Ugrás a tartalomhoz

Mario franchise

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Nintendo Entertainment System

A Mario franchise tartalmazza azokat a platformjátékokat, és minden egyéb műfajú játékot, melyeket a Nintendo hozott létre és adott ki. A játékok fejlesztője változó volt, a Nintendo, a Hudson Soft és az AlphaDream. A legtöbb Mario-játékot játéktermi gépekre vagy a Nintendo konzoljaira fejlesztették a korai Nintendo Entertainment Systemtől napjaink konzoljaiig.

A franchise fő sorozata a Mario–videójáték-sorozat, mely Mario kalandjait kíséri végig a Gomba Királyságban. Jellemző elemei, hogy Mario pályáról-pályára végigugrál a játékon. Mario kb. 200 különböző műfajú játékban jelent meg, és a Mario franchise minden idők legkeresettebb videójáték franchise-a több mint 250 millió példányszámos eladásával.[1] A játékok „atyja” Mijamoto Sigeru.

Kezdetek[szerkesztés]

Donkey Kong[szerkesztés]

Donkey Kong a játékteremben

A Radar Scope játék kereskedelmi kudarca után a Nintendo elnöke felkérte Mijamoto Sigerut, hogy készítsen egy olyan játékot, amely megmentheti a céget. Mijamoto egy olyan játék ötletével állt elő, melyben a játék szereplőjének végig kell mennie egy akadálypályán, melyen különböző lejtők, létrák, guruló hordók vannak. Mijamoto Donkey Kongnak nevezte el a játékot, melynek főszereplője „Jumpman” volt. A Donkey Kong a platformjátékok műfajának egyik korai példája. Amellett, hogy a cél az úrnő megmentése, a játékban pontokat szerezhet a játékos. A pontok az egyes pályák befejezéséért járnak. A játék meglepően sikeres lett.[2] „Jumpman” neve az egyes kereskedelmi anyagokban Mario lett a játék tengerentúli kiadványaiban;[3][4] mely Mario Segale nevéből ered. Ő a Nintendo of America irodaházának bérbeadója volt, aki berontott egy üzleti megbeszélésre is, hogy a bérleti díjat kikövetelje.[5][6] Végül a Mario név végleges maradt nemzetközileg. A játék sikere további folytatásokat eredményezett, például a Donkey Kong Jr.-t, melyben Mario a negatív főszereplőként jelenik meg. majd a Donkey Kong 3, melyben nem is szerepel. Donkey Kong létrehozta saját univerzumát a Mario-univerzumot kívül, kezdve a Donkey Kong Country játékkal, majd számos folytatásával és mellékjátékával.

Mario Bros.[szerkesztés]

A játéktermi Mario Bros. játékban mutatkozott be Mario testvére, Luigi. A Mario Bros. játékban a cél legyőzni minden ellenséget minden pályán. A játék csak futásról és ugrásról szól, de a későbbi Mario-játékoktól eltérően nem lehetett az ellenségek fejére ráugrani, mivel azok sérthetetlenek voltak.[7][8] A játék első kiadása óta számos különböző formában jelent meg, többek között a Super Mario Bros., a Super Mario Advance-sorozat és a Mario Clash játékokban.

Super Mario[szerkesztés]

A Mario–videójáték-sorozat vagy Super Mario Bros.-sorozat (japán: スーパーマリオブラザーズ, Hepburn: Sūpā Mario Burazāzu) vagy Super Mario-sorozat (japán: スーパーマリオ) egy népszerű és kritikusok által is elismert,[9] a Nintendo által fejlesztett videójáték, melynek főszereplői Mario és testvére, Luigi. A játékok jellemző elemei az ugrálás és ellenségek legyőzése, a cselekmények viszonylag egyszerű történetek köré épülnek. Legjellemzőbb cselekményei, hogy Bowser, a főellenség, elrabolja Peach hercegnőt, akit Mario megment.

Mario Kart[szerkesztés]

A Mario Kart franchise 1992-ben indult a Super Mario Kart című SNES játékkal és ez a jelenleg is legsikeresebb és legrégebb óta futó autóverseny-franchise, melyből világszerte több mint 50 millió példányt adtak el.[10][11][12][13][14]

 • Konzoljátékok
 • Játéktermi játékok

Mario Party[szerkesztés]

A Mario Party egy multiplayer party-játék a Mario-sorozat szereplőivel. 1998-ban jelent meg Nintendo 64 konzolra a Mario Party. Azóta hét folytatás készült hozzá, valamint a Mario Party Advance és a Mario Party DS. 2012 márciusára a kilencedik rész megjelenése várható, és 2015 januárjában a tizedik rész megjelenése várható.

Puzzle játékok[szerkesztés]

Dr. Mario[szerkesztés]

A Game & Watch verzióban kiadott Mario Bombs Away című játék után az első nem platform Mario-játék a Dr. Mario volt 1990-ben. Ez egy Tetris-szerű játék volt, melyet később szinte minden Nintendo-konzolra kiadtak.

Mario's Picross[szerkesztés]

A Mario's Picross egy grafilogikai játéksorozat.

Mario vs. Donkey Kong[szerkesztés]

Sportjátékok[szerkesztés]

 • Golf
 • Tennis
 • Foci
 • Olimpiai játékok

Szerepjátékok[szerkesztés]

 • Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars
 • Paper Mario
 • Mario and Luigi

LCD játékok[szerkesztés]

A Nintendo több Mario és Donkey Kong LCD-játékot jelentetett meg Game & Watch konzolra. 1982 és 1994 között tizenegy ilyen játék jelent meg, illetve további hat LCD-játékot engedélyezett a Nelsonicnak 1989 és 1994 között.

 • Nintendo-játékok
 • Donkey Kong
 • Donkey Kong Jr.
 • Donkey Kong II
 • Donkey Kong 3
 • Donkey Kong Circus
 • Donkey Kong Hockey
 • Mario Bros.
 • Mario the Juggler
 • Mario's Bombs Away
 • Mario's Cement Factory
 • Super Mario Bros.
 • Nelsonic-játékok
 • Super Mario Brothers
 • Super Mario Brothers 2
 • Super Mario Brothers 3
 • Super Mario Brothers 4
 • Super Mario Race
 • Donkey Kong

Oktató játékok[szerkesztés]

Az 1990-es évek elején számos oktatójáték jelent meg a Mario-sorozatban. Ezek között voltak platformjátékok is. Némelyik gépírást, matematikát vagy történelmet tanított. A játékokat hivatalosan nem tartja magáénak a Nintendo. Ezeket független cégek fejlesztették, a Software Toolworks, az Interplay és a Brainstorm. 1991 és 1996 között kilenc ilyen játék jelent meg.

Visszatérő szereplők[szerkesztés]

Mario[szerkesztés]

Mario a Super Mario 64-ben

Mario (japán: マリオ) a Mario–videójáték-sorozat kitalált szereplője, melyet a japán videójáték tervező, Mijamoto Sigeru alkotott meg. A Nintendo által fejlesztett játéksorozat főszereplője több mint 200 videójátékban szerepelt. Kezdetben csak platformjátékok szereplője volt, ezek között is a Donkey Kongban jelent meg először, azóta számos műfajú játékban feltűnt, mint például a versenyzős Mario Kart, a bulizós Mario Party vagy a verekedős Super Smash Bros. játékok.

Luigi[szerkesztés]

Peach hercegnő[szerkesztés]

Yoshi[szerkesztés]

Yoshi (japán: ヨッシー) egy dinoszauruszhoz hasonló szereplő, aki néhány, a Nintendo által kiadott videójátékban szerepel. Yoshi sokféle színben szerepelt már, de a legismertebb Yoshi zöld. Legelőször a Super Mario Worldben szerepelt, ami egy SNES (japánban Super Famicom) konzolra megjelent videójáték. Yoshi ebben a játékban Mario legfontosabb segédje volt. Később hamar nagy népszerűségre tett szert és hamar a saját játéksorozatának sztárjává vált.

Wario[szerkesztés]

Bowser[szerkesztés]

Donkey Kong[szerkesztés]

Egyéb médiamegjelenések[szerkesztés]

 • Anime
 • Film
 • Képregény, manga

Kereskedelem[szerkesztés]

Mario számos kereskedelmi termék figurájaként is megtalálható, uzsonnadobozok, pólók, magazinok és reklámok szereplője volt (Got Milk?),[15] cukorka, sampon és műzli dobozain, valamint plüssjáték formában.[16]

Koncertek, előadások[szerkesztés]

A Super Mario Bros. több koncerten is látható volt, például a PLAY! Chicago,[17] a Columbus Symphony,[18] a Mario & Zelda Big Band Live,[19] a Play! A Video Game Symphony,[20] és más egyéb rendezvényeken. A Video Games Live koncerten maga Kondó Kódzsi adta elő a játék zenéjét.[21]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Mario (franchise) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

 1. Italian Plumber More Memorable Than Harper, Dion. CNW Group, 2007. december 13. [2010. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 4.)
 2. Sablon hiba: a title paraméter kötelező. 
 3. Video Game: Donkey Kong, Nintendo. The Arcade Flyer Archive. (Hozzáférés: 2011. december 20.)[halott link]
 4. Video Game: Donkey Kong, Karateco. The Arcade Flyer Archive. (Hozzáférés: 2011. december 20.)
 5. 10 Mario Fun Facts!. (Hozzáférés: 2011. december 20.)
 6. History of Mario. (Hozzáférés: 2011. december 20.)
 7. Nintendo. Mario Bros. manual, 5. o. (1983) 
 8. Nintendo. Mario Bros. manual, 8. o. (1983) 
 9. The Greatest 200 Videogames of Their Time. Electronic Gaming Monthly. [2012. június 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 29.)
 10. All Time Top 20 Best Selling Games, 2005. május 23. [2006. február 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 31.)
 11. Japan vs. US Sales. IGN, 1999. november 30. (Hozzáférés: 2011. december 31.)
 12. Japan Platinum Game Chart. The Magic Box. [2007. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 31.)
 13. Nintendo of America 2004 Annual Report (PDF), 2004. March. (Hozzáférés: 2011. december 31.)
 14. Matt Casamassina: Nintendo Sales Update. IGN, 2007. július 25. [2012. augusztus 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 31.)
 15. Weiss, Jodi & Kahn, Russell (2004). In 145 Things to Be When You Grow Up. Princeton Review Publishing. p. 25. ISBN 0-375-76369-4. Google Book Search. Hozzáférés ideje: November 6, 2009.
 16. Nintendo's Shining Star: The History of Mario. GameCubicle. (Hozzáférés: 2012. január 3.)
 17. Super Mario Bros. and Zelda composer Koji Kondo to attend PLAY! Chicago. Music 4 Games, 2006. április 14. [2009. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 3.)
 18. Symphony piles up points with video-game concert. The Columbus Dispatch, 2007. április 27. (Hozzáférés: 2012. január 3.)[halott link]
 19. Mario & Zelda Big Band Live. The Mushroom Kingdom. (Hozzáférés: 2009. február 13.)
 20. I hear a video game symphony. Pop Journalism, 2006. szeptember 27. [2012. augusztus 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 3.)
 21. Super Mario Bros. Composer Koji Kondo Interview. 1UP.com, 2007. október 19. [2012. augusztus 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 3.)

További információk[szerkesztés]