Luigi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Luigi
Mario-sorozat-szereplő
Megjelenési információk
Első játék Mario Bros. (1983)
Tervező Mijamoto Sigeru
Szinkronhang Charles Martinet (1997- napjainkig)
Neme férfi
Nemzetisége olasz

Luigi egy kitalált szereplő a videójátékok világában, akit a Nintendo alkotott meg. A karakter tervezője Mijamoto Sigeru. Luigit úgy állítják be a Super Mario franchise-ban, mint Mario fiatalabb testvérét, akit kinézetben is próbáltak fiatalabbnak láttatni és rengeteg játékban megjelenik, mint fő- illetve mellékszereplő.

Luigi első megjelenése az 1983-ban kiadott Mario Bros. nevű játékban történt meg, ahol őt a második számú játékos irányíthatta, és ezt a szerep megmaradt a Super Mario Bros., Super Mario Bros. 3 és Super Mario World játékokban is többek közt. Az első játék, ahol az 1. játékos is kiválaszthatta Luigi-t, az a Super Mario Bros. 2 volt. Mostanság Luigi szerepe egyre inkább erősödik, különösebbképp a Mario Party és a Mario Kart sorozatokban, bár már korábban is szerepelt, mint főszereplő: először 1991-ben a Mario is Missing! nevű oktatási célú játékban, majd a Luigi's Mansionben, amit Nintendo GameCube-ra adtak ki, illetve a Luigi's Mansion: Dark Moonban, amit 3DS-re adtak ki.

Eredetileg Mario palettacseréjével oldották meg Luigit (a piros helyett zöld színeket rendeltek hozzá). A kezdetek óta különbözik testvérétől. 2013-at a Nintendo Luigi évének nevezték, ezzel is emlékezve a karakter születésének 30. évfordulójára.

Története[szerkesztés]

Az események 1982-ig vezetnek vissza, a Donkey Kong nevű játék fejlesztéséig,[1] ahol Mijamoto létrehozta Mariót (akit a játékban "Jumpman"nek, azaz ugráló embernek neveztek el), annak reményében, hogy későbbi játékaikban megjelenjen. A tervezőt azonban a Joust inspirálta abban, hogy létrehozzon egy két ember által játszható játékot, ebből lett a Mario Bros. 1983-ban, ahol Luigi, mint Mario öccse töltötte be a második számú játékos szerepét.

E játék sikere után megjelent a Super Mario Bros.-ben is, ahol szerepe változatlan maradt a palettacsere miatt. Később, a csak Japánban kiadott Super Mario Bros. 2-ben (amit később Super Mario Bros.: The Lost Levelsre módosítottak) már függetlenítették bátyjától, ugyanis annak ellenére, hogy a palettacsere megmaradt, a mozgása másabb lett: magasabbra tud ugrani, viszont kevésbé pontosan irányítható.

A világ többi részén kiadott Super Mario Bros. 2-ben (ami a Doki Doki Panic! módosított változata), a második karakter (Mama) aki a legmagasabbra tudott ugrani, volt a sablon Luiginak. Itt már némileg elütött Mariótól, ugyanis magasabbnak vékonyabbnak nézett ki, kombinálva Mario ruhájával.

Hangja[szerkesztés]

Mint a kinézete, szinkronhangja is változott az évek alatt. A Mario Kart 64-ben, ahol több karakternek először volt emberi hangja, néhány szereplőnek két hangja is volt: az egyik Észak-Amerikában és Európában hallható mély-tónusú hang Charles Martinet által (aki egyébként Mario, Wario és Waluigi hangja is), Japánban az ellentéte, magas tónusú hangja volt Julien Bardakoff által.

Jellegzetessége[szerkesztés]

Luigit magasabbnak és fiatalabbnak ábrázolják Mariónál és általában zöld ingben és sötétkék kantáros farmerben jelenik meg. A legtöbb játékban, amiben szerepel, magasabbra ugrik, mint bátyja, Mario. [2] Habár Luigi vízvezeték-szerelő, mint bátyja, szerepe függ az adott játéktól. Állandóan idegesnek és félénknek mutatkozik, de jó természetű és kevésbé lesz ideges, mint Mario.

Vezetékneve[szerkesztés]

A Nintendo kezdetben nem árulta el a vezetéknevét. Az első feljegyzett használata az 1993-ban kiadott élőszereplős filmben történik, ahol Luigi Mariónak hívják. 2015-ben a Super Mario Bros. 30. évfordulóján megrendezett fesztiválon Mijamoto megerősítette, hogy Mario teljes neve Mario Mario. Ennek megfelelően Luigi teljes neve ténylegesen Luigi Mario.[3][4]

Luigi éve[szerkesztés]

2013. március 19-én kezdődött el Luigi éve a Nintendo kapcsán. Ebben az évben több Luigi-témájú játékot adta ki, mint például a Dr. Luigit, a Mario & Luigi Dream Team és a New Super Luigi U. Egy évvel később 2014. március 19-én ez véget ért.[5]

Megjelenései[szerkesztés]

Játékokban[szerkesztés]

Egyéb helyeken[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Demaria, R: "High Score! The Illustrated History of Electronic Games", page 238. McGraw Hill-Osbourne, 2002
  2. Luigi Biography. IGN. [2009. augusztus 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 9.)
  3. http://getnews.jp/archives/1144379
  4. http://nintendoeverything.com/miyamoto-says-marios-full-name-is-mario-mario/
  5. http://www.gamespot.com/articles/miyamoto-puts-an-official-end-to-the-year-of-luigi/1100-6417820/

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Luigi című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]