Halálkanyar (Stone-film, 1997)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Halálkanyar
(U Turn)
1997-es amerikai–francia film
RendezőOliver Stone
ProducerDan Halsted
Clayton Townsend
AlapműStray Dogs
Műfaj
ForgatókönyvíróJohn Ridley (regény és forgatókönyv)
Oliver Stone
FőszerepbenSean Penn
Jennifer Lopez
Nick Nolte
Billy Bob Thornton
Joaquin Phoenix
Jon Voight
Claire Danes
Liv Tyler
ZeneEnnio Morricone
OperatőrRobert Richardson
VágóHank Corwin
Gyártás
GyártóPhoenix Pictures
Illusion Entertainment Group
Clyde Is Hungry Films
Canal+ Droits Audiovisuels
Ország USA
 Franciaország
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő125 perc
Költségvetés19 000 000 dollár[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA TriStar Pictures
magyar InterCom (VHS)
BemutatóUSA 1997. október 3.
KorhatárUSA R
BevételUSA 6 682 098 dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

A Halálkanyar (U Turn) egy 1997-ben bemutatott francia-amerikai filmdráma-thriller Oliver Stone rendezésében. A főszerepekben Sean Penn, Billy Bob Thornton, Jennifer Lopez, Jon Voight, Powers Boothe, Joaquin Phoenix, Claire Danes és Nick Nolte.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Bobby éppen Kaliforniába tart, kifizetni a nagy összegű tartozását. A kocsija lerobban, így hát behajt egy poros kisvárosba Superiorba, Arizona államba. A pénzt kiveszi a kocsiból, de a pisztolyát benn hagyja. Bele telik egy kis időbe, míg megjavítják a kocsit, ezért benéz a városba, ahol találkozik egy Grace nevű nővel. Nem tudja, hogy a lány házas, így hát segít neki hazavinni az újonnan vett függönyeit. A lány megkéri Bobbyt, vigye haza és cserébe lezuhanyozhat.

A zuhanyzás közben kiderül, Bobby már régóta tartozik a gengsztereknek és mivel késett néhány hetet a fizetéssel, levágták két ujját, majd adtak neki még egy kis időt. Zuhany után megpróbálja elcsábítani Grace-t, aki erre nem reagál túlzottan. A férfi sarkon fordul és azt mondja, nem érdekli a nő játéka. Ezután Bobby rászánja magát és csókolózni kezd a nővel, mikor betoppan Grace férje, Jake. Bobby elkezd mentegetőzni, mivel nem tudta, hogy Grace férjnél van, erre Jake leüti.

Miközben Bobby sétál a város felé, megjelenik Jake és felajánlja a férfinak, hogy elviszi. Beszélgetnek és végül Jake megkéri Bobbyt, hogy ölje meg Grace-t, mivel a nő már mindenkinek odaadta magát és elege lett a játékból.

Később Bobby bemegy egy boltba, ám nem sokkal később két bűnöző megpróbálja kirabolni a helyiséget. Elveszik Bobby táskáját és a többi pénzt és kifelé indulnak. Ám a tulaj előveszi a puskáját és mind a két tolvajjal végez, ám velük együtt Bobby pénzét is szétlövi. Bobby így elvesztette a tartozását és a kocsiját sem tudja kifizetni, kétségbeesik és még a gengsztert is felhívja, akinek tartozik. Elmondja a cseppet sem hihető mesét, ám az természetesen nem hisz neki és a beszélgetés után elküld a poros kisvárosba egy pénzbehajtót, hogy találja meg és ölje meg Bobbyt.

Bobby egy bárban iszik, majd egy csinos nő megy oda hozzá, Jenny. Ám megjelenik a lány barátja is TNT, aki azt hiszi Bobbyról, hogy le akarja nyúlni a barátnőjét és kihívja egy párbajra. A versengést a helyi seriff szakítja meg.

Bobby ezután elmegy a kocsijához, hogy kivegye a pisztolyát, ám ott konfliktusba keveredik a szerelővel, Darrellel, mivel a férfi egyéb más javításokat is végrehajtott a kocsin, és még magasabb összeget kér. Bobby meg akarja verni a szerelőt, ám az egy szerszámmal megkarcolja a kocsiját, így Bobby lenyugszik. Darrell elmondja, amíg nem fizeti ki a javítást, addig emeli a költségeket. Bobby nem tud mást tenni, lelép.

Bobby elmegy Jake-hez, mivel elfogadja a megbízást. A férfi elmagyarázza Bobbynak, a nőt úgy kell megölni, hogy balesetnek látszódjon, vagyis elhívja egy kicsit kocsikázni, majd lelöki egy szikla széléről. Bobby elmegy Grace-szel kirándulni, ám a nő megölésére már nem képes. Grace tudja, hogy meg akarja ölni és felfedi Bobby előtt az igazságot: Jake valójában a nevelőapja, korábban az anyjával erőszakoskodott, ám az öngyilkos lett, majd Gracet kezdte molesztálni. Ezután a nő elmagyarázza Bobbynak, Jake-nek rengeteg dugipénze van, a széf kulcsát pedig mindig a nyakában hordja. Így a nő megkéri Bobbyt ölje meg Jaket, aztán mindketten lépjenek le innen. Bobby egyelőre hallani sem akar erről a lehetőségről.

Miközben a pénzbehajtó megérkezik a városba, Bobby jegyet vesz a következő Mexikói buszjáratra. Miután kilép az utcára, meglátja a pénzbehajtót, ám azt a seriff elkapja gyorshajtásért és letartóztatja. Bobby egy ház mögé bújik, ott azonban megint előkerül TNT, aki vérbosszút követel Bobbyn. Elveszi a férfi jegyét, majd összetépi. Bobby felkapja a vizet és összeveri TNTt és elszalad.

Bobby most már tudja, az lesz a legjobb, ha megöli Jake-et. Megkéri Grace-t, este hagyja nyitva az ajtót, hogy be tudjon lopózni. Bobby egy baseball ütővel belép a házba, ám zajt csap, így Jake észreveszi. Bobby meggyőzi Jaket, valójában azért jött, hogy Gracet ölje meg. Jake felengedi, ezután maga is felmegy, ám akkor Bobby rátámad. Végül sikerül kinyírniuk Jaket. Megtalálják a széfben a 200 000 dollárt, majd Jake hullája mellett elkezdenek szexelni.

Ezt követően Bobby visszamegy Darrellhez, kifizetni a javítást. Amikor visszatér, Grace kocsiját már nem találja ott. Bobby azt hiszi, a nő lelépett a pénzzel, de akkor meglátja az ajtóban. Ahogy kifelé hajtanak a városból, megjelenik a seriff. Itt derül ki, hogy Grace vele is lefeküdt. Grace a seriff előtt Bobbyt hibáztatja Jake haláláért. Ezután Grace előrántja Bobby pisztolyát és lelövi a seriffet, majd a férfival együtt berakják a csomagtartóba.

Miközben Bobby és Grace egy szakadékba dobja a hullákat, a férfi belekönyököl Grace arcába, majd elveszi a pisztolyát, majd azt mondja, a pénzt osszák el, utána pedig váljanak szét. Grace azt mondja, csak azért hibáztatta seriff előtt Bobbyt, hogy meg tudja ölni a férfit. Ahogy beszélgetnek, Grace a szakadékba löki Bobbyt, majd beül a kocsiba, de akkor észreveszi, hogy a kulcs nincs az indítóban, mivel azt Bobby korábban zsebre tette. Bobby könyörög a nőnek, menjen le és segítsen neki. Grace elindul, mivel szüksége van a kulcsokra. Mikor elég közel ér a férfihoz, az elkapja és megfojtja. Ezután nagy nehezen eljut a kocsihoz és megkönnyebbül, hogy végre bent ülhet, és a pénz is mind megvan, beindítja a kocsit, de az ismét lerobban, mint a film elején. A film végén láthatjuk, amint Bobby a nagy hőségben meghal.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Produkció[szerkesztés]

A Halálkanyart 1996 és 1997 között forgatták a Superior nevű kisvárosban Arizona államban, valamint Arizona és Kalifornia más területein. A történetet egy valós esemény ihlette, az 1980-as évek elején egy férfi délnyugaton eltűnt egy kisvárosban és soha többé nem került elő. A filmben látható Superior nevű város tehát egy valóban létező hely, többek között itt forgatták az Angyalok háborúja című filmet, Christopher Walken főszereplésével, 1995-ben.

Sean Penn először visszautasította a szerepet, időbeli konfliktusokra hivatkozva, így Bill Paxton felváltotta őt. Egy héttel a forgatás kezdete előtt Paxton kilépett, szerencsére Penn ekkor már elérhetővé vált. Grace szerepét eredetileg Sharon Stonenak szánták, ám a színésznő nem vállalta el, mert kevesellte a fizetségét, Billy Bob Thornton pedig 50 kilót hízott Darrell eljátszása érdekében.A Vak Embert eredetileg Marlon Brando játszotta volna, ám Stone Jon Voightot erre sokkal testhezállóbbnak találta.

A film elején egy "Rutowski for council" feliratot láthatunk, ez utalás a film egyik co-producerére Richard Rutowskira, aki szintén ebben a jelenetben az egyik motorost alakítja. Eredetileg ezt a szerepet Tom Savini játszotta volna, akit Oliver Stone az Alkonyattól pirkadatig című filmben látott, ám az időbeosztások miatt elhagyta a stábot, helyére pedig Rutowski került.

Joaquin Phoenix a filmbeli első megjelenésekor a Ring Fire című Johnny Cash-dal hallható. Phoenix 2005-ben maga is eljátszotta Casht A nyughatatlan című filmben. A film végén bevillanásokat láthatunk Grace McKennaról, gyerekként. Ezek a képek valójában Jennifer Lopez gyerekkori fényképalbumából kerültek elő.

Mikor egy újságíró megkérdezte a rendezőt, miért készítette el a filmet, Stone azt válaszolta, azért mert egy kis költségvetésű mozit akart rendezni, amit a tinédzserek is szívesen megnéznek.

Fogadtatás[szerkesztés]

A filmet nagyon vegyesen értékelték a kritikusok, pozitív áttekintések is kaptak helyet, ám a negatív kritikák többségben voltak. Roger Ebert 1½ csillagot adott a filmre, a maximum 4-ből és az értelmetlen, ismétlődő elemek összességének nevezte a filmet. Több kritikus is bárgyúnak nevezte a különböző fényképezési és gyorsítási megoldásokat, amit Stone a Született gyilkosok filmjéből vett át, azonban itt már kínosan sokszor használja fel, valamint sokan negatívumként rótták fel a film végén látható elcsépelt csavarokat. Mindazonáltal a film 55%-ot kapott a Rotten Tomatoes-on, az Internet Movie Database-en pedig jelenleg 6.7 csillagra áll.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Halálkanyar Box Office Mojo
  2. U Turn – User ratings (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2009. november 24.)

További információk[szerkesztés]