Ugrás a tartalomhoz

Game Boy Advance

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Game Boy Advance
Általános adatok
GyártóNintendo
TermékcsaládGame Boy sorozat
TípusKézi videójáték-konzol
Generáció6. generáció
Megjelenés ideje
 • JP 2001. március 21.[1]
 • US 2001. június 11.[2]
 • PAL 2001. június 22.[3]
 • CN 2004. június 8.
Élettartam2001-2010
Gyártás vége2010. május 15.
Eladott darabVilágszerte
81,51 millió
(2010. június 30-ig).
Japán
16,96 millió
Amerika
41,64 millió
Egyéb
22,91 millió[4]
Legtöbbet eladott játékPokémon Ruby és Sapphire
16 millió összesen[5]
Technikai jellemzők
AdathordozóROM kazetta
Processzor16,78 MHz ARM7TDMI
8 vagy 4 MHz Z80 társprocesszor
Memória32 KB belső, 256 KB külső, 96 KB VRAM
Kijelző240 x 160 képpontos TFT LCD
Méret144 x 82 x 24,5 mm
Súly140 g
Visszafelé kompatibilitásGame Boy, Game Boy Color
Előd
Utód
Game Boy Color[6]
Nintendo DS
A Wikimédia Commons tartalmaz Game Boy Advance témájú médiaállományokat.

A Game Boy Advance (ゲームボーイアドバンス; Hepburn: Gēmu Bōi Adobansu?; rövidítve: GBA) egy 32 bites kézi videójáték-konzol, melyet a Nintendo fejlesztett, gyártott és forgalmazott. A konzol a Game Boy Color utódja, 2001. március 21-én jelent meg Japánban, 2001. június 11-én Észak-Amerikában, 2001. június 22-én Ausztráliában és Európában és 2004. június 8-án a Kínai Népköztársaságban.

A Nintendo riválisai a kézi konzol piacon a Neo Geo Pocket Color, a WonderSwan, a GP32, a Tapwave Zodiac és az N-Gage voltak. A riválisai erőfeszítéseinek ellenére a Nintendo megtartotta a többségi piaci részesedését a Game Boy Advance-szel.

A Game Boy Advance sorozatból 2010. június 30-ig 81,51 millió példányt adtak el világszerte.[4] Utódja, a Nintendo DS 2004 novemberében jelent meg.

Története

[szerkesztés]

Project Atlantis

[szerkesztés]

1996-ban a Electronic Gaming Monthly,[7] a Total![forrás?] vagy a Game Informer[forrás?] magazinokban egy új Game Boyról, kódnevén a Project Atlantisról szóló jelentéseket tettek közzé. Ugyan ez a konzol a „korai 1997”-es várható piacra kerülése miatt akár a Game Boy Color is lehetett volna, azonban a leírtak szerint egy 32 bites RISC processzor, egy 3/2 hüvelykes színes LCD kijelző és egy link port is lett volna benne[7]—ez a leírás pedig jobban illik a Game Boy Advance-re. A Project Atlantis a név nélküli, végül meg nem jelent Game Boy Color-utód prototípusa is lehetett, melyet a 2009-es Game Developers Conference-en mutattak be.[8] Azt is bejelentették, hogy a Nintendo japán részlege egy Mario’s Castle című játékon dolgozik a rendszerhez.[7]

Technikai részletek

[szerkesztés]

Az eredeti Game Boy Advance technikai részletei a következőek:[9][10][11][12]

Hossz: körülbelül 14,45 cm (5,69 in)
Szélesség: körülbelül 2,45 cm (0,96 in)
Magasság: körülbelül 8,2 cm (3,2 in)
Tömeg: körülbelül 140 g (4,9 oz)
Kijelző: 2,9 hüvelykes vékonyfilm tranzisztor (TFT) színes LCD
Tápellátás: 2 AA elem
Üzemidő: körülbelül 15 óra átlagban Game Boy Advance-játékok futtatása mellett (az üzemidő függ a futtatott Game Paktól, a hangerő beállításoktól és bármiféle külső periféria, így például a képernyő háttérvilágítás használatától)[13]
Processzor: 16,8 MHz 32 bites ARM7TDMI beépített memóriával. 8 vagy 4 MHz 8 bites Z80 társprocesszor a Game Boyjal való visszafelé kompatibilitás érdekében
Memória: 32 kilobyte + 96 kilobyte VRAM (beépítve a processzorba), 256 kilobyte DRAM (a processzoron kívül)
Felbontás: 240×160 pixel (3:2 képarány)
Szín: 15 bites BGR (5 bit csatornánként), 512 egyidejű szín megjelenítése „karakter módban”, illetve 32 768 szín (215) megjelenítése „bitmap módban”
Hang: 8 bites dupla DAC a sztereó hangzáshoz (Direct Sound), illetve az összes elévült csatorna a Game Boy-kompatibilitáshoz.

A Game Boy- és Game Boy Color-játékokkal való visszafelé kompatibilitást egy 4/8 MHz Z80 társprocesszorral biztosították (a Game Boy Advance szoftvere a hanggenerátorok segítségével egészítette ki az elődei elsődleges hangrendszerét), míg a konzol tetején elhelyezkedő link port lehetőséget biztosít más készülékekkel való összeköttetésre a Nintendo Game Link Cable vagy a GameCube linkkábel használatával. Game Boy- vagy Game Boy Color-játékok futtatása alatt a Game Boy Advance-en az L és az R gombokkal lehet kapcsolgatni a nyújtott szélesvásznú formátum (240×144) és a Game Boy eredeti képaránya között (160×144). A Game Boy-játékok ugyanazon választható színpaletták mellett játszhatóak, mint a Game Boy Coloron. A Game Boy Advance SP megjelenésétől fogva az összes Nintendo-kézikonzolban beépített újratölthető akkumulátor van.

Játékok

[szerkesztés]

A hardverileg a SNES-sel összehasonlítható Game Boy Advance előrelépést jelentett a sprite-alapú technológiában. A Game Boy Advance-re elsősorban platformjátékok, SNES-stílusú szerepjátékok és a korábbi konzolgenerációk különböző 8 és 16 bites rendszereinek klasszikus játékainak portjai jelentek meg. Utóbbiak közé tartozik a Super Mario Advance sorozat, illetve a rendszer korábbi Game Boy-címekkel való kompatibilitása is.

Final Fantasy VI Advance volt az utolsó hivatalosan licencelt GBA-játék Japánban. A játék 2006 novemberében jelent meg, és a rendszer utolsó Nintendo által megjelentett játéka is volt egyben.[14] A 2007 novemberében megjelent The Legend of Spyro: The Eternal Night volt az utolsó GBA-játék Európában.[15] Észak-Amerikában a 2008 februárjában megjelent Samurai Deeper Kyo volt az utolsó hivatalosan megjelent GBA-játék.

Emuláció

[szerkesztés]

Viszonylag egyszerű hardvere miatt számos népszerű Game Boy Advance-emulátor jelent meg, így többek között a VisualBoyAdvance vagy a NO$GBA is.

Hardverváltozatok

[szerkesztés]

Game Boy Advance SP

[szerkesztés]
Game Boy Advance SP

2003 elején a Nintendo bevezette a kézikonzol új formáját, a Game Boy Advance SP-t (AGS-001). Az újratervezett egység egy zsebméretű laptophoz hasonlítható, melynek összecsukható háza körülbelül az eredeti egység méretének fele. A készülékben egy újratölthető lithium ion akkumulátor, egy jelentősen világosabb LCD kijelző, és ki-bekapcsolható beépített előlapi világítás van. Az újratervezéssel az eredeti Game Boy Advance-nél felmerült gyakori panaszokat próbálták meg kiküszöbölni, amit számos kritika ért a kissé kényelmetlen használata miatt, ami elsősorban a túlságosan sötét kijelzőjéből ered.

A Game Boy Micro megjelenésével egy időben a Nintendo egy új háttérvilágítású SP-modellt (AGS-101) is megjelentett Észak-Amerikában (közkeletű nevén: GBA SP+, SPII vagy SP2).[forrás?] A kapcsoló, mellyel a világítás kapcsolható itt már a „normál” (amely már önmagában világosabb, mint az eredeti Game Boy Advance SP képernyője), és a „világos” módok között kapcsol.

Game Boy Micro

[szerkesztés]
Game Boy Micro

2005 szeptemberében jelentette meg a Nintendo a Game Boy Advance második újratervezését, a Game Boy Micrót. Ez a modell stílusában az eredeti Game Boy Advance horizontális tájolásához hasonlít, azonban annál sokkal kisebb és vékonyabb. A Game Boy Micro lehetőséget ad a felhasználók számára, hogy testreszabhatóság gyanánt számos színes előlap között váltogasson, amit a Nintendo erősen kihangsúlyozott a Game Boy Micro nyitánya idejében. A Nintendo abban is reménykedett, hogy ezzel a „divatfunkcióval” a tipikus videójátékosokon kívüli közönséget is megszólítja. A Game Boy Micro ellentétben a korábbi Game Boy Advance-modellekkel nem támogatja a Game Boy- és a Game Boy Color-játékokat. A Game Boy Micro nem tett nagy hatást a videójáték-piacra, mivel a Nintendo másik kézikonzolja, a Nintendo DS beárnyékolta.[16]

Színek

[szerkesztés]

A Game Boy Advance, SP és Micro számos színben és korlátozott példányszámú kiadásban jelent meg.

Game Boy Advance

[szerkesztés]

A Game Boy Advance kezdetben fehér (Arctic), fekete (Black), narancssárga (Orange), fukszia (Fuchsia), gleccser (Glacier, átlátszó kék/lila) és indigó (Indigo) színekben volt elérhető. A konzol élete során további színekben és korlátozott példányszámú kiadásokban is elérhető volt. Ezen kiadások közé tartozik a piros (Red), az átlátszó narancssárga/fekete (Clear Orange/Black), a platina (Platinum), a fehér (White), az arany (Gold), a Hello Kitty-kiadás (rózsaszín, Hello Kitty-logóval az előlapon), a King of Fighters-kiadás (fekete, képekkel az előlapon és a gombokon), a Chobits-kiadás (átlátszó világoskék, képekkel az előlapon és a gombokon), a Battle Network Rockman EXE 2-kiadás (világoskék, képekkel az előlapon), a Mario Bros.-kiadás (gleccser, Marióval és Luigival az előlapon) és a Jumiuri Giant-kiadás (gleccser, képekkel az előlapon).

Számos Pokémon-témájú korlátozott példányszámú kiadás is elérhető volt Japánban a Pokémon Center-üzletekben. Ezen kiadások közé tartozik az arany Pokémon-kiadás (arany, Pikachuval és Pichuval az előlapon), a Suicune-kiadás (kék/szürke szürkeárnyalatos Pikachuval és Pichuval az előlapon, Pokémon Center-matricával a hátlapon), Celebi-kiadás (olajzöld, Celebi-képekkel az előlapon), és a Latias/Latios-kiadás (rózsaszín/piros és lila, Latias- és Latios-képekkel az előlapon).

Game Boy Advance SP

[szerkesztés]
 • Blue Kyogre
 • Cobalt Blue
 • Flame Red
 • Famicom 20th Anniversary Edition
 • Gold with Zelda Triforce
 • Graphite
 • Green Rayquaza
 • Green Venusaur
 • Kingdom Silver (Kingdom Hearts: Chain of Memories-kiadás)
 • Spice & Lime
 • Mario
 • NES Black (csak az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban, korlátozott példányszámú kiadás)
 • Onyx Black
 • Pearl Blue

 • Pearl Green
 • Pearl Pink
 • Pearl White (korlátozott példányszámú kiadás)
 • Pikachu Yellow
 • Platinum
 • Red Groudon
 • Snow White
 • SpongeBob
 • Torchic Orange
 • Tribal
 • White Rip Curl (csak Ausztráliában, korlátozott példányszámú kiadás)
 • "Who Are You?" (fekete, a „Who Are You?” (Ki vagy?) szavakkal a konzol tetején)
 • All Blacks (csak Új-Zélandon)
 • Surf Blue (csak az Egyesült Királyságban)

Game Boy Micro

[szerkesztés]
 • Black (ezüst, terepszínű zöld és tűz színű előlapokkal)
 • Silver (fekete, virág és kék energia előlapokkal)
 • Green (csak Európában)
 • Blue (csak Európában és Japánban)
 • Pink (csak Európában)
 • Red (csak Ausztráliában)
 • Lavender (csak Japánban)
 • Famicom 20th Anniversary Edition
 • Final Fantasy IV
 • Lite Blue (csak Európában)
 • Mother 3 (piros)

Eladások

[szerkesztés]

2006. december 1-jén a Nintendo of America közzétett információi szerint a Game Boy Advance-sorozatbók megjelenése óta 33,6 millió példányt adtak el az Egyesült Államokban.[17] Egy 2008.. január 18-án a Kotakun megjelent cikkben a Nintendo felfedte, hogy a Game Boy Advance-sorozatból 2008. január 1-ig 36,2 millió példányt adtak el az Egyesült Államokban.[18] 2009. december 31-ig a Game Boy Advance-sorozatból 81,51 millió példányt adtak el világszerte, amiből 43,57 millió Game Boy Advance SP egység és 2,42 millió Game Boy Micro egység volt.[19]

Miután a Game Boy Advance támogatása alábbhagyott a konzol legnépszerűbb játékai elsősorban a fiatalabb korosztályt megcélzó címek lettek.[20]

Utóélete

[szerkesztés]

A Nintendo eredetileg nem jelentetett meg GBA-játékokat a Nintendo 3DS Virtual Console szolgáltatásán, azonban később a Nintendo 3DS Ambassador Program keretében tíz címet közzétett a platformra.[21] Ennek ellenére, azonban nincs tervbe véve, hogy a játékokat a nagyközönség számára is elérhetővé tegyék.[22] Ivata Szatoru elmondása szerint a Game Boy Advance-játékok 2014 áprilisától kezdve a Wii U Virtual Console szolgáltatásában is elérhetőek lesznek.[23] 2014. április 3-án megjelentek az első bejelentett GBA-játékok (Advance Wars, Metroid Fusion és a Mario & Luigi: Superstar Saga) a Wii U Virtual Console keretében.[24]

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. Game Boy Advance: It's Finally Unveiled. IGN, 2000. augusztus 23. (Hozzáférés: 2014. július 19.)
 2. Fielder, Lauren: E3 2001: Nintendo unleashes GameCube software, a new Miyamoto game, and more. GameSpot, 2001. május 16. (Hozzáférés: 2014. július 19.)
 3. Bramwell, Tom: GBA Day: June 22nd. Eurogamer, 2001. március 21. (Hozzáférés: 2014. július 19.)
 4. a b Consolidated Sales Transition by Region (PDF). Nintendo, 2010. július 28. [2014. július 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 19.)
 5. Rose, Mike: Pokemon X & Y sell 4M copies in first weekend. Gamasutra. Think Services accessdate=July 19, 2014, 2013. október 15.
 6. Umezu, Sugino és Konno. Satoru Iwata interjúja.. Nintendo 3DS (Volume 3 – Nintendo 3DS Hardware Concept) (Transcript). Iwata Asks. Nintendo. (Hozzáférés ideje: 2011. március 7.)
 7. a b c „Nintendo's 32-Bit Color Portable "Project Atlantis" to Be Ready in Fall”, Electronic Gaming Monthly, EGM Media, LLC, 1996. június 1., 18. oldal 
 8. GDC 2009 Nintendo Reveals Unreleased Nintendo Handhelds Archiválva 2015. január 28-i dátummal a Wayback Machine-ben. Hozzáférés ideje: 2009-03-25.
 9. http://problemkaputt.de/gbatek.htm#gbatechnicaldata
 10. http://www.cs.rit.edu/~tjh8300/CowBite/CowBiteSpec.htm#Text Backgrounds
 11. Archivált másolat. [2016. augusztus 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. január 31.)
 12. GBA Technical Specifications. Nintendo. [2007. október 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. december 5.)
 13. Game Boy Advance Frequently Asked Questions. Nintendo. (Hozzáférés: 2007. szeptember 6.)
 14. Search:: Final Fantasy VI Advance Release Information for Game Boy Advance. GameFAQs. (Hozzáférés: 2010. szeptember 13.)
 15. Search:: The Legend of Spyro: The Eternal Night Release Information for Game Boy Advance. GameFAQs. (Hozzáférés: 2010. szeptember 13.)
 16. Nintendo Co., Ltd. - Corporate Management Policy Briefing – Q&A. Nintendo Co., Ltd.. (Hozzáférés: 2008. december 6.) „The sales of Micro did not meet our expectations ... However, toward the end of 2005, Nintendo had to focus almost all of our energies on the marketing of DS, which must have deprived the Micro of its momentum.”
 17. Behrens, Matt: Nintendo sales through end of November revealed. N-Sider Media, 2006. december 1. [2016. október 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. december 1.)
 18. Michael McWhertor: Who's Winning The Console War In The US?. Kotaku, 2013. november 12. [2008. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. január 19.) „UPDATE: Nintendo was nice enough to forward on GBA figures, just so we can see how the other last-gen, still-on-the-market platform is holding up.”
 19. Consolidated Financial Highlights (PDF). Nintendo Co., Ltd., 2007. április 26. (Hozzáférés: 2007. április 26.)
 20. Kohler, Chris. „Top 10 Games of December 2008, By Platform”, blog.wired.com, 2009. január 18. (Hozzáférés: 2009. január 19.) 
 21. NINTENDO 3DS PRICE DROPS TO $169.99, AS GREAT VALUE AND NEW 3D GAMES COME TOGETHER. Nintendo of America's press release, 2011. július 28. [2015. január 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 15.) „By the end of 2011, Nintendo will provide Ambassadors with 10 Game Boy Advance Virtual Console games. These include games like Yoshi's Island: Super Mario Advance 3, Mario Kart: Super Circuit, Metroid Fusion, WarioWare, Inc.: Mega Microgame$ and Mario vs. Donkey Kong. These games were made available exclusively to Ambassadors, and Nintendo currently has no plans to make these 10 games available to the general public on the Nintendo 3DS in the future.”
 22. Brendan Sinclair: 3DS Ambassador GBA games released. Gamespot.com. CNet, 2011. december 16. (Hozzáférés: 2012. június 28.)
 23. Wii U - Official Site at Nintendo[halott link]
 24. Wii U Virtual Console News: GameBoy Advance Classics Arrive in April; Nintendo Announces Metroid Fusion, Advance Wars, and More. On the DS there is a slot for GBA games.. Christian Post , 2014. március 31. (Hozzáférés: 2014. április 3.)

További információk

[szerkesztés]