Super Smash Bros. Melee

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Super Smash Bros. Melee
Fejlesztő HAL Laboratory
Kiadó Nintendo
Rendező Szakurai Maszahiro
Producer Tanimura Maszajosi
Szuga Hiroaki
Mijamoto Sigeru
Miki Kendzsi
Tervező Szakurai Maszahiro
Kobajasi Hitosi
Programozó Szuzuki Josiki
Művész Kobajasi Hitosi
Zeneszerző Ando Hirokazu
Szakai Sogo
Ikegami Tadasi
Kicuta Takuto
Sorozat Super Smash Bros.
Platformok GameCube
Kiadási dátum
  • JP 2001. november 21.
  • US 2001. december 3.
  • EU 2002. május 24.
  • AUS 2002. május 31.
Műfaj Verekedős játék
Játékmódok Egyjátékos mód
Többjátékos mód
USK-besorolás USK 6
A Wikimédia Commons tartalmaz Super Smash Bros. Melee témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Super Smash Bros. Melee (大乱闘スマッシュブラザーズ DX; Dai Rantō Smash Brothers DX?, ’Bunyó Zúzó Fivérek DX’) egy 2001-es crossover verekedős játék, amit a HAL Laboratory fejlesztett, és a Nintendo adta ki GameCube-ra. Ez a Super Smash Bros. sorozat második része. A játékban szerepelnek a Nintendo franchise-ok - többek között a Mario, a The Legend of Zelda, a Star Fox és a Pokémon - karakterei. A küzdőterek és a játékmenet-módok szintén utalások, vagy vesznek át dizájnokat a franchise-okból.

A Melee-ben visszatér minden játszható karakter az első játékból, valamint bemutatkoznak újak további franchise-okból (mint például az addig Japánon kívül meg nem jelent Fire Emblemből), az új küzdőterek és játékmenet módok mellett. Más Smash Bros. játékokhoz hasonlóan, a Melee játékmenet rendszere szokatlan módon közelíti meg a verekedős játék műfaját a százalékos sérülésmérőjével, ami mutatja, hogy a karaktert mennyire verték meg, a más verekedős játékok hagyományos életerőcsíkja helyett.

A Melee-t először Japánban adták ki 2001 novemberében, majd 2001 decemberében Amerikában, valamint 2002 májusában, Európában és Ausztráliában. A játékot széles körben ismerték el a kritikusok, dicsérve a látványt, az egyszerű irányítást, a játékmenetet, és a zenekari soundtracket, valamint számos díjat és elismerést kapott különféle kiadványoktól; mostanság mindenidők egyik legjobb videójátékának tartják. Megjelenésekor erős eladásokat ért el, és ez lett a GameCube legjobban elkelő címe, több mint hét millió példányt adtak el 2008-ig. A gyors és támadó játékmenetért az egyik legversenyképesebben életképes Smash Bros. játéknak tartják. A Melee számos e-sport rendezvényen szerepelt, elkötelezett alulról építkező rajongói közösséggel büszkélkedhet, ami életben tartotta versenyképes színterét a játék eredeti élettartalma után is. A következő rész a Super Smash Bros. Brawl 2008-ban jelent meg Wii-re.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Super Smash Bros. Melee című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]