Mickey egér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mickey egér
Megjelenési információk
Első megjelenése Willie gőzhajó (1928)
Utolsó megjelenése 25
Távozásának oka 1:47
Megalkotta
Megszemélyesítője Nem
Hangja
Magyar hang
Epizódok száma 6
Fejlesztője
adatai
Faja egér
Neme hím
Családja Mickey egér családja
Élettársa Minnie egér
Háziállata Pluto
Riválisa Mortimer egér
A Wikimédia Commons tartalmaz Mickey egér témájú médiaállományokat.
Mickey egér csillaga

Mickey egér (Mickey Mouse) a világ egyik legismertebb rajzfilmfigurája, akit a The Walt Disney Company rajzfilmjei tettek világszerte ismertté. Többek szerint az amerikai kultúra jelképeként majdnem annyira ismert, mint az amerikai zászló.

Története[szerkesztés]

A Mickey egér („eredeti” neve: Mortimer) figurát a társaság alapítója, Walt Disney találta ki.[forrás?]

Az Ub Iwerks által rajzolt eredeti Mickey egérnek a Bolond repülő (1928) és Willie a gőzhajó (1928) című filmekben még drótvékony végtagjai voltak és gonosz jelleme; macskákat és nőket kínzott. Későbbi formájában kikerekedett és kedvesebb lett. A Mickey egér filmekből önálló alakként kinőtt Pluto, Goofy és Donald kacsa az ötvenes évek közepéig saját rajzfilmjeikben is főszerepet játszottak. Disney 1928 és 1937 között közel 100 rajzfilmet készített az egérke főszereplésével.

Walt Disney hosszú ideig, 1928 és 1946 között saját hangját kölcsönözte Mickey egér figurájának. Őt Jimmy MacDonald váltotta, aki 1947 és 1977 között volt Mickey hangja, utána Wayne Allwine volt 1983 és 2009 között. Mickey angol hangja 2009 óta Bret Iwan. Magyar szinkronhangja Rajkai Zoltán. Azonban a Mickey és az autóversenyzők-ben később a hangja Czető Roland lett.

Mickey egér a rajzfilmfigurák közül elsőként, 1978-ban csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán.[1]

A figura jogi oltalma[szerkesztés]

Habár a cég kísérletet tett a figura állandó jogi oltalmára, de ezt se az USA, se a nemzetközi szerzői jogi törvények nem teszik lehetővé, így Disney minden szerzői jogát elveszíti 2024-ben az első korai változatokra, ahogy idővel a többi karakter is kikerül a cég birtokából. [2] [3][4]

Mickey egér a tévében[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a Mickey egér címszót a Wikiszótárban!