Pokémon 11. – Giratina és az égi harcos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pokémon 11. – Giratina és az égi harcos
(劇場版ポケットモンスター ダイヤモンド&パール ギラティナと氷空(そら)の花束 シェイミ)
2008-as japán anime film

RendezőJujama Kunohiko
ProducerFukazawa Mikihiko
Okamoto Junya
Mori Takemoto
Yoshikawa Choji
Műfajakció, kaland, sci-fi
ForgatókönyvíróSonoda Hideki
FőszerepbenSarah Natochenny
Emily Jenness
Bill Rogers
ZeneMiyazaki Shinji
OperatőrMizutani Takaya
VágóJohn Loeffler
Henmi Tosio
Ita Jutaka
Gyártás
GyártóOLM, Inc.
Ország Japán
 Amerikai Egyesült Államok
Nyelvjapán
angol
+ magyar (szinkron)
Játékidő96 perc
Forgalmazás
ForgalmazóToho (Japán)
Viz Media/Universal Studios (US)
BemutatóJapán 2008. július 19.
USA 2009. február 13.
Kronológia
Kapcsolódó műsorPokémon
További információk
SablonWikidataSegítség

A Pokémon 11. – Giratina és az égi harcos (angolul Pokémon: Giratina and the Sky Warrior) a Diamond és Pearl trilógia második filmje; összességében pedig a 11. Pokémon film.

2008. július 19-én mutatták be Japánban, DVD formában pedig 2008. december 19-től vásárolható meg. Premierje az USA-ban 2009. február 13-án volt; és ez volt az első olyan anime, amit Universal Studios valaha is forgalmazott.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet a 10. pokémon film, a The Rise of Darkrai után játszódik. A film kezdetén Shaymin, egy sündisznó-szerű legendás Pokémon belekeveredik Dialga és Giratina csatájába; melynek eredményeképp Giratina magával rántja őket a Fordított világba. Shaymin megrémül, és arra használja hatalmát, hogy visszakerüljön a normális világba; Dialga pedig egy végtelen idő hurokba zárja Giratinát. Shaymin túléli, és egy gyönyörű tengerparti városban találja magát, ahol összetalálkozik Ash Ketchum-al, Dawn-al és Brock-al. Megpróbálja ellopni Ash ebédét, de mivel súlyosan megsérült, így elviszik meggyógyítani a helyi Pokémon Center-be. Felépülése után vonakodva, de segítenek Shaymin-ek visszajutni az úgynevezett "virágoskert"-be. Útjuk során megjelenik a Rakéta csapat, és megpróbálják ellopni tőlük a pokémonokat; azonban váratlanul nyílik egy portál kapu, és elnyeli hőseinket. A Fordított világban a gyerekek találkoznak Giratina-val, de megmenti őket Newton Graceland. Elmeséli, hogy Ő egy tudós, és öt évvel ezelőtt esett csapdába, amikor tanulmányozta ezt a dimenziót. A térben és időben felbomlott az egyensúly a Dialga és Palkia közötti harcban (az előző filmben), és ez veszélyezteti Giratina világát. Giratina emiatt nagyon dühös Dialgára, de Shaymin-ra is, mert segített neki elmenekülni a film elején. Newton visszaküldi hőseinket a Földre. Folytatják útjukat a "virágoskertbe", azonban feltűnik Zero, Newton egyik tanítványa, aki el akarja lopni Shaymin-t Magnemite, Magneton és Magnezone pokémonjaival. Ez nem sikerül neki, de időközben megint nyílik egy portál kapu, és újból elnyeli hőseinket. Itt Shaymin újból beveti a képességét, s ezáltal Giratina átmegy a Földre. Itt Zero foglyul ejti őt, hiszen el akarja szívni a képességeit. Newton nagy nehézségek árán, de képes leállítani a készüléket, így kiszabadítja. Giratina ezután összeesik a kimerültségtől, és majdnem meghal, de Shaymin újjáéleszti. Zero ezután átmenekül a fordított világba, hogy elpusztítsa a Földet. Egy hatalmas gleccsert zúdít rájuk, ám Regigigas és Mamoswine pokémonok hőseink segítségére sietnek. Eközben Giratina, Ash és pokémonjai legyőzik Zero-t a fordított világban, és visszakerülnek a Földre. A film végén Giratina elmegy megkeresni Dialga-t; Shaymin pedig átváltozik, és elrepül barátaival.

Szereplők és szinkronok[szerkesztés]

Karakter Japán hangja Angol hangja Magyar hangja
Mesélő Vass Gábor
Ash Ketchum Macumoto Rika Sarah Natochenny Szalay Csongor
Dawn Toyoguchi Megumi Emily Bauer Vágó Bernadett
Brock Ueda Yuji Bill Rogers Zámbori Soma
Jessie Hajasibara Megumi Michele Knotz Kiss Erika
James Miki Shin-ichiro Jimmy Zoppi Markovics Tamás
Meowth Inuyama Inuko Jimmy Zoppi Szokol Péter
Shaymin Yamazaki Vanilla Amy Palant
Newton Graceland Yamadera Koichi Marc Thompson
Zero Nakamura Shido Lucas Gray

Kritikák[szerkesztés]

Az IMDb-n 6,3/10-es pontszámot kapott 615 felhasználótól. A film ötvözi a hagyományos animációt a CG effektekkel. A tájak és pokémonok szépen kidolgozottak, részletesek; a látványra sokat adtak.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pokémon: Giratina and the Sky Warrior című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]