Pikachu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pikachu a Pokémon animében

Pikachu /ˈpɪkɘtʃuː/, japán neve ピカチュウ (magyaros átírással Pikacsú, a levédett átírás szerint Pikachu?),[1] a legismertebb Pokémon. Pikachu elektromos típusú Pokémon, legismertebb támadása a Villámcsapás (Thunderbolt), amellyel százezer voltot tud rászabadítani ellenfelére. Képes a Volt Öklelés (Volt Tackle) nevű technikát is alkalmazni, ami csak rá, Pikachura és Raichura jellemző. Pikachu a Pokémon franchise kabalája és az anime egyik főszereplője. Pikachu a főhős, Ash Ketchum első Pokémonja, akit azért kapott, mert elaludt, és már nem jutott neki a három választható Pokémon közül. Pikachu eleinte utálta újdonsült gazdáját, de később megkedvelte, miután Ash megvédte egy csapat megvadult Spearowtól.

Koncepció és megalkotás[szerkesztés]

Pikachu külső megjelenését Szugimori Ken,[2] Tadzsiri Szatosi barátja tervezte meg. Pikachu az összes Pokémon-játékban megszerezhető, és a Pokémon Yellow: Special Pikachu edition Game Boy játékban a játékos első Pokémonjaként szerepel. A korai Pokémon videójátékokban minden Pokémon kétdimenziós sprite-ként jelent meg a csaták során, de az újabb játékokban már háromdimenziós technológiát alkalmaznak a készítők. A Pokémon szerepjátékokban Pikachu nem tud beszélni, a feliratban a saját nevét mondja el. A Pokémon animében Pikachu arcmimikával és testbeszéddel tud érzelmeket kifejezni és beszéde a neve szótagjainak különböző hangszínen való ismétléséből áll.

Bár nem Pikachu volt a legelső Pokémon, ő volt az első elektromos típusú faj, amit Sugimori azután tervezett meg, hogy javasolták neki az új típust. Így ezt a Pokémont az elektromosság motívumai és a villám szimbóluma alapján dolgozta ki.[3] Neve a japán ピカピカ (pikapika?) - jelentése szikra - és チュウ (csú?) - az egerek cincogásának hangutánzó szava - kombinációja.[4] Egy interjúban a Pokémon Diamond és Pearl verziók rendezője, Maszuda Dzsunicsi azt mondta, hogy Pikachu nevét volt a legnehezebb kitalálni, mert meg kellett felelnie a japán és az amerikai közönség elvárásainak is.[5] A Pikachu név magára az egész fajra közösen is vonatkozik, de az egyedeket is így szokták hívni a videójátékban, az animében és a mangákban.

Jellemzői[szerkesztés]

Pikachu apró, rágcsálószerű Pokémon, melynek rövid, sárga szőre van, hátán barna színű sávokkal.[6] Fekete végű, hosszú, hegyes füle van és piros pofazacskója, melyben elektromosságot tárolnak. A farka villám alakú.[7] A Pokémon Diamond és Pearl verziók óta egyes Pokémonok nemtől függően máshogy néznek ki; a nőstény Pikachunak például szív alakú bemélyedés van a farkán.

A Pokédex szerint Pikachu bogyókkal táplálkozik. Fára mászás helyett azonban,[8] elektromos támadásokat használ ahhoz, hogy leszedje a gyümölcsöket a fáról, és ugyanakkor meg is süsse azokat.[9] A már lehullott gyümölcsöket szintén elektromos támadásokkal puhítja meg. Pikachu elektromosságot tárol a pofazacskóiban, és azok összeszorításával szikrákat vagy villámot tud szórni. A nem szándékos szikrázás vagy villámrázás azonban a fáradtság jele lehet a Pokémonnál. Ha elektromágneses mezővel érintkezik, akkor nem tudja megtartani az elektromos energiáját, és akaratlanul kiengedi az elektromosságot. Ez a betegség influenzaszerű tünetekkel jár. A Pikachu-k viharos területeken szoktak összegyűlni. Ha fenyegetve érzik magukat, rendkívül intenzív elektromos energiát tudnak felhalmozni és ezzel rövid ideig tartó viharokat tudnak okozni.[10] Pikachu néha feltölti elektromossággal legyengült társát, hogy az visszanyerje erőnlétét.[11]

Pikachu Raichu-vá alakul a Viharkő (Thunder Stone) segítségével. Az edzők azonban gyakran nem élnek ezzel a lehetőséggel. A Pokémon Yellow: Special Pikachu Edition Game Boy játékban Pikachu megtagadja a továbbfejlődést, ha a játékos Viharkövet szeretne használni rajta. A Pokémon videójátékok második generációjától kezdve Pikachu-nak van egy előző fejlődési szakasza, Pichu, amely akkor alakul Pikachu-vá, ha mély barátságot alakított ki gazdájával.

A Pikachuk átlagosan 40 cm magasak és játékos természetűek.

Pikachu a videójátékokban[szerkesztés]

Pikachu a videójátékokban egy alacsony szinten megszerezhető pokémon, amely elektromosságot tud tárolni a pofazacskóiban és ki is tudja engedni különböző támadások formájában. Eddig még az összes videójátékban cserélés nélkül szert lehetett rá tenni. A Pokémon Yellow című játék fő pokémonja Pikachu. Szerepel a borítón és mindenképp ő a játékos első pokémonja. Mivel ez a Pikachu a Pokémon animében szereplő Pikachu-ról van mintázva, nem megy vissza a pokélabdájába, hanem a játékost követi. Az edzője kommunikálhat vele, és attól függően válaszol, hogy mennyire jól nevelte gazdája. A Hey You, Pikachu! Nintendo 64 játék középpontjában szintén Pikachu áll.[12] A játékos mikrofon segítségével beszélhet Pikachu-hoz, s így különböző utasításokat adhat neki. A Hey You, Pikachu csak Japánban és az Egyesült Államokban jelent meg. A Pokémon Channel című videójáték hasonlít rá, de nem támogatja a mikrofon használatát.[13] Pikachu megtalálható a Pokémon Snap összes pályáján. A Pokémon Mystery Dungeon játékokban is szerepel a tizenhat játszható karakter és tíz lehetséges partner között. Pikachu a Poképark Wii című videójáték főszereplője lesz.

Pikachu a Super Smash Bros.,[14] a Super Smash Bros. Melee,[15] és a Super Smash Bros. Brawl[16] videójátékokban is játszható szereplő.

Típusa[szerkesztés]

Pikachu elektromos típusú pokémon, ezért a repülő és a víz típusú ellenfelekkel szemben előnye van. Az ilyen pokémonok kétszeres sérülést szenvednek el Pikachu támadásaitól. Pikachunak azonban vigyáznia kell a föld típusú pokémonokkal, mert velük szemben nagyon sebezhető. A föld típusú támadások ugyanis kétszer olyan hatásosak Pikachuval szemben, mint más típusoknál, továbbá az elektromos támadások hatástalanok a föld típussal szemben. A repülő, acél és elektromos típusú támadások csak feleannyi sérülést okoznak Pikachuban, mint más típusú pokémonokban.

Harci képességei[szerkesztés]

Pikachu különleges képessége a Sztatikusság (Static), amely segítségével az ellenfél megdermedhet, ha fizikai kontaktusba kerül a képesség birtokosával (például fizikai támadást használ rajta).

Támadásai[szerkesztés]

Szint Lépés
Kezdéstől
Elektrosokk (ThunderShock)
Kezdéstől
Morgás (Growl)
5
Farokcsóválás (Tail Whip)
10
Elektromos Hullám (Thunder Wave)
13
Gyors Támadás (Quick Attack)
18
Sokszorozódás (Double Team)
21
Becsapódás (Slam)
26
Mennydörgés (Thunderbolt)
29
Cselezés (Feint)
34
Sebesség (Agility)
37
Kisülés (Discharge)
42
Fény Ernyő (Light Screen)
45
Vihar (Thunder)

Értékei[szerkesztés]

Mivel Pikachu nincs teljesen kifejlődve, az alapvető harci értékei (base stats) viszonylag alacsonyak. Pikachu viszonylag gyors és kiegyensúlyozott értékekkel rendelkező pokémon. Alacsony értékeit a Light Ball (Fénygolyó) nevű tárggyal meg lehet növelni. Amíg egy Pikachu egy ilyet tart magánál, a Támadása és a Speciális Támadása a duplájára növekszik (a 3. generációban csak a Speciális Támadása). Ebben az esetben Pikachu erőssége a támadása lesz, mivel a védekezése és az erőnléte ("HP-ja") továbbra is alacsony marad. Pikachu alapvető értékei a következők:

Érték neve Érték száma
HP
35
Támadás (Attack)
55
Védekezés (Defense)
30
Speciális Támadás (Sp. Atk.)
50
Speciális Védekezés (Sp. Def.)
40
Sebesség (Speed)
90
Összesen
300

Pikachu az animében[szerkesztés]

A Pokémon anime sorozat és mozifilmek Ash Ketchum és Pikachu utazásait meséli el a Pokémon univerzumának különböző régióiban. Gyakran elkísérik őket barátaik is, többek között Misty, Brock, May, Max, Tracey, és Dawn.

Az első részben Ash megkapja első pokémonját, Pikachu-t Oak professzortól. A kezdő edzők gyakran ajándékba kapják első pokémonjukat. Ash otthonában, Kantóban ez általában Charmander, Squirtle, vagy Bulbasaur, Ash azonban elaludt, és ezért már csak Pikachu maradt neki. Pikachu eleinte utálja Ash-t, megszegi a parancsait folyton megrázza és megtagadja a pokémonok utaztatására használt eszköz, a pokélabda használatát. Ash az életét kockáztatva megvédi Pikachu-t egy csapat feldühödött Spearow-tól,[17] majd elviszi a sebesült pokémont a Pokémon Központba. Miután látja, hogy Ash gondját viseli és tiszteli, Pikachu megkedveli gazdáját és szoros barátság alakul ki köztük. Ennek ellenére még mindig nem tér vissza a pokélabdájába. Pikachu később különösen erősnek bizonyul, s emiatt a Rakéta Csapat sorozatosan megpróbálja elrabolni, hogy főnökük, Giovanni kedvében járjanak.

Más vad és kiképzett Pikachu is szerepeltek a rajzfilmsorozatban, s általában Ash és Pikachu-ja találkoznak velük. A legjelentősebb közülük Richie Pikachu-ja, Sparky. A többi pokémonhoz hasonlóan Pikachu is a nevének szótagjaival beszél. Ash Pikachu-jának Ótani Ikue kölcsönzi a hangját az anime japán nyelvű változatában és minden szinkronizált változatban is. A többi Pikachu-nak általában Kórogi Szatomi a szinkronhangja.

Pikachu a mangákban[szerkesztés]

Pikachu a mangák egyik fő pokémonja, a legtöbb képregényben szerepel. A Pokémon Adventures című mangában Red-nek és Yellow-nak van egy erős Pikachu-ja. Eredetileg Red pokémonja volt, de miután Red eltűnik két évvel később, Yellow megtalálja Pikachu-t, és együtt indulnak el megkeresni Red-et. Pikachu szerepel az anime alapján készített mangákban is, például az Electric Tale of Pikachu-ban, az Ash & Pikachu-ban, és egyéb képregényben is, mint például a Magical Pokémon Journey-ben és a Getto Da Ze-ben.

Kulturális hatás[szerkesztés]

Háttér[szerkesztés]

Egy Toyota Ist Pikachu-formára alakítva

Pikachu 1996-ban jelent meg először az első 151 pokémon között, a Game Freak által a japán Game Boy játékgépre fejlesztett legelső Pokémon videójátékban.[18] Az első 151 Pokémont az alkotók egyenrangúként kezelték, a rajongókra hagyták a videójáték-sorozat kabalájának kiválasztását. A rajongók Pikachu-t szerették a legjobban, és ennek következtében ő lett Ash mellett az anime másik főszereplője.[19]

Manapság gyakran tekintenek Pikachu-ra Mickey egér japán megfelelőjeként,[20] illetve a "kavaí-kapitalizmus" részeként.[21] Pikachu a jelenlegi összes Pokémon videójátékban szerepel, és nagy szerepe van a Pokémon Yellow verziójában. Az anime és a mangák (többek között a Pokémon Adventures és a Magical Pokémon Journey) főszereplői mind rendelkeznek egy Pikachu-val vagy összebarátkoztak eggyel. Az Oricon 2008-as felmérése alapján Pikachu volt a negyedik legnépszerűbb japán videójáték-szereplő Solid Snake-kel holtversenyben.[22]

Hatás a popkultúrára[szerkesztés]

Pikachu a Pokémon leghíresebb szereplőjeként számtalanszor jelent meg a popkultúrában. 1998-ban a Kansasban található Topeka polgármestere a várost "ToPikachu"-ra nevezte át egy napra a franchise promóciójának részeként.[23] 2000. április 25-én Pikachu szerepelt a tejet hirdető amerikai reklámban, a "Got Milk?"-ben.[24]

Az ANA Boeing 747-400 repülőgép, rajta Pikachu és további pokémonok (Clefairy, Togepi, Mewtwo, és Snorlax) képével

Pikachu képe volt ráfestve az ANA Boeing 747-400 (JA8962) járatokon, melyek a londoni Heathrow repülőtéren landoltak.[21] 2000-ben Pikachu a nyolcadik legkedveltebb animeszereplő volt az Animax csatorna felmérése szerint.[25] 2002-ben, a TV Guide Ash Pikachu-ját szavazta meg a tizenötödiknek minden idők 50 legnagyobb rajzfilmszereplői között.[26] GameSpot featured it in their article "All Time Greatest Game Hero".[27]

A Top Gear tizenegyedik évadjának első részében az egyik műsorvezető, Richard Hammond egy Tata Nano fényképét hasonlította össze Pikachu képével: "a tervezésen spóroltak pénzt, mivel az autót erről mintázták."[28] A Hősök című sorozat harmadik évadjában Hiro Nakamurát "Pikachu"-nak becézi Daphne Millbrook, Hiro nagy bosszúságára. Később Tracy Strauss is így hívja, miután Hiro elnézést kér és behúz a nőnek.

Pikacsurin[szerkesztés]

Egy újonnan felfedezett fehérjét, amely tisztább látást segít elő, és amelyet az Osaka Bioscience Institute Foundation (大阪バイオサイエンス研究所?) fedezett fel, Pikachu fürgesége után "pikacsurinnak" neveztek el.[29] A névadást Pikachu "villámgyors mozgása és sokkoló elektromos támadásai" inspirálták.[30]

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. Bulbapedia Pokémon nevek listája
 2. Stuart Bishop: Game Freak a Pokémonról!. CVG, 2003. május 30. [2008. február 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 4.)
 3. 『ポケットモンスター』ˈˈスタッフインタビュー (japán nyelven). Nintendo. [2012. október 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 6.)
 4. A Pikachu név igazi jelentése. (Hozzáférés: 2008. június 2.)[halott link]
 5. Noble, McKinley: Pokémon Platinum: Interjú a fejlesztővel!. GamePro, 2009. március 23. (Hozzáférés: 2009. június 9.)
 6. A videójátékokban található Pokédex adatok alapján (Másolat forrása: pokémondungeon.com) URL accessed on March 27, 2006.
 7. Sora Ltd.. Pikachu Trophy Information. (Nintendo). Wii. (2008-01-31) „Its lightning-bolt tail and round cheeks are its trademarks.”
 8. PokeZam.com - Episode 366 - Pokeblock, Stock and Berry. PokeZam.com. [2009. április 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 29.)
 9. Pokédex: This intelligent Pokémon roasts hard Berries with electricity to make them tender enough to eat. Game Freak. Pokémon Stadium. (Nintendo). Nintendo 64. (2000-03-06)
 10. Pokédex: When several of these Pokémon gather, their electricity could build and cause lightning storms. Game Freak. Pokémon Red and Blue. (Nintendo). Game Boy. (1998-09-30)
 11. Pokédex: It occasionally uses an electric shock to recharge a fellow Pikachu that is in a weakened state. Game Freak. Pokémon Platinum. (Nintendo). Nintendo DS. (2009-03-22)
 12. Hey You, Pikachu! Nintendo.com Hozzáférés ideje: July 17, 2006
 13. Pokémon Channel Archiválva 2008. december 2-i dátummal a Wayback Machine-ben IGN.com Hozzáférés ideje: July 17, 2006
 14. Smash Bros.com Hozzáférés ideje: July 17, 2006
 15. Super Smash Bros Melee. detstar.com Hozzáférés ideje: July 17, 2006
 16. Smash Bros. Dojo! Pikachu Archiválva 2009. szeptember 18-i dátummal a Wayback Machine-ben Hozzáférés ideje: September 17, 2008
 17. Pokémon választás”. Sudó Takesi (író). Pokémon. RTL Klub. 01. epizód, 1. évad.
 18. Sora Ltd.. Pikachu Trophy Information. (Nintendo). Wii. (2008-01-31) „Appearances: Pokémon Red/Green (1996)”
 19. Pikachu (Character Profile). IGN. [2008. december 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 29.)
 20. Tobin, Joseph. Pikachu's Global Adventure: The Rise and Fall of Pokémon [archivált változat] (PDF), Duke University Press (2004). ISBN 0822332876. Hozzáférés ideje: 2009. június 9. [archiválás ideje: 2013. október 23.] 
 21. a b Allison, Anne (2002) The Cultural Politics of Pokemon Capitalism Media in Transition 2: globalization and convergence
 22. Ashcraft, Brian: And Japan's Favorite Video Game Characters Are...?. Kotaku, 2009. október 4. (Hozzáférés: 2009. szeptember 12.)
 23. Staff. What's the Deal with Pokémon?, 172. o. (1999. November) 
 24. Pikachu Guzzles Milk to Become Most Powerful Pokemon. Business Wire, 2000. május 25. [2012. június 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 29.)
 25. Gundam Tops Anime Poll. Anime News Network, 2000. szeptember 12. (Hozzáférés: 2008. november 10.)
 26. "TV Guide's 50 greatest cartoon characters of all time Archiválva 2013. április 13-i dátummal a Wayback Machine-ben Accessed on April 17, 2009
 27. All Time Greatest Game Hero - The Standings. GameSpot. [2012. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 15.)
 28. Jeremy Clarkson, Richard Hammond, James MayTop Gear: Series 11, Episode 1 [TV series]. Dunsfold Park: BBC.
 29. Pikachurin, a dystroglycan ligand, is essential for photoreceptor ribbon synapse formation”, Nature, 2008. július 20. (Hozzáférés ideje: 2008. július 21.) 
 30. Levenstein, Steve. „Lightning-Fast Vision Protein Named After Pikachu”, Inventor Spot, 2008. július 24.. [2017. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. július 29.) 

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pikachu című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Pikachu
A Wikimédia Commons tartalmaz Pikachu témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]