Pokémon Omega Ruby és Alpha Sapphire

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pokémon Omega Ruby
Pokémon Alpha Sapphire
FejlesztőGame Freak
KiadóThe Pokémon Company
ForgalmazóNintendo
RendezőÓmori Sigeru
ProducerMaszuda Dzsunicsi
Tadzsiri Szatosi
TervezőSzaito Maszafumi (vezető)
Ivao Kazumasza (vezető)
Nukita Masafumi (vezető)
Nakacui Szuguru (vezető)
MűvészIbe Mana (vezető)
Szugimori Ken
Ómura Juszuke
ÍróNukita Maszafumi (vezető)
Nakacui Szuguru
Szato Hitomi
ZeneszerzőKagejama Sota
Adacsi Minako
Kuroda Hideaki
Szato Hitomi
SorozatPokémon
PlatformokNintendo 3DS
Kiadási dátumWW 2014. november 21.
EU 2014. november 28.
MűfajSzerepjáték
Játékmódok
USK-besorolásUSK 0
A(z) Pokémon Omega Ruby
Pokémon Alpha Sapphire weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Pokémon Omega Ruby
Pokémon Alpha Sapphire
témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Pokémon Omega Ruby és Alpha Sapphire (ポケットモンスター オメガルビー&アルファサファイア; Hepburn: Poketto Monsutā Omega Rubī & Arufa Safaia?) kettő 2014-ben megjelent szerepjáték, melyet a Game Freak fejlesztett és a Nintendo jelentetett meg a Nintendo 3DS konzolcsalád tagjaira. A játékok a Pokémon sorozat hatodik generációjának tagjai, egyben a 2002-ben megjelent Pokémon Ruby és Sapphire című Game Boy Advance-játékok feljavított újragondolásai.[1] A játékokat a Nintendo 2014. május 7-én egy kedvcsináló előzetesvideóban jelentette be.[2][3] A játékok a Pokémon X és Y címekhez hasonlóan az összes hivatalos fordítást tartalmazzák szemben a korábbi generációkkal, ahol a játékok kizárólag egy nyelvet tartalmaztak.[4][5]

Az Omega Ruby és az Alpha Sapphire 2014. november 21-én, pontosan tizenkét évvel az eredeti Ruby és Sapphire kiadási dátuma után jelent meg Japánban, Észak-Amerikában és Ausztráliában. Az európai és az indiai megjelenésre egy héttel később, 2014. november 28-án került sor.

Helyszín és cselekmény[szerkesztés]

Az Omega Ruby és az Alpha Sapphire helyszíne és cselekménye többnyire megegyezik az eredeti Ruby és Sapphire játékokéval. A játék kezdetén a játékos szereplője édesanyjával egy teherautóval a Hoenn-régióba költözik, mivel a főszereplő édesapját, Normant a petalburgi pokémonterem vezetőjének választották. A játékos a pokémonmesteri kalandozásait azzal kezdi, hogy megmenti Birch professzort egy vad pokémontól, kezdő pokémonpartnerének pedig egy Treeckót, egy Torchicet vagy egy Mudkipet választhat. Ezek után a játékos szereplője a Hoenn-régiót bejárva megpróbálja kitölteni a pokédexét és megpróbálja legyőzni a Hoenn-pokémon liga nyolc teremvezetőjét. A főszereplő az útja során belebotlik a játék főgonoszainak tekinthető Magmacsapat (Omega Ruby) vagy Aquacsapat (Alpha Sapphire) nevű formációba, akik a Primal Groudon (Omega Ruby) vagy a Primal Kyogre (Alpha Sapphire) legendás pokémonok erejét felhasználva akarják a világot a saját akaratuk szerint formálni. A Magmacsapat Groudonnal akarja felszáríttatni az óceánokat, hogy a világ így a földtípusú pokémonok fellegvára legyen, ezzel szemben az Aquacsapat Kyogrét akarja megidézni, hogy az elárassza a földeket, ezzel igazodva a víztípusú pokémonokhoz. A játékos a Hoenn-pokémonliga bajnokának, Steven Stone-nak és Wallace teremvezetőnek a segítségével legyőzi a Magma- vagy az Aquacsapatot, megakadályozva ezzel a globális kiszáradást vagy áradást. A főszereplő ezután pokémonligában jeleskedik, legyőzve az elit négyeket, majd Stevent is, így ő lesz a Hoenn-pokémonliga új bajnoka. A játékosnak ezen felül lehetősége van számos pokémonversenyben való szereplésre is, melyben a pokémonjai tudásait mérettetheti meg a közönség és a bírák előtt. A Pokémon X és Y játékokkal szembeni finomhangolt játékmenet mellett 20 új megafejlődés is bekerült a játékba. A deltaepizód néven egy új mellékküldetés is bekerült az Omega Ruby és az Alpha Sapphire verziókba.[6] Ebben a játékos szereplője Zinniával, Stevennel és Cozmo professzorral együttműködve meg kell akadályoznia, hogy egy meteor csapódjon a bolygóba, ehhez el kell kapniuk Rayquaza legendás pokémont, mivel az meg tudja állítani a Deoxys legendás pokémont tartalmazó meteort.


Fogadtatás[szerkesztés]

Az Omega Ruby és az Alpha Sapphire játékokat pozitívan fogadta a videójáték-szaksajtó. Peter Brown a GameSpotnak írt cikkében dicsérte a háromdimenziós megjelenést és az edzőmechanikát, de úgy érezte, hogy a játék nem tudta teljesen megoldani annak formulájában rejlő általános problémákat.[18] Kallie Plagge az IGN hasábjain közzétett elemzésében szintén dicsérte a játékban szereplő Hoenn háromdimenziós újraalkotását és az internetes funkciókat is. Plagge azonban már rosszalló véleménnyel volt a játék előrehaladásához szükséges HM-ek száma, illetve a víztípusú pokémonoknak kedvező egyensúlyhiány és a vízalapú útvonalakra való támaszkodás miatt is, annak ellenére, hogy ezek az eredeti játékok meghatározó jellemvonásai voltak. Külön kiemelte, hogy az „alámerülés” funkció ugyan az eredeti kiadásban újszerűnek hatott, azonban azóta az már inkább unalmassá vált.[19]

A két játékból összesen 3 040 000 példány kelt el három nap alatt, ebből 1 534 593 darab Japánban, míg a többi Észak-Amerikában és Ausztráliában kelt el.[20] Az Omega Ruby és az Alpha Sapphire játékoknak volt a sorozat történelmének legnagyobb nyitánya az Egyesült Királyságban, megelőzve a korábbi rekordtartó Pokémon Black és White verziókat.[21] A 2014-es év végig Japánban 2,4 millió példány kelt el a két játékból.[22] 2016. június 30-ig világszerte 12,24 millió példány kelt a két játékból.[23]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pokémon Omega Ruby and Pokémon Alpha Sapphire. Pokémon.com. Nintendo/The Pokémon Company. (Hozzáférés: 2014. május 8.)
  2. Scullion, Chris: Pokemon Ruby & Sapphire remakes coming to 3DS. Computer and Video Games, 2014. május 7. (Hozzáférés: 2014. május 7.)
  3. Ong, Larry: Pokemon Omega Ruby and Alpha Sapphire Out for Nintendo 3DS in November 2014 (+Video). Epoch Times, 2014. május 7. [2014. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 8.)
  4. 『Pokémon Omega Ruby』及『Pokémon Alpha Sapphire』(日文版) 新資訊介紹. Nintendo (Hong Kong) Ltd. (Taiwan). [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. szeptember 23.)
  5. 『Pokémon Omega Ruby』及『Pokémon Alpha Sapphire』(日文版) 新資訊介紹. Nintendo (Hong Kong) Ltd.. [2017. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. szeptember 23.)
  6. The Delta Episode: A New Story Brewing in Hoenn!. Pokemon (official US website). (Hozzáférés: 2014. december 28.)
  7. Pokemon Omega Ruby for 3DS/2DS - GameRankings. GameRankings.com . CBS Interactive Inc.. (Hozzáférés: 2014. november 25.)
  8. Pokemon Alpha Sapphire for 3DS - GameRankings. GameRankings.com . CBS Interactive Inc.. (Hozzáférés: 2014. november 25.)
  9. Pokemon Omega Ruby for 3DS Reviews - Metacritic. Metacritic. (Hozzáférés: 2014. november 25.)
  10. Pokemon Alpha Sapphire for 3DS Reviews - Metacritic. Metacritic . CBS Interactive Inc.. (Hozzáférés: 2014. november 25.)
  11. Hilliard, Kyle: Pokémon Omega Ruby & Alpha Sapphire Review. Game Informer, 2014. november 21. [2014. november 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 21.)
  12. Brown, Peter: Pokemon Alpha Sapphire/Omega Ruby Review - GameSpot. GameSpot. (Hozzáférés: 2014. november 18.)
  13. Plagge, Kallie: Pokémon Alpha Sapphire and Omega Ruby Review. IGN. (Hozzáférés: 2014. november 18.)
  14. Pokemon Omega Ruby / Alpha Sapphire review: A real gem. Joystiq. [2015. február 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 18.)
  15. Pokemon Omega Ruby and Alpha Sapphire Review - Review. Nintendo World Report. (Hozzáférés: 2014. november 18.)
  16. McElroy, Griffin: Pokémon Omega Ruby and Alpha Sapphire Review: Fresh Paint. Vox Media, Inc., 2014. november 19. (Hozzáférés: 2014. november 19.)
  17. Whittaker, Matt: Review: Pokémon Omega Ruby and Alpha Sapphire. Hardcore Gamer. Hardcore Gamer, 2014. november 25. (Hozzáférés: 2014. november 30.)
  18. Peter Brown: Pokemon Alpha Sapphire/Omega Ruby Review - GameSpot. GameSpot, 2014. november 18. (Hozzáférés: 2014. november 20.)
  19. Pokémon Alpha Sapphire and Omega Ruby Review. IGN, 2014. november 18. (Hozzáférés: 2014. november 20.)
  20. Phillips, Tom: Pokémon Omega Ruby and Alpha Sapphire sell 3m copies in three days. Eurogamer. Gamer Network, 2014. november 26. (Hozzáférés: 2014. november 26.)
  21. Phillips, Tom: Omega Ruby and Alpha Sapphire UK's biggest Pokémon launch ever. Eurogamer. Gamer Network, 2014. december 1. (Hozzáférés: 2014. december 1.)
  22. Japan's console market at lowest point for 24 years. Eurogamer . Gamer Network, 2015. január 7. (Hozzáférés: 2015. január 7.)
  23. Top Selling Software Sales Units - Nintendo 3DS Software. Nintendo , 2016. június 30. (Hozzáférés: 2016. július 27.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pokémon Omega Ruby and Alpha Sapphire című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]