Pokémon Red és Blue

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pokémon Red és Blue
Fejlesztő Game Freak
Kiadó Nintendo
Rendező Tadzsiri Szatosi
Producer Mijamoto Sigeru
Tervező Tadzsiri Szatosi
Programozó Maszuda Dzsunicsi
Zeneszerző Maszuda Dzsunicsi
Sorozat Pokémon
Platformok Game Boy
Kiadási dátum Japán: 1996. február 27. (az eredeti Red és Green verziók)[1]
1996. október 15. (Blue verzió)[2]
Műfaj szerepjáték
Játékmódok egyjátékos, többjátékos
Korhatár ESRB: E
OFLC:
G USK: Unrestricted
USK-besorolás USK 0
Adathordozó 4 megabites cartridge
A Pokémon Red és Blue weboldala

A Pokémon Red és Pokémon Blue verziók[3] a Pokémon videójáték-sorozat első részei voltak. A Game Freak fejlesztette, és a Nintendo adta ki a Game Boy konzolra. Japánban 1996-ban jelent meg, de később, az ezt követő három évben Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában is kiadták. a Pokémon Yellow, egy különleges verzió bő egy évvel a két eredeti verzió megjelenése után került a polcokra. A Red és a Blue verziókból később Pokémon FireRed és LeafGreen néven remake készült a Game Boy Advance konzolra 2004-ben.

A játékos a főszereplőt felülnézetből irányítja, és így vezeti őt végig Kanto fiktív régiójában. A játék célja, hogy minden idők legjobb Pokémon-mesterévé váljunk, ehhez pedig nyolc jelvényt kell gyűjtenünk az ún. Pokémon edzőtermek vezetőitől, ezután pedig le kell győznünk a négy legjobb edzőt, az Elit Négyest, végül pedig a régió bajnokával kell megküzdenünk, hogy bejussunk a Dicsőségek Csarnokába (Hall of Fame). A játék másik célja az, hogy teljesítsük a Pokédexet, egy high-tech enciklopédiát. Ehhez el kell fogni mind a 151 pokémont. A Red és a Blue verziók a Game Link Cable segítségével kommunikálnak egymással, ezáltal lehetővé téve a két játék közötti pokémon-cserét és -mérkőzéseket. A két játék nem függ egymástól, és nagyjából megegyezik a cselekményük[4] és, bár a kettőt külön is lehet játszani, mindkettőre szükség van a 151 pokémon-faj összegyűjtéséhez.

A Red és Blue verziók nagyon pozitív kritikát kaptak; a kritikusok örömmel fogadták a többjátékos funkciókat, különösen a cserét tartották jó ötletnek. 93 százalékos értékelést kaptak a Game Rankings-en, és a legjobb játékok listájára legalább négy évben felkerültek az IGN Top 100 Games of All Time (Minden idők 100 legjobb játéka) listájára. A játékok megjelentetése egy több milliárd dolláros eladású franchise kezdetét jelentették. Világszerte több millió példány kelt el, és 2009-ben a játékok bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a "Legjobban eladott RPG Game Boy konzolra", és "Minden idők legtöbb példányban elkelt RPG játéka".

Játékmenet[szerkesztés]

A Red és a Blue verziók harmadik személyű, felülnézetes játékok, és háromféle képernyővel: az egyik a bejárható világot mutatja; itt a játékos a főhőst navigálja.[5] A második képernyő a csataképernyő: akkor vált erre a játék, ha az ún. magas fűben pokémonra lel a játékos.[6] A harmadik képernyő pedig a menü, ahol a játékos megnézheti és rendezgetheti a pokémonjait és a tárgyait, illetve átállíthatja a játék beállításait.[7]

A játékos arra használja pokémonjait, hogy más pokémonokkal mérkőztesse meg őket. Amikor a játékos találkozik egy vad pokémonnal, vagy kihívja őt egy mérkőzésre egy másik edző, a képernyő kör alapú csataképernyőre vált, ami a mérkőző pokémonokat mutatja. A mérkőzés alatt a játékos különféle lépésekre utasíthatja pokémonját, tárgyat használhat rajta, leválthatja őt vagy megkísérelhet elszökni. Ez utóbbi edző elleni mérkőzésben sosem járhat sikerrel. A pokémonok HP-vel (Hit Points - "Találati Pontok") rendelkeznek: ha a pokémon HP-je nullára csökken, elájul és nem képes harcolni, amíg fel nem ébresztik. Ha az ellenfél pokémonja elájul, a játékos mérkőzésben részt vevő pokémonja bizonyos mértékű tapasztalati pontot (EXP) kap. Ha elég EXP gyűlik össze, a pokémon szintet lép.[6] A pokémon szintje határozza meg fizikai tulajdonságait, mint például a pokémonok harci értékeit és a megtanult lépéseit.[8]

A pokémonok megszerzése a játék egyik legfontosabb része. Egy vad pokémonnal való mérkőzés során a játékos dönthet úgy, hogy egy Pokélabdát (Poké Ball) dob a vad pokémonra. Ha a pokémon nem képes kiszabadulni a labdából, más szóval, ha sikerül megszerezni, a játékos irányítása alá kerül. A megszerzés tényezői közé tartozik a megszerzendő pokémon HP-je és a használt Pokélabda típusa is: minél alacsonyabb a kívánt pokémon HP-ja és minél erősebb a Pokélabda, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a játékos sikerrel jár.[9] A játék célja a Pokédex, egy high-tech pokémon enciklopédia kitöltése: ehhez el kell kapni az összes megtalálható fajt, át kell fejleszteni azokat, amelyek képesek rá, illetve cserével szert kell tenni azokra a fajokra is, amelyek az adott verzióban nem találhatók meg (bővebben erről ld. A verziók közötti különbségek c. fejezetet). Összesen 151 fajt kell megszerezni a Pokédex teljes kitöltéséhez, azonban a 151., Mew megszerzéséhez különleges Nintendo-promóció révén lehetett csak hozzájutni.[10]

A Pokémon Red és Blue verziók lehetővé teszik a két játék közti pokémon-cserét a Game Link Cable segítségével.[11] A pokémonok cseréje elengedhetetlen a Pokédex kitöltéséhez, mert a két játékban vannak olyan pokémonok, amiket csak az adott verzióban lehet megszerezni.[4] A Link Cable arra is lehetőséget ad, hogy két játékos Pokémon-mérkőzést vívjon egymás csapatával.[11] Ha a Red vagy a Blue verziót Game Boy Advance, vagy Game Boy Advance SP konzolon használjuk, a hagyományos Game Boy Advance, vagy Game Boy Advance SP kábel nem működik; helyette a játékosoknak a Nintendo Universal Game Link Cable-t kell használniuk.[12] Továbbá az angol nyelvű változatok nem kompatibilisek a japán változatokkal, ezért az ilyen változatok közötti csere adatvesztéssel járhat, mert a játékok különböző nyelvet és emiatt különböző karakterkészletet használnak.[13]

A Red és a Blue verziókban nem csak az egymás közötti és a Yellow-val történő csere lehetséges, hanem a két játék képes a Pokémon játékok második generációjával, vagyis a Pokémon Gold és Silver verziókkal, illetve a Pokémon Crystal verzióval való cserére is. Azonban a cserének vannak megkötései is: a játékokat nem lehet összekötni, ha az egyik játékos csapatában olyan pokémon van, ami vagy csak a második generációra jellemző, új pokémon, vagy a második generációban bemutatott új lépések egyikét ismeri.[14] Továbbá a Nintendo 64 Transfer Pak-je segítségével pokémonokat és tárgyakat lehet a Pokémon Red és Blue verziókból a Nintendo 64-re kiadott Pokémon Stadiumba,[15] és a Pokémon Stadium 2-be küldeni.[16] A Red és a Blue verzió nem kompatibilis a Game Boy Advance és a Nintendo Gamecube konzolok Pokémon játékaival.[17]

A verziók közötti különbségek[szerkesztés]

Mindkét Pokémon verzióban van néhány pokémon, amit csak a másik verzióban lehet elfogni, ezért mindenképpen cserélni kell a két verzió között a Pokédex kitöltéséhez. A játékmenetben és a történetben nincsen különbség.

A kizárólag az egyes verziókban elfogható pokémonok:

Red Blue
#023 Ekans
#027 Sandshrew
#024 Arbok
#023 Sandslash
#043 Oddish
#037 Vulpix
#044 Gloom
#038 Ninetales
#045 Vileplume
#052 Meowth
#056 Mankey
#053 Persian
#057 Primeape
#069 Bellsprout
#058 Growlithe
#070 Weepinbell
#059 Arcanine
#071 Victreebel
#123 Scyther
#126 Magmar
#125 Electabuzz
#127 Pinsir

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pokémon Red and Blue című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

 • Game Freak. Pokémon Red and Blue, Instruction manual. Nintendo

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Pokemon Red for Game Boy. GameSpot. (Hozzáférés: 2009. június 22.)
 2. Pokemon Blue for Game Boy. GameSpot. (Hozzáférés: 2009. június 22.)
 3. Japánban a Red verzió Poketto Monsutā Aka (ポケットモンスター 赤; Hepburn: szó szerint "Pocket Monsters Piros"?), a Blue verzió pedig Poketto Monsutā Midori (ポケットモンスター 緑; Hepburn: szó szerint "Pocket Monsters Zöld"?) néven jelent meg.
 4. a b Harris, Craig: Pokemon Red Version Review. IGN, 1999. június 23. (Hozzáférés: 2008. június 26.)
 5. Game Freak. Pokémon Red and Blue, Instruction manual. Nintendo, 8. o. (1998. szeptember 30.) 
 6. a b Game Freak. Pokémon Red and Blue, Instruction manual. Nintendo, 17. o. (1998. szeptember 30.) 
 7. Game Freak. Pokémon Red and Blue, Instruction manual. Nintendo, 10. o. (1998. szeptember 30.) 
 8. Bartholow, Peter: GameSpot review. GameSpot, 2000. január 28. (Hozzáférés: 2008. június 26.)
 9. Game Freak. Pokémon Red and Blue, Instruction manual. Nintendo, 21. o. (1998. szeptember 30.) 
 10. Game Freak. Pokémon Red and Blue, Instruction manual. Nintendo, 7. o. (1998. szeptember 30.) 
 11. a b Game Freak. Pokémon Red and Blue, Instruction manual. Nintendo, 36. o. (1998. szeptember 30.) 
 12. nintendo.com.au - GBC - Frequently Asked Questions. Nintendo. [2007. december 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 7.)
 13. Game Boy Game Pak Troubleshooting - Specific Games. Nintendo of America Inc.. (Hozzáférés: 2009. június 9.) „MissingNO is a programming quirk, and not a real part of the game”
 14. Pokemon Gold and Silver Strategy Guide: Trading. IGN. (Hozzáférés: 2008. június 27.)
 15. Gerstmann, Jeff: Pokemon Stadium for Nintendo 64 Review. GameSpot, 2000. február 29. (Hozzáférés: 2008. szeptember 16.)
 16. Villoria, Gerald: Pokemon Stadium 2 for Nintendo 64 Review pp. 2. GameSpot, 2001. március 26. (Hozzáférés: 2008. szeptember 16.)
 17. Harris, Craig: IGN: Pokemon Ruby Version Review. IGN, 2003. március 17. (Hozzáférés: 2008. október 25.)