PowerPC e500

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A PowerPC e500 egy 32 bites Power architektúrán alapuló mikroprocesszor mag. A Freescale Semiconductor gyártja. A magok kompatibilisek a korábbi PowerPC Book E specifikációval, valamint a Power ISA v.2.03 specifikációval. Kettős kibocsátású, hét fokozatú utasítás-futószalag és a 2. verziótól kezdve futószalagos lebegőpontos egység található benne, emellett 32/32 KiB elsőszintű (L1) adat- és utasítás-gyorsítótár és 256, 512 vagy 1024 KiB L2 előoldali gyorsítótár (frontside cache, a processzor és a memória között helyezkedik el, ellentétben a hátoldali gyorsítótárral – backside cache – amelyben a processzor a gyorsítótár és a memória között helyezkedik el). Az órajelfrekvenciák az 533 MHz-től 1,5 GHz-ig terjedő tartományba esnek. A magokat nagymértékben konfigurálhatónak tervezték és megfelelnek a beágyazott alkalmazások által támasztott speciális követelményeknek és igényeknek, amelyek közül jelentős a többmagos működés és a speciális, kiegészítő alkalmazásfeldolgozó egységekkel (application processing units, APU) való kapcsolatot biztosító interfészek.

e500 mag hajtja a nagyteljesítményű PowerQUICC III egylapkás rendszerben (system on a chip, SoC) megvalósított hálózati processzorokat (network processor), és ezek mind osztoznak az MPC85xx elnevezési sémán. A Freescale új QorIQ családja a következő fejlődési lépés a PowerQUICC III után, ám az új család is e500 magokra alapul.

Verziók[szerkesztés]

Az e500 magnak három verziója van, ezek az eredeti e500v1, az e500v2 és az e500mc.

Az e500mc magnak van egy 64 bites továbbfejlesztett változata is, ez az e5500 mag, amit 2010-ben mutattak be.

e500v2[szerkesztés]

Az e500v2-ben a következő jelentősebb bővítések jelentek meg (az e500v1-hez képest):

  • A 32 bites (4 GiB) fizikai címmezőt 36 bitesre (64 GiB) növelték. Ez a változás azt jelenti, hogy az e500v2-alapú eszközök fejlettebb platformtámogató szoftvercsomaggal (board support package, BSP) rendelkezhetnek, mint az e500v1-alapú eszközök, mivel itt több perifériaegység a 4 GiB-nél magasabb fizikai címterületre került.
  • 1 GiB és 4 GiB változtatható lapméret bővítés került bele.
  • A lebegőpontos egység duplapontos támogatással bővült. Ez a bővítés nem kompatibilis egyetlen más PowerPC egységgel sem, és az az igazság, hogy az új utasítások bizony átfedésben vannak a stringkezelő és AltiVec utasításokkal is.
  • Az MMU második szintű 4 KiB-os lapméretű tömbjének méretét és asszociativitását kétszeresére növelték (256 bejegyzés és 2-utasról 512 bejegyzésre és 4-utasra).
  • Az adat-gyorsítótár rendkívüli tévesztéseinek (outstanding miss, miss-under-miss) maximális számát 3-ról 5-re növelték.
  • A Time Base számlálóregiszterek mellé egy nagyobb idő-felbontású Alternate Time Base regiszter került (az időregisztereket különböző időzítési célokra használják az e500-alapú rendszerek).

e500mc[szerkesztés]

A Freescale a QorIQ eszközcsaládban vezette be az e500mc magot, 2008 júniusában. Az e500mc az alábbi jellemzőkkel rendelkezik:

  • PowerISA v.2.06 eszközspecifikáció, amely magában foglalja a hipervizor és a virtualizáció funkcionalitást a beágyazott platformok számára.
  • Visszahelyezték a „klasszikus” lebegőpontos egységet, evvel együtt változott az utasításkészlet is.
  • Az eszköz támogatja a többmagos kialakítást: 2-től akár 32 vagy még több mag lehet egy lapkán, a magok különböző típusúak is lehetnek.
  • Támogatja a CoreNet kommunikációs architektúrát, ami a magok és az adatútvonal-gyorsítók összekapcsolására szolgál.
  • Az e500mc magoknak saját külön L2 gyorsítótáraik vannak, de a többi berendezést, így az L3 gyorsítótárakat, memóriavezérlőket, alkalmazásspecifikus magokat, ki- és bemenetet és a hasonlókat tipikusan megosztva használják.

Alkalmazásai[szerkesztés]

PowerQUICC[szerkesztés]

Az összes PowerQUICC 85xx eszköz e500v1 vagy e500v2 magokon alapul, a legtöbbjük e500v2 magot tartalmaz.

QorIQ[szerkesztés]

2008 júniusában a Freescale bejelentette a QorIQ márkát; tagjai az e500 családba tartozó magokon alapuló mikroprocesszorok.

Jegyzetek[szerkesztés]


Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a PowerPC e500 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]