Gekko (mikroprocesszor)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gekko
IBM Gekko processzor a Nintendo konzol alaplapján
IBM Gekko processzor a Nintendo konzol alaplapján

Gyártás 2000–2007
Tervező IBM és Nintendo
Gyártó IBM
Max CPU órajel 486 MHz
Gyártás technológia méret 180 nm
Utasításkészlet Power Architektúra
Mikroarchitektúra PowerPC ISA 1.10
Magok száma 1
L1 gyorsítótár 32 KiB adat + 32 KiB utasítás
L2 gyorsítótár 256 KiB
Tokozás 256 érintkezős PBGA
Tranzisztorok száma (>) 21 millió
Alkalmazása Nintendo GameCube
Előd NEC VR4300
Utód Broadway
Változat
A Wikimédia Commons tartalmaz Gekko témájú médiaállományokat.

A Gekko egy egyedi tervezésű 32 bites RISC PowerPC architektúrájú mikroprocesszor, amelyet az IBM tervezett 2000-ben a Nintendo számára, a Nintendo GameCube hatodik generációs játékkonzol CPU-ja szerepére. Érdekesség, hogy a „gekko” japánul holdfényt jelent.

Fejlesztés[szerkesztés]

A Gekko szerepe a játékrendszerben az volt, hogy megkönnyítse a játékmenet, a mesterséges intelligencia, a fizika és az ütközésdetektálás műveleteit, az egyedi grafikai fényhatások és a geometria, pl. a sima átalakulások kezelését, valamint a grafikus adatok mozgatása az egész rendszeren belül.

A tervezetet 1999-ben jelentették be. Az IBM és a Nintendo egymilliárd dolláros szerződést kötött egy körülbelül 400 MHz-en futó CPU kifejlesztésére. Az IBM úgy határozott, hogy a meglévő PowerPC 750CXe processzort módosítják a Nintendo igényeinek megfelelően, amik között nagy hangsúlyt kapott pl. a „Flipper” grafikus processzoral való szorosan összehangolt és kiegyensúlyozott működés. Az átalakítások érintették a rendszersín (busz) architektúrát, a DMA rendszert, a tömörítő és lebegőpontos egységet, amely egy speciális SIMD utasításkészlettel rendelkezik. A kialakításban a CPU végzi az egyedi megvilágítási és geometriai effektusok számítását, majd a tömörített adatokat burst, adatlöket üzemmódban közvetlenül a GPU-nak adja át.

Az IBM testreszabási műveletei végül meghaladták a Nintendo specifikációit. A Gekko processzort tekintik a Broadway közvetlen elődjének – a Broadway processzort is az IBM tervezte, a Wii konzol központi processzorának szerepére.

Jellemzők[szerkesztés]

 • Egyedi, módosított PowerPC 750CXe mag
 • Órajele 486 MHz
 • ALU – 32 bites
 • Lebegőpontos egység – 64 bites duplapontos FPU, 2 × 32 bites SIMD üzemmódban is használható, az ún. „páros egyszeres” (paired singles) adatokhoz; egyszeres pontosságú teljesítménye: 1,9 GFLOPS.
 • SIMD utasítások – PowerPC750 + kb. 50 új SIMD utasítás, főleg a 3D grafika céljaira
 • Front-side bus – 64 bites javított „60x bus” a GPU és csipkészlet felé, 162 MHz órajelen 1,3 GiB/s csúcs átviteli sávszélességgel
 • Csipre integrált gyorsítótár – összesen 64 KiB (32 KiB utasítás- és 32 KiB adat-gyorsítótár) 8 utas asszociatív L1 gyorsítótár; 256 KiB lapkára épített, 2 utas asszociatív L2 gyorsítótár
 • Számítási teljesítmény: 1125 DMIPS (2,1 dhrystone)
 • Technológia: 180 nm IBM hatrétegű, rézvezetékes folyamat, 43 mm² lapkaméret
 • 1,8 V feszültség a logika és az I/O számára, 4,9 W disszipáció
 • 27 × 27 mm-es PBGA tokozás 256 csatlakozással

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Gekko (microprocessor) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]