweł Pawlikowski témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Paweł Aleksander Pawlikowski (Varsó, 1957. szeptember 15. –) lengyel filmrendező, forgatókönyvíró, aki élete nagy részében az Egyesült Királyságban élt és dolgozott.

Az 1990-es években számos díjnyertes dokumentumfilmet forgatott, valamint Az utolsó menedék és a Szerelmem nyara című filmeket, amelyek mindegyike BAFTA-díjat és számos más európai díjat nyert. Ida című fekete-fehér filmdrámája 2014-ben hat Európai Filmdíjat nyert el, 2015-ben pedig a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-díjat szerezte meg. A 2018-as cannes-i fesztiválon Hidegháború című filmjéért a legjobb rendezésért járó díjat vehette át.

Fiatalkora és családja[szerkesztés]

Pawlikowski Varsóban született, gyermekkorát is ott töltötte, a főváros Mokotów városrészében járt általános iskolába. Anyja, aki a varsói egyetem angol nyelvtanára volt, egy hagyományos katolikus családból származott. Apja ateista, humanista, szabad gondolkodású elismert katonaorvos volt, aki az 1968. márciusi eseményeket követő állami szintű antiszemita kampány miatt 1969-ben Ausztriába távozott.[4][5] „Mindennél jobban szerette Lengyelországot, ezért annak elhagyása nagy csapásként érte” – mondta róla Pawlikowski, aki csak késő tizenéves korában tudta meg, hogy apai nagyanyja egy asszimilált zsidó orvos volt, s az auschwitzi koncentrációs táborban halt meg.[6][7] A szülők hivatalosan elváltak, a gyermek anyjával maradt. Keresztanyja Barbara Kwiatkowska-Lass színésznő, anyja barátja volt.

1971-ben, 14 évesen, anyjával együtt az Egyesült Királyságba utazott, ahol politikai menedékjogot kértek. Később rövid ideig Nyugat-Németországban, Olaszországban és Franciaországban tartózkodott, végül 1977-ben Angliában telepedett le, ahol közel 30 évig élt. Angliában egy katolikus londoni iskolában töltötte első éveit, ám rossz tanuló volt, nehezen fegyelmezhető, ezért eltanácsolták.[7]

A Londoni- és Oxfordi Egyetemeken irodalmat és filozófiát hallgatott. Az Oxfordi Egyetemen Georg Trakl osztrák író és költő tragédiájáról kezdett írni doktori disszertációt, azonban nem fejezte be. Oxfordon beiratkozott egy filmműhelybe. 1986-ban a BBC-hez ment, ahol eleinte dokumentumfilmeket készített. 2004-2007-ben az Oxford Brookes Egyetem (OBU) kreatív munkatársa volt. Filmrendezést és forgatókönyvírást tanított a londoni Nemzeti Film- és Televíziós Iskolán (NFTS), valamint a Varsói Wajda Filmiskolán.

Pályafutása[szerkesztés]

Az 1980-as-90-es években a BBC részére Paul Pawlikowski néven dolgozó rendező és forgatókönyvíró dokumentumfilmjeivel vált híressé, melyeknek lírai és ironikus hangvitele sok rajongót és díjat szereztek számára. A From Moscow to Pietushki című dokumentumfilm egy költői utazás volt a kultikussá vált szovjet szamizdat író, Venyegyikt Vasziljevics Jerofejev világába, amelyért többek között Emmy-díjat, a Royal Television Society (RTS) díját, valamint Prix Italia díjat nyert.[8][9] Az ugyancsak többszörös díjnyertes Dostoevsky's Travels egy tragikomikus road movie, amelyben egy szentpétervári villamosvezető, Fjodor Dosztojevszkij egyetlen, még élő leszármazottja körbeutazza Nyugat-Európát, hogy lekezelő humanisták, arisztokraták és monarchisták körében, valamint a baden-badeni kaszinóban annyi pénzt szedjen össze, amennyiért megvásárolhat egy használt Mercedest. Pawlikowski legeredetibb és legelismertebb filmje a boszniai háború idején készült Serbian Epics dokumentum tévéfilm (1992), amely a képzeletbeli, ironikus, néha majdnem hipnotikus szerb epikus költészetről készült tanulmány. A Radovan Karadzsiccsal és Ratko Mladics tábornokkal készített exkluzív felvételeivel a film vihart kavart ugyan, de egyfajta kultikus státuszt is biztosított. Az abszurd Tripping with Zhirinovsky egy szürreális hajóutat mutat be a Volgán a botrányairól elhíresült, diktátorhajlamú Vlagyimir Zsirinovszkijjal, mely alkotásért Pawlikowski a legjobb brit dokumentumfilmért járó Grierson-díjat vehette át 1995-ben.

Pawlikowski 1998-ban kezdett foglalkozni fikciós filmekkel, első alkotása az 50 perces dokudráma, a Twockers volt, egy lírai és göröngyös szerelmi történet, melyben egy tizenéves yorkshire-i autótolvaj szerelembe esését meséli el. 2001-ben írta meg és rendezte első nagyjátékfilmjét Az utolsó menedék című romantikus filmdrámát, Dina Korzun és Paddy Considine főszereplésével. A film – számos más díj mellett – a legjobb brit elsőfilmnek járó BAFTA-díjat, az Edinburgh-i Nemzetközi Filmfesztiválon pedig Michael Powell-díjat nyert. 2004-ben Emily Blunt és Natalie Press főszereplésével forgatta következő opusát Szerelmem nyara címmel. A thrillerbe forduló szerelmi dráma ezúttal a legjobb brit filmnek járó Alexander Korda-díjat, a lengyel filmdíjat, Edinburgh-ban a legjobb új film díját, valamint további fesztiváldíjakat sepert be. E filmjéért Pawlikowskit 2005-ben a legjobb európai rendező díjra jelölték.[10]

2006-ban forgatta Magnus Mills brit író Sztálinról szóló regényének adaptációját The Restraint of Beasts címmel, amikor felesége súlyosan megbetegedett. Azért, hogy gondoskodjon tudjon róla és gyermekeiről, a forgatást félbeszakította, s felhagyott a már 60%-ban leforgatott film elkészítésével. Öt év elteltével tért vissza a rendezéshez, amikor gyermekei befejezték a középiskolát és függetlenné váltak.[11][9] Ekkor írta és rendezte Douglas Kennedy The Woman the Fifth című regényéből készült Titkok Párizsban című misztikus thrillerét Ethan Hawke és Kristin Scott Thomas főszereplésével.[12]

Ida című filmdrámájának első, 2009-ben készített Sister of Mercy című filmtervében egy apáca találkozik a lengyel történelem feledésbe merült lapjaival, amikor is megtudja zsidó származását. A Cezary Harasimowicz-cal közösen írt forgatókönyv 2010 májusában elnyerte Cannes-ban az Európai Unió Kreatív Európa MEDIA programja keretében odaítélt Európai Tehetség díjat.[13] Pawlikowski végül is elvetette ezt a forgatókönyvet, és egy teljesen új változatot írt, immár Ida címmel. Az elkészült film világpremierjére 2013. augusztus 30-án került sor a 40. Telluride-i Filmfesztiválon (Colorado). A film 66 díjat nyert, így 2014-ben Lux-díjat, a legjobb európai film, a legjobb európai operatőr díjakat és legjobb európai film közönségdíját, 2015-ben pedig a legjobb nem angol nyelvű film BAFTA-díját, valamint – a lengyel filmtörténetben elsőként – a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját.

A 2018-ban elkészült Hidegháború című filmdrámáját meghívták a 71. cannes-i fesztivál hivatalos válogatásának versenyprogramjába, ahol Pawlikowski a legjobb rendezésért járó díjat vehette át.

Magánélete[szerkesztés]

Két gyermeke van, egy fiú és egy lány. Az 1980-as években a Szovjetunióból emigrált felesége rákban hunyt el 2006-ban, amit a rendező nagyon nehezen élt meg.[14] Miután gyermekei egyetemre mentek, ő maga Párizsba költözött, majd Varsóban telepedett le, nem messze él gyermekkori lakásától.[6] 2017-ben feleségül vette Małgosia (Małgorzata) Bela lengyel manöken színésznőt.[15]

Filmográfia[szerkesztés]

Nagyjátékfilmek[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Feladatkör Megjegyzések
Rendező Író
1998 The Stringer Igen Igen
2000 Az utolsó menedék Last Resort Igen Igen
2004 Szerelmem nyara My Summer of Love Igen Igen
2011 Titkok Párizsban The Woman in the Fifth Igen Igen
2013 Ida Ida Igen Igen
Gare du Nord Nem Nem színész (Joan főnöke)
2014 Lost in Karastan Nem Igen
2018 Hidegháború Cold War Igen Igen

Egyéb filmek[szerkesztés]

  • 1993 – The Grave Case of Charlie Chaplin (rövidfilm)
  • 2006 – The Restraint of Beasts (félbemaradt)

Televízió[szerkesztés]

  • 1987 – Lucifer Over Lancashire (az Open Space dokumentum-tévésorozat egyik epizódja)[16]
  • 1990 – From Moscow to Pietushki: A Journey with Benedict Yerofeyev (dokumentum tévéfilm)[16]
  • 1991 – Dostoevsky's Travels (dokumentum tévéfilm)[16]
  • 1992 – Serbian Epics (dokumentum tévéfilm)
  • 1995 – Tripping with Zhirinovsky (dokumentum tévéfilm)[16]
  • 1998 – Twockers (dokumentum tévéfilm)[16]

Fontosabb díjak, elismerések[szerkesztés]

BAFTA-díj
Európai Filmdíj
Egyéb díjak, elismerések
  • 2001 díj: Edinburgh-i Nemzetközi Filmfesztivál: Michael Powell-díj – Az utolsó menedék
  • 2005 díj: Edinburgh-i Nemzetközi Filmfesztivál: legjobb brit játékfilm – Szerelmem nyara
  • 2006 díj: Lengyel Filmdíj: legjobb európai film – Szerelmem nyara
  • 2013 díj: Lengyel Filmfesztivál (Gdynia): Arany Oroszlán – Ida
  • 2014 díj: Lux-díjIda
  • 2014 díj: Lengyel Filmdíj: legjobb film – Ida
  • 2015 díj: Independent Spirit díj: legjobb nemzetközi film – Ida
  • 2018 díj: Cannes-i fesztivál: legjobb rendezés díjaHidegháború

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 15.)
  2. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 20.)
  4. Bloom Ingram 2014.
  5. Subbotko 2013.
  6. a b Seymour 2014.
  7. a b Sadowska 2013.
  8. Kamila Kuc: From Moscow to Pietushki (1990) (angol nyelven). ScreenOnline, 1991. [2017. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. május 23.)
  9. a b Paweł Pawlikowski: Filmography (angol nyelven). pawelpawlikowski.co.uk, 2013. [2017. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. május 27.)
  10. Jason Wood: A Quick Chat With Pawel Pawlikowski (angol nyelven). kamera.co.uk Film Salon, 2004. október 25. [2018. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. május 27.)
  11. Adam Dawtrey: Pawel Pawlikowski takes on Stalin (angol nyelven). Variety, 2004. október 25. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. május 27.)
  12. Pamela McClintock: Ethan Hawke, Kristin Scott Thomas top ‘Women’ (angol nyelven). Variety, 2010. február 18. [2016. április 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. május 27.)
  13. Pawel Pawlikowski : Talent Européen 2010 (francia nyelven). Festival de Cannes, 2010. május 17. [2018. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. május 27.)
  14. Robey 2015.
  15. Małżonkowie. Małgorzata Bela i Paweł Pawlikowski. (lengyelül) Magazyn VIVA!, (2018. február 22.) 26. o. ISSN 1426-9554 Warsawa
  16. a b c d e A filmet Paul Pawlikowski néven készítette.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Paweł Pawlikowski című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Paweł Pawlikowski című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]