Pokémon Red és Blue

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pokémon Red és Blue
Fejlesztő Game Freak
Kiadó Nintendo
Producer Mijamoto Sigeru
Tervező Tadzsiri Szatosi
Sorozat Pokémon
Platformok Game Boy
Kiadási dátum Japán: 1996. február 27. (az eredeti Red és Green verziók)[1]
1996. október 15. (Blue verzió)[2]
Műfaj szerepjáték
Játékmódok egyjátékos, többjátékos
Korhatár ESRB: E
OFLC:
G USK: Unrestricted
Adathordozó 4 megabites cartridge

A Pokémon Red és Pokémon Blue verziók[3] a Pokémon videojáték-sorozat első részei voltak. A Game Freak fejlesztette, és a Nintendo adta ki a Game Boy konzolra. Japánban 1996-ban jelent meg, de később, az ezt követő három évben Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában is kiadták. a Pokémon Yellow, egy különleges verzió bő egy évvel a két eredeti verzió megjelenése után került a polcokra. A Red és a Blue verziókból később Pokémon FireRed és LeafGreen néven remake készült a Game Boy Advance konzolra 2004-ben.

A játékos a főszereplőt felülnézetből irányítja, és így vezeti őt végig Kanto fiktív régiójában. A játék célja, hogy minden idők legjobb Pokémon-mesterévé váljunk, ehhez pedig nyolc jelvényt kell gyűjtenünk az ún. Pokémon edzőtermek vezetőitől, ezután pedig le kell győznünk a négy legjobb edzőt, az Elit Négyest, végül pedig a régió bajnokával kell megküzdenünk, hogy bejussunk a Dicsőségek Csarnokába (Hall of Fame). A játék másik célja az, hogy teljesítsük a Pokédexet, egy high-tech enciklopédiát. Ehhez el kell fogni mint a 151 pokémont. A Red és a Blue verziók a Game Link Cable segítségével kommunikálnak egymással, ezáltal lehetővé téve a két játék közötti pokémon-cserét és -mérkőzéseket. A két játék nem függ egymástól, és nagyjából megegyezik a cselekményük[4] és, bár a kettőt külön is lehet játszani, mindkettőre szükség van a 151 pokémon-faj összegyűjtéséhez.

A Red és Blue verziók nagyon pozitív kritikát kaptak; a kritikusok örömmel fogadták a többjátékos funkciókat, különösen a cserét tartották jó ötletnek. 93 százalékos értékelést kaptak a Game Rankings-en, és a legjobb játékok listájára legalább négy évben felkerültek az IGN Top 100 Games of All Time (Minden idők 100 legjobb játéka) listájára. A játékok megjelentetése egy több milliárd dolláros eladású franchise kezdetét jelentették. Világszerte több millió példány kelt el, és 2009-ben a játékok bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a "Legjobban eladott RPG Game Boy konzolra", és "Minden idők legtöbb példányban elkelt RPG játéka".

Játékmenet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Red és a Blue verziók harmadik személyű, felülnézetes játékok, és háromféle képernyővel: az egyik a bejárható világot mutatja; itt a játékos a főhőst navigálja.[5] A második képernyő a csataképernyő: akkor vált erre a játék, ha az ún. magas fűben pokémonra lel a játékos.[6] A harmadik képernyő pedig a menü, ahol a játékos megnézheti és rendezgetheti a pokémonjait és a tárgyait, illetve átállíthatja a játék beállításait.[7]

A játékos arra használja pokémonjait, hogy más pokémonokkal mérkőztesse meg őket. Amikor a játékos találkozik egy vad pokémonnal, vagy kihívja őt egy mérkőzésre egy másik edző, a képernyő kör alapú csataképernyőre vált, ami a mérkőző pokémonokat mutatja. A mérkőzés alatt a játékos különféle lépésekre utasíthatja pokémonját, tárgyat használhat rajta, leválthatja őt vagy megkísérelhet elszökni. Ez utóbbi edző elleni mérkőzésben sosem járhat sikerrel. A pokémonok HP-vel (Hit Points - "Találati Pontok") rendelkeznek: ha a pokémon HP-je nullára csökken, elájul és nem képes harcolni, amíg fel nem ébresztik. Ha az ellenfél pokémonja elájul, a játékos mérkőzésben részt vevő pokémonja bizonyos mértékű tapasztalati pontot (EXP) kap. Ha elég EXP gyűlik össze, a pokémon szintet lép.[6] A pokémon szintje határozza meg fizikai tulajdonságait, mint például a pokémonok harci értékeit és a megtanult lépéseit.[8]

A pokémonok megszerzése a játék egyik legfontosabb része. Egy vad pokémonnal való mérkőzés során a játékos dönthet úgy, hogy egy Pokélabdát (Poké Ball) dob a vad pokémonra. Ha a pokémon nem képes kiszabadulni a labdából, más szóval, ha sikerül megszerezni, a játékos irányítása alá kerül. A megszerzés tényezői közé tartozik a megszerzendő pokémon HP-je és a használt Pokélabda típusa is: minél alacsonyabb a kívánt pokémon HP-ja és minél erősebb a Pokélabda, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a játékos sikerrel jár.[9] A játék célja a Pokédex, egy high-tech pokémon enciklopédia kitöltése: ehhez el kell kapni az összes megtalálható fajt, át kell fejleszteni azokat, amelyek képesek rá, illetve cserével szert kell tenni azokra a fajokra is, amelyek az adott verzióban nem találhatók meg (bővebben erről ld. A verziók közötti különbségek c. fejezetet). Összesen 151 fajt kell megszerezni a Pokédex teljes kitöltéséhez, azonban a 151., Mew megszerzéséhez különleges Nintendo-promóció révén lehetett csak hozzájutni.[10]

A Pokémon Red és Blue verziók lehetővé teszik a két játék közti pokémon-cserét a Game Link Cable segítségével.[11] A pokémonok cseréje elengedhetetlen a Pokédex kitöltéséhez, mert a két játékban vannak olyan pokémonok, amiket csak az adott verzióban lehet megszerezni.[4] A Link Cable arra is lehetőséget ad, hogy két játékos Pokémon-mérkőzést vívjon egymás csapatával.[11] Ha a Red vagy a Blue verziót Game Boy Advance, vagy Game Boy Advance SP konzolon használjuk, a hagyományos Game Boy Advance, vagy Game Boy Advance SP kábel nem működik; helyette a játékosoknak a Nintendo Universal Game Link Cable-t kell használniuk.[12] Továbbá az angol nyelvű változatok nem kompatibilisek a japán változatokkal, ezért az ilyen változatok közötti csere adatvesztéssel járhat, mert a játékok különböző nyelvet és emiatt különböző karakterkészletet használnak.[13]

A Red és a Blue verziókban nem csak az egymás közötti és a Yellow-val történő csere lehetséges, hanem a két játék képes a Pokémon játékok második generációjával, vagyis a Pokémon Gold és Silver verziókkal, illetve a Pokémon Crystal verzióval való cserére is. Azonban a cserének vannak megkötései is: a játékokat nem lehet összekötni, ha az egyik játékos csapatában olyan pokémon van, ami vagy csak a második generációra jellemző, új pokémon, vagy a második generációban bemutatott új lépések egyikét ismeri.[14] Továbbá a Nintendo 64 Transfer Pak-je segítségével pokémonokat és tárgyakat lehet a Pokémon Red és Blue verziókból a Nintendo 64-re kiadott Pokémon Stadiumba,[15] és a Pokémon Stadium 2-be küldeni.[16] A Red és a Blue verzió nem kompatibilis a Game Boy Advance és a Nintendo Gamecube konzolok Pokémon játékaival.[17]

A verziók közötti különbségek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mindkét Pokémon verzióban van néhány pokémon, amit csak a másik verzióban lehet elfogni, ezért mindenképpen cserélni kell a két verzió között a Pokédex kitöltéséhez. A játékmenetben és a történetben nincsen különbség.

A kizárólag az egyes verziókban elfogható pokémonok:

Red Blue
#023 Ekans
#027 Sandshrew
#024 Arbok
#023 Sandslash
#043 Oddish
#037 Vulpix
#044 Gloom
#038 Ninetales
#045 Vileplume
#052 Meowth
#056 Mankey
#053 Persian
#057 Primeape
#069 Bellsprout
#058 Growlithe
#070 Weepinbell
#059 Arcanine
#071 Victreebel
#123 Scyther
#126 Magmar
#125 Electabuzz
#127 Pinsir

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pokémon Red and Blue című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
 • Game Freak. Pokémon Red and Blue, Instruction manual. Nintendo

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Pokemon Red for Game Boy. GameSpot. (Hozzáférés: 2009. június 22.)
 2. Pokemon Blue for Game Boy. GameSpot. (Hozzáférés: 2009. június 22.)
 3. Japánban a Red verzió Poketto Monsutā Aka (ポケットモンスター 赤Hepburn-átírássalszó szerint "Pocket Monsters Piros"?), a Blue verzió pedig Poketto Monsutā Midori (ポケットモンスター 緑Hepburn-átírássalszó szerint "Pocket Monsters Zöld"?) néven jelent meg.
 4. ^ a b Harris, Craig: Pokemon Red Version Review. IGN, 1999. június 23. (Hozzáférés: 2008. június 26.)
 5. Game Freak. Pokémon Red and Blue, Instruction manual. Nintendo, 8. o (1998. szeptember 30.) 
 6. ^ a b Game Freak. Pokémon Red and Blue, Instruction manual. Nintendo, 17. o (1998. szeptember 30.) 
 7. Game Freak. Pokémon Red and Blue, Instruction manual. Nintendo, 10. o (1998. szeptember 30.) 
 8. Bartholow, Peter: GameSpot review. GameSpot, 2000. január 28. (Hozzáférés: 2008. június 26.)
 9. Game Freak. Pokémon Red and Blue, Instruction manual. Nintendo, 21. o (1998. szeptember 30.) 
 10. Game Freak. Pokémon Red and Blue, Instruction manual. Nintendo, 7. o (1998. szeptember 30.) 
 11. ^ a b Game Freak. Pokémon Red and Blue, Instruction manual. Nintendo, 36. o (1998. szeptember 30.) 
 12. nintendo.com.au - GBC - Frequently Asked Questions. Nintendo. [2007. december 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 7.)
 13. Game Boy Game Pak Troubleshooting - Specific Games. Nintendo of America Inc.. (Hozzáférés: 2009. június 9.) „MissingNO is a programming quirk, and not a real part of the game”
 14. Pokemon Gold and Silver Strategy Guide: Trading. IGN. (Hozzáférés: 2008. június 27.)
 15. Gerstmann, Jeff: Pokemon Stadium for Nintendo 64 Review. GameSpot, 2000. február 29. (Hozzáférés: 2008. szeptember 16.)
 16. Villoria, Gerald: Pokemon Stadium 2 for Nintendo 64 Review pp. 2. GameSpot, 2001. március 26. (Hozzáférés: 2008. szeptember 16.)
 17. Harris, Craig: IGN: Pokemon Ruby Version Review. IGN, 2003. március 17. (Hozzáférés: 2008. október 25.)