Nintendo 64

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Nintendo 64
N64-Console-Set.png
Általános adatok
Típus videojáték konzol
Generáció 5. generáció
Megjelenés ideje 1996. június 23.
Eladott darab 32 900 000
Legtöbbet eladott játék Super Mario 64
Előd
Utód
Super Nintendo Entertainment System
Nintendo GameCube

A Nintendo 64 (ニンテンドウ Nintendo Rokujūyon) a Nintendo ötödik generációs játékkonzolja. Elterjedtebb neve N64. Megjelenésekor Japánban 3 játék volt megvásárolható hozzá, (a Super Mario 64, a Pilotwings 64 és a Saikyo Habu Shogi) de ebből csak kettő (a Super Mario 64 és a Pilotwings 64) jutott el Észak-Amerikába és a PAL régióba.

A Nintendo 64 1996-ban jelent meg az Egyesült Államokban. Ez volt a harmadik Nintendo játékkonzol, és az első a piacon egy teljesen 64 bites CPU-val.

Ez volt az utolsó asztali Nintendo konzol, amely cartidge-t használt (a következő konzolon, a GameCube-n már MiniDVD-t használtak).

Megjelenésekor ára 199,99 amerikai dollár volt. Szlogene: "Get N, or get Out!" (Vegyél N-t, vagy semmit!).

A konzolt és a kontrollereket később több színben és mintában is adták ki, limitlt példányszámban, melyeket eladtak, vagy versenyeken díjként adták át a konzol élettartalma alatt.

A konzolból 32,93 millió példányban adták el. Továbbá többször is ismerték el, például 2009-ben a 9. legnagyobb konzolnak választotta az IGN. A Time magazin, még a konzol elején 1996-ban "Az Év Gép"-ének választottak.

Hardver[szerkesztés]

A Nintendo 64 hardvere a következő:


Az RCP egy erőteljes multimédiás processzor, amely kezeli a 3D renderelést és a hangkimenetet. A megjelenítési képessége két részből áll:

  • az RSP (Reality Signal Processor)
  • és az RDP (Reality Display Processor)