PlayStation (konzol)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(PlayStation szócikkből átirányítva)
PlayStation
PS-b logo.png
PlayStationConsole bkg-transparent.png
Általános adatok
Gyártó Sony Computer Entertainment
Típus Otthoni videojáték-konzol
Generáció 5. generáció
Megjelenés ideje
Eladott darab 102 millió darab
Legtöbbet eladott játék Gran Turismo 10.85 millió leszállított darab
Technikai jellemzők
Adathordozó CD
Processzor 32 bites MIPS R3000A-family R3051@ 33.8688 MHz
Háttértár Külső memória egység
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz PlayStation témájú médiaállományokat.

A PlayStation (találkozhatunk vele még PS, PSone, PSX (korai fejlesztési időszakban hívták így, de köztudatban maradt) és PS 1 néven) a Sony első játékkonzolja, a PlayStation 2, a PlayStation 3 és a PlayStation 4 elődje.

A megjelenés[szerkesztés]

A konzol Japánban 1994 december 4-én, Észak Amerikában 1995 szeptember 9-én , Európában 1995 szeptember 29-én jelent meg. Az első játékok fejlesztői leginkább a Namco és a Sony voltak. Az első játékok között szerepelt a Tekken, a Battle Arena Toshinden, a Warhawk, az Air Combat, a Philosoma és a Ridge Racer. A Namco játékok többsége az akkori játéktermi programok direkt átiratai voltak. Ez is nagyban hozzájárult a gép sikereihez.

A PlayStation erősségei között említhetjük a 3 dimenziós grafikát, a CD-ROM technológia által nyújtott hang és képminőséget. A Sony reklámkampányaiban szándékosan nem csak a gyerekeket, hanem az idősebb korosztályt is megszólította. A konzolozás ebben az időszakban kezdett kinőni a gyerekcipőből és tette hétköznapivá ezt a fajta szórakozást.

Hardver[szerkesztés]

Konzol[szerkesztés]

A PlayStationt egy 33.8688 MHz-es MIPS R3000A-kompatibilis 32bites RISC processzor hajtja meg. 2 MB RAM és 1MB VRAM foglalt helyet az alaplapon. A gép tartalmazott egy CD-ROM meghajtót, ami kétszeres sebességű volt (300 kb/s átviteli sebességgel). A PlayStation a játékok futtatása mellett képes volt audio CD-k lejátszására is. A korai kiadású konzolokon elérhető volt a direkt audio/video kimenet, később az 1996-97 környékén megjelent gépeknél ezt egy egyedi csatlakozó váltotta fel. Scart, s-video és rca csatlakozós kábelekkel lehetett a tv készülékre kötni a gépet.

2000-ben megjelent a PlayStation kicsinyített kompaktabb változata a PSone. A legnagyobb különbség a méreten kívül a tápegység volt, ami nem a gépben foglalt helyett, hanem kikerült abból. Ehhez a modellhez megjelent egy felcsatolható LCD kijelző, amit használaton kívül a konzolra lehetett hajtani.

Játékvezérlők/kontrollerek[szerkesztés]

Eredeti PlayStation vezérlő. Ezt a modellt 1997-től felváltotta a Dual Analog, később a DualShock kontroller

A PlayStation konzol irányítója a megjelenésekor egyedi volt. Az elején baloldalt + alakban elhelyezett 4 iránygomb foglal helyet. Középen a select és start gombok, jobboldalt pedig a PlayStation védjegyévé vált X, kör, háromszög és négyzet gombokat találhatjuk. Az irányító legtetején a mutatóujjainkkal érhetjük el a bal oldali L1-L2 és a jobb oldali R1-R2 gombokat. A későbbi revíziók kiegészítették a kontrollert 2 kis analóg karral és rezgéssel is. Ezek a lehetőségek hozzájárultak a precízebb és nagyobb élménnyel járó játékhoz. Az analóg karokkal a finomabb mozgások lettek elérhetők, például a kar döntésének nagyságától függött, hogy karakterünk lopakodik, sétál, vagy fut. A rezgés - eredeti nevén "Dual shock" egy újabb visszacsatolási lehetőség volt. Pl. ha egy játéknál megütik a karakterünket, vagy egy autóval lemegyünk az útról, az irányító rezgett. Jó példa erre a Gran Turismo című autószimulátor, ami kihasználta az előbbi két lehetőséget.

DualShock kontroller

A konzolhoz csatlakoztatható még kormány az autószimulátorokhoz, fénypisztoly a lövöldözős játékokhoz (a legismertebb a Time Crisis), táncszőnyeg és úgynevezett arcade stick, ami a játéktermi gépekhez hasonlatos irányítást tesz lehetővé.

Memóriakártya[szerkesztés]

A játékok mentéseit egy külső 1 MB-os egyedi csatlakozóval ellátott memóriakártyára lehet menteni. A kártya 15 blokkra van felosztva és a legtöbb játék mentésének elég volt 1 blokk. Bizonyos játékok több blokkot is elfoglalhattak. Később megjelentek az azonos, majd a nagyobb kapacitású, külső gyártók által készített memóriakártyák is.

Szoftverek[szerkesztés]

A PlayStationre 2007 szeptember 30-ig 7918 szoftver jelent meg. Összesen 962 millió szoftvert szállítottak le 2007 március 31-ig. A játék lemezek egyedi megjelenésűek, az írott oldaluk fekete. Ezek műanyag tokja az átlagosnál vastagabb, gerincük egységes felirat stílust kapott. A szoftverek régiózárat kaptak, így csak adott régió országaiban működtek. Japán, Észak Amerikai és Európai régiókat hoztak létre. Ezek a régiók megkerülhetők a konzol módosításával, de ez garancia vesztéssel jár.

A legismertebb szoftverek[szerkesztés]

A Gran Turismo a konzolra megjelent legnagyobb példányszámban eladott játék. Összesen 10,85 millió példány fogyott belőle. További sikeres címek: Crash Bandicoot, Spyro the Dragon, Resident Evil,a Metal Gear Solid, a Tekken sorozat 3 része, a Final Fantasy VII-VIII-IX és a Silent Hill.

Platinum kiadású szoftverek[szerkesztés]

Azok a játékok, melyek elég nagy példányszámban keltek el, azokat újra megjelentették egy olcsóbb, úgynevezett platinum kiadásban. Ezen szoftverek csomagolása más megjelenési stílust kapott. A gerincük szürke alapon fekete szöveget kapott, ellentétben a hagyományos fekete alap, fehér betű kombinációval. A Sony közleménye szerint a platinum szoftverek garantálják a minőségi játékokat, kedvező áron.

A PlayStation utóélete[szerkesztés]

A PlayStationre megjelent játékok futtatására képesek a PlayStation 2-k és az összes PlayStation 3. Utóbbi konzol esetében a játékok egy részét letölthetjük a PlayStation Networkről 5-15 dolláros áron.

A PlayStation játékok egy része emulátorok segítségével futtatható különböző személyi számítógépeken vagy egyéb platformon is; ilyenek pl. az ePSXe vagy a PCSX. Az emulátorok nem képesek teljes mértékben megvalósítani a PlayStation funkcióit, ezért néhány játékot nem lehet ilyen módon futtatni.

Forrás[szerkesztés]

http://www.gamespot.com/news/6146549.html
http://www.cyberiapc.com/vgg/sony_ps.htm
576 Konzol magazin, 2007. szeptember, 20-21. oldal: Kulisszák mögött - Játékgyárosok: A Sony és a PlayStation család 1. rész. Írta: Wilson (Takács Gábor)