Hollywood (grafikai processzor)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ATI "Hollywood" GPU a Wii konzolban

A Wii videojátékkonzolban használt grafikus feldolgozóegység (GPU) a Hollywood nevet kapta. Az ATI tervezte és ugyanazzal a 90 nm-es CMOS folyamattal készült,[1] mint a „Broadway” processzor. A Nintendo, ATI és IBM igen kevés adatot közölt hivatalosan erről a csipről. A Hollywood GPU a jelentések szerint a Nintendo GameCubeFlipper” GPU-ján alapul, annál 50%-kal magasabb órajelen, 243 MHz-en működik,[2] bár ezek közül egyetlen órajelfrekvenciát sem ismert el a Nintendo, IBM vagy az ATI.

A Hollywood két lapkát tartalmaz egy multi-chip module (MCM, többcsipes modul) tokozásban. Ezek közül az egyik a Napa kódnevű csip, amely a be-/kimeneti funkciókat, a memóriahozzáférést és magát a GPU-t is vezérli, beágyazott DRAM memóriát tartalmaz, és mérete 8 × 9 mm. A másik, Vegas kódnevű csip az audio DSP-t tartalmazza és 24 MiB belső 1T-SRAM memóriát, mérete 13.5 × 7 mm.

A Hollywood egy ARM926 magot is tartalmaz, amelyet nem hivatalosan Starlet néven emlegetnek.[3] Ez a beágyazott mikroprocesszor végzi a legtöbb be-/kimeneti funkciót, így pl. vezérli a rádió-funkciókat (a vezeték nélküli kommunikációt), az USB-t, az optikai meghajtót, és egyéb kisegítő feladatokat is végez. Ez végzi a rendszer biztonsági funkcióit is, tehát a titkosítási és azonosítási feladatokat. A Hollywood hardveres AES és SHA-1 implementációt tartalmaz, a kriptográfiai feladatok gyorsítása érdekében. A fő processzorral való kommunikáció egy IPC mechanizmus segítségével történik. A Starlet felelős a WiiConnect24 funkciókért is a Wii konzol készenléti (standby) üzemmódjában.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (japánul)Wiiの概要 (Wii本体). Nintendo. [2006. június 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. január 3.)
  2. IGN: Revolution's Horsepower. IGN, 2006. március 29. [2011. május 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. december 23.)
  3. a b Starlet. Wiibrew. (Hozzáférés: 2008. február 20.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hollywood (graphics chip) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]