Game Boy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Game Boy
Az eredeti Game Boy játékkonzol
Az eredeti Game Boy játékkonzol
Általános adatok
GyártóNintendo
TípusKézi videójáték-konzol
Generáció4. generációs
Megjelenés ideje
Eladott darab118,69 millió, a Game Boy Pocket és Game Boy Color modellekkel együtt.
Legtöbbet eladott játékTetris, (30,26 millió)
Pokémon Red és Blue (23,64 millió, kb.)
Technikai jellemzők
AdathordozóGame Boy cartridge
ProcesszorZ80 alapú
Vezérlő egységD-pad, akciógombok
Előd
Utód
Game & Watch
Game Boy Pocket/Game Boy Light/Game Boy Color
A Wikimédia Commons tartalmaz Game Boy témájú médiaállományokat.

A Game Boy (ゲームボーイ; Hepburn: Gēmu Bōi?) egy 8 bites kézi videójáték-konzol, amit a Nintendo tervezett és gyártott. Japánban 1989. április 21-én került forgalomba, Észak-Amerikában 1989. július 31-én, Európában pedig 1990. szeptember 28-án. Ez volt a rendkívül sikeres Game Boy sorozat indító modellje, megalkotója Jokoi Gunpej, aki a Nintendo Research and Development 1 (R&D1) fejlesztési csoportjának vezetője volt.

A Nintendo első játékkonzol-sorozata a Game & Watch volt az 1980-as években, ezt követte a Game Boy sorozat, amely a NES és a Game & Watch jellemző vonásait kombinálta. A konzolt eredetileg a Tetris játékkal együtt árulták.

Annak ellenére, hogy a konzol élettartama alatt sorra jelentek meg a technikailag sokkal fejlettebb más játékkonzolok, a Game Boy óriási sikert aratott. A Game Boy és Game Boy Color modellekből együttvéve 118,69 millió darabot adtak el a világon. Az Egyesült Államokban való megjelenésekor az egész első szállítmány, 1 millió darab, hetek alatt elfogyott.

Áttekintés[szerkesztés]

Az eredeti Game Boy konzol csak szürke színben készült. A doboza viszonylag nagy, műanyag ház, két kézzel fogható, kellemesen aszimmetrikus formájú, a jobb alsó sarka lekerekített. Az előlapon található a kijelző és a kezelőszervek. A játékok játékkazettákban kerültek forgalomba. Ezek eleinte csak ROM-ot tartalmaztak, de memóriakezelő chip (MBC, Memory Bank Controller), RAM, elem és egyéb külső eszköz is kerülhetett beléjük.[2][3] A Game Boy játékok nem voltak régiókra korlátozva és a kazettákban nem volt hardveres védelem (ellentétben pl. az NES konzollal, ami a 10NES lockout chipet használta a játékok eredetiségének ellenőrzésére).

A Game Boy előlapján a képernyő / kijelző alatt helyezkednek el a fő kezelőszervek: a D-pad, mellette a négy kezelőgomb: az "A", "B", "SELECT", és "START" gombok.[4] A gép jobb oldalán kapott helyet a hangerőszabályzó tárcsa, és egy hasonló gomb a bal oldalon a képernyő kontrasztjának szabályozására.[5] A bekapcsoló csúszka és a játékkazetta (cartridge) aljzata a gép tetején található.[6] A cég azt tanácsolta, hogy a felhasználók mindig hagyjanak egy kazettát az aljzatban, mert ez megakadályozza, hogy por vagy piszok kerüljön a csatlakozóba.[7] A Game Boy bekapcsológombját úgy tervezték, hogy megakadályozza a kazetta kihúzását bekapcsolt állapotban, mert ez károsíthatná a gépet.

A Game Boy tápfeszültsége 6 V, min. 250 mA egyenáram.[8] A tápellátást biztosíthatja 4 db. 1,5 voltos AA típusú elem, ezeket a gép hátoldalán található elemtartóba lehet tenni. A gép bal oldalán egy külső tápcsatlakozó van, ami lehetővé teszi külső tölthető elemcsomag vagy AC adapter használatát.[9] A konzol alján van még egy 3,5 mm-es audio csatlakozó (jack), ezen keresztül fejhallgatót vagy hangszórókat lehet csatlakoztatni.[10] Érdekesség, hogy a konzol mono hangszóróval rendelkezik, de a fejhallgatón keresztül sztereo hangot képes kiadni.

A gép összeköthető további Game Boy konzolokkal is, összekötő kábel használatával; ennek a csatlakozója a gép bal oldalán található. Az összekötött gépekkel eleinte két játékos játszhatott egymás mellett ugyanazzal a játékkal, ilyen volt pl. a Tetris, később megjelentek a több konzol összekötését lehetővé tevő játékok és kábelek is. Legfeljebb 4 gépet lehet ilyen módon összekapcsolni. Ezt a kapcsolatot több játék komolyabban is kihasználja, pl. a Pokémon játékokban a játékosok ezen keresztül cserélhetnek Pokémonokat és kommunikálhatnak egymás között. Néhány játékban van nyomtatási lehetőség is, a Game Boy nyomtatót szintén a játékösszekötő aljzatba kell csatlakoztatni.

Bevezető játékok[szerkesztés]

A konzol 3 régióban más időben került forgalomba, a kezdeti játékkínálat is különböző volt:

Fogadtatás[szerkesztés]

A Game Boy és Game Boy Color konzolokból együttvéve 118,69 millió darabot adtak el világszerte, ebből 32,47 millió darabot Japánban, 44,06 milliót (Észak- és Dél-)Amerikában és 42,16 milliót egyéb régiókban. 1997-ben, még a Game Boy Color piaci megjelenése előtt egyedül a Game Boy konzolból 64,42 milliót adtak el szerte a világon.[11][12]

1989-es megjelenésekor került a piacra egy másik játékkonzol is, az Atari Lynx. Ez a 16 bites gép színes képpel, háttérvilágítású képernyővel és hálózati lehetőségekkel rendelkezett,[13] de a bevezető ára 189,95 USD volt és 6 db AA elemmel működött, ami kb. 4-5 óra játékidőt biztosított, szemben a Game Boy 10–12 órányi játékidejével 4 AA elemmel és 89,99 dolláros árával; mindezzel együtt az Atari Lynx az eladásokban messze lemaradt a Game Boy mögött.[14]

A Nintendo egy másik erős konkurense a Game Gear volt. A Sega a saját konzoljának népszerűsítése érdekében negatív reklámhadjáratba kezdett az Egyesült Államokban, amiben a Game Boy monokróm képernyőjét gúnyolta, szembeállítva a Game Gear színes képernyőjével. A Lynxhez hasonlóan ezt is 6 AA elem táplálta, amivel kb. 4–6 órát lehetett játszani egyhuzamban és drágább is volt a Game Boynál.[15]

A Game Gear egyik előnye az volt, hogy egy adapter segítségével futtatni tudta az összes Sega Master System játékot. Bár nem volt annyira sikeres, mint a Game Boy, 1991-től 1997 elejéig forgalmazták és összesen 11 milliót adtak el belőle.[16]

Specifikáció[szerkesztés]

Egy átlátszó modell a Game Boy Play it Loud sorozatból
  • CPU: Egyedi 8 bites Sharp LR35902[17] processzor, órajele 4,19 MHz. Hasonlít az Intel 8080 processzorra, annyiban, hogy a regiszterek és az alap utasításkészlet azonosak (nincsenek index- és árnyékregiszterek), de ez tartalmaz a Z80-as processzornál bevezetett kiterjeszett utasításokat (CB prefixű bitkezelő utasítások) és néhány egyedi utasítást is, valamint beépített hanggenerátort.
  • RAM: 8 kB beépített S-RAM
  • Video RAM: 8 kB beépített
  • ROM: a CPU tokban 256 bájt az indítókódnak (bootstrap);[18] 32 [kiB], 64 kiB, 128 kiB, 256 kiB, 512 kiB és 1 MiB kazettákban
  • Hang: 2 négyszögjel, 1 programozható 32 mintás 4 bites PCM hullám, 1 fehér zaj, és egy audio bemenet a kazettából.[19] A készülékben csak egy hangszóró van, de fülhallgatón keresztül sztereo hangot ad.
  • Képernyő: 160 × 144 pixeles reflektív STN (szupercsavart nematikus, super-twisted nematic) LCD (folyadékkristályos képernyő)
  • Képfrissítési frekvencia: közelítőleg 59,7 kép/másodperc az eredeti Game Boy-nál, 61,1 a Super Game Boy-ban;[20] függőleges képkioltási intervallum (vertical blank rate) közelítőleg 1.1ms[20]
  • Képernyő mérete: 66 mm (2,6 in) képátmérő
  • Színek: 2-biten kódolva (4 "szín", azaz világostól a sötétig terjedő olivazöld árnyalat)
  • Kommunikáció: 2 Game Boy összeköthető a beépített soros porton keresztül, 4 egység összeköthető DMG-07 4-játékos adapterrel. Több gép összekötése lehetséges az adapterek egymáshoz csatlakoztatásával.
  • Tápellátás: 6 V, 0,7 W (4 db AA elem, kb. 14–35 óra játékidőt biztosít)
  • Méretek: 90 mm x 148 mm x 32 mm / 3,5" x 5,8" 1,3"[21]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:ゲームボーイと後継機種
A Wikimédia Commons tartalmaz Game Boy témájú médiaállományokat.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Sheff, David. Borders, Game Over Press Start To Continue. Random House, 416. o. [1993] 
  2. Game Boy, Memory Map. Gameboy Development Wiki, 2011. (Hozzáférés: 2011. március 4.)
  3. Game Boy, Memory Bank Controllers. Gameboy Development Wiki, 2011. (Hozzáférés: 2011. március 4.)
  4. Owner's Manual, p. 5. "(12) Operation buttons — The controls for playing games. (See game manuals for button functions.)"
  5. Owner's Manual, pp. 4–5. "(5) Volume dial (VOL) — Adjusts the sound volume…(7)Contrast adjustment (CONTRAST) — Adjusts the contrast of the display."
  6. Owner's Manual, pp. 3–4. "(3) Game Pak slot — Insert the Nintendo GAME BOY Game Pak here. (See page 7 for instructions on inserting Game Pak)"
  7. Owner's Manual, p. 10. "To avoid dust and dirt getting in the Game Boy unit, always leave a Game Pak inserted when not in use."
  8. Nintendo Game Boy (DMG-001). Vidgame.net, 2006. [2008. február 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. augusztus 22.)
  9. Owner's Manual, p. 4. "(2) External power supply jack — You can connect a Rechargeable Battery Pack (sold separately) for longer play."
  10. Owner's Manual, p. 5. "(10) Headphone jack (PHONES) — Connect the stereo headphones that come with the GAME BOY to enjoy the impressive sounds of games without disturbing others around you...."
  11. Consolidated Sales Transition by Region (pdf). Nintendo, 2010. január 27. [2010. február 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 14.)
  12. A Brief History of Game Console Warfare: Game Boy. BusinessWeek. McGraw-Hill. [2007. május 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 30.) „Game Boy and Game Boy Color's combined lifetime sales reached 118.7 million worldwide, according to Nintendo's latest annual report.”
  13. The Atari Lynx. ataritimes.com, 2006. [2006. augusztus 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. augusztus 20.)
  14. Beuscher, Dave: allgame (((Atari Lynx > Overview))). Allgame. [2009. június 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 21.) „'One drawback to the Lynx system ...' - magyarul: A Lynx rendszer egyik hátránya a fogyasztása. 6 db AA elem kell hozzá, ami öt óra játékidőt tesz lehetővé. A Nintendo Game Boy közel 35 óra játékidőt biztosít mielőtt cserélni kellene az elemeket.”
  15. Bauscher, Dave: allgame (((Sega Game Gear > Overview))). Allgame. [2014. szeptember 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 21.) „While this feature is not included on the Game Boy it does provide a disadvantage—the Game Gear requires 6 AA batteries that only last up to six hours. The Nintendo Game Boy only requires 4 AA batteries and is capable of providing up to 35 hours of play.”
  16. Bauscher, Dave: allgame (((Sega Game Gear > Overview))). Allgame. [2014. szeptember 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 21.) „Eventually, a peripheral called the Master System Converter was released enabling Sega Master System cartridges to be played on Game Gear… The Game Gear sold well for Sega but it did not become a phenomenon like Game Boy. In 1991 Sega sold over 500,000 units. In 1992 Sega sold 900,000 Game Gear consoles.”
  17. nintendods: 季節報 Nintendo DS ブログ : 解体新書。初代GBをバラしてみる。 (Game Boy hardware dissection) (japanese nyelven), 2004. szeptember 29. (Hozzáférés: 2009. január 2.)
  18. GameBoy Development Wiki: Gameboy Bootstrap ROM, 2009. november 12. (Hozzáférés: 2010. október 24.)
  19. Game Boy - 8bc Chiptune Wiki, 2008. november 5. [2008. február 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 26.)
  20. a b Fruttenboel Gameboy Section: GameBoy : Using the GameBoy skeleton for serious business (Interrupt Descriptions), 2009. augusztus 22. [2014. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 25.)
  21. GameBoy : User Manual, Page 12. (Hozzáférés: 2011. február 12.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Game Boy című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.