Az Amerikai Egyesült Államok zászlaja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Amerikai Egyesült Államok zászlaja

Becenevek „csillagok és csíkok”; csillagos-sávos lobogó
Használat Nemzeti zászló és lobogó? Nemzeti zászló és lobogó
Arányok 10:19
Elfogadva 1960. július 4.
Leírás 7 piros és 6 fehér vízszintes vonal, a bal felső sarokban nagy kék négyszög, ötven ötágú csillaggal
Adoptálás 1777. június 14.
A Wikimédia Commons tartalmaz Az Amerikai Egyesült Államok zászlaja témájú médiaállományokat.

Az Amerikai Egyesült Államok zászlaja – ismert nevén „csillagok és csíkok” (Stars and Stripes), magyarul gyakran: „csillagos-sávos lobogó” – a történelem során nem egyszer változott meg, tagállamok be-, illetve kilépése folytán. A jelenlegi zászlón 7 piros és 6 fehér vízszintes vonal található, a zászló bal felső sarkában egy nagy kék négyszög látható, benne ötven ötágú csillaggal. A sávok az eredeti tizenhárom gyarmatot jelképezik, az ötven csillag kék mezőben pedig a jelenlegi ötven tagállamot.

Történet[szerkesztés]

A Nagy uniós zászló, az első zászló
13 csillagos zászló

Maga a zászló a függetlenségi háborúban jelent meg először, tizenhárom csillaggal. A zászló alapötletét a Szabadság Fiai adták, akik annyi piros-fehér csíkú zászlót használtak, ahány államban tevékenykedtek. A háború elindulásakor már mind a tizenhárom gyarmatban jelen voltak. A tizenhárom csillag helyett azonban az akkori brit zászló lekicsinyített változata került. 1777 júniusában a második kontinentális kongresszus megállapodott, hogy a zászlón a brit lobogó helyett a bal felső sarokban tizenhárom csillagnak kell lennie. Június 14. azóta a zászló napja az Egyesült Államokban.

A történelem során annyiszor változott az Egyesült Államok zászlaja, ahányszor egy új tagállam lépett be. A legutóbbi, az ötvenedik állam, Hawaii, 1959-ben lépett be, bár a zászlóra csak 1960. július 4-én (a Függetlenség Napján) került fel az 50. csillag.

A leghosszabb ideig használt zászló sokáig a 48 csillagos változat volt, 1912-től 1959-ig. A jelenlegi zászló 2007. július 4-én megdöntötte ezt a rekordot.

1989-ben az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága azt a döntést hozta, hogy a zászlóégetés nem alkotmányellenes, mivel csupán a szólásszabadság kifejezése. 2006. június 28-án a szenátus ismét előterjesztette az ügyet, hogy minősítsék a zászlóégetést alkotmányellenesnek, de a házon belüli szavazáson egy szavazattal megbukott.

Kultúra[szerkesztés]

A zászló kulturális jelentősége egyedülálló, a nagyrészt bevándorlók leszármazottaiból álló nemzet számára az egységet és az együttélést jelképezi. Az iskolások minden tanítási nap kezdetén hűségesküt (Pledge of Allegiance) tesznek, kifejezve a lojalitásukat a zászlóhoz és a köztársasághoz, amelyet a zászló jelképez. Ugyanezt az esküszöveget a felnőttek is elmondják ünnepélyes alkalmakkor. Maga a zászló természetesen mindenkinek jelenthet mást is, leginkább az Alkotmányt és a Bill of Rightsot, ami a nemzet demokratikus jogait foglalja össze.

Akárcsak Magyarországon, Amerikában is kitűzik a zászlót bizonyos ünnepnapokon, például az Elnök napján, a Veteránok napján és leginkább július 4-én, a nemzeti ünnepen.

Irodalom[szerkesztés]

  • Allentown Art Museum. The American Flag in the Art of Our Country. Allentown Art Museum, 1976.
  • Herbert Ridgeway Collins. Threads of History: Americana Recorded on Cloth 1775 to the Present. Smithsonian Institution Press, 1979.
  • Grace Rogers Cooper. Thirteen-star Flags: Keys to Identification. Smithsonian Institution Press, 1973.
  • David D. Crouthers. Flags of American History. Hammond, 1978.
  • Louise Lawrence Devine. The Story of Our Flag. Rand McNally, 1960.
  • William Rea Furlong, Byron McCandless, and Harold D. Langley. So Proudly We Hail: The History of the United States Flag. Smithsonian Institution Press, 1981.
  • Scot M. Guenter, The American Flag, 1777–1924: Cultural Shifts from Creation to Codification. Fairleigh Dickinson University Press. 1990. online
  • Kevin Keim & Peter Keim. A Grand Old Flag: A History of the United States through its Flags. DK Publishing. 2007. ISBN 978-0-7566-2847-5.
  • Marc Leepson, Flag: An American Biography. Thomas Dunne Books/St. Martin's Press, 2005.
  • David Roger Manwaring. Render Unto Caesar: The Flag-Salute Controversy. University of Chicago Press, 1962.
  • Boleslaw Mastai and Marie-Louise D'Otrange Mastai. The Stars and the Stripes: The American Flag as Art and as History from the Birth of the Republic to the Present. Knopf, 1973.
  • Milo Milton Quaife. The Flag of the United States. 1942.
  • Milo Milton Quaife, Melvin J. Weig, and Roy Applebaum. The History of the United States Flag, from the Revolution to the Present, Including a Guide to Its Use and Display. Harper, 1961.
  • Albert M. Rosenblatt. "Flag Desecration Statutes: History and Analysis," Washington University Law Quarterly 1972: 193–237.
  • Leonard A. Stevens. Salute! The Case of The Bible vs. The Flag. Coward, McCann & Geoghegan, 1973.
  • Arnaldo Testi. Capture the Flag: The Stars and Stripes in American History (New York University Press; 2010) 192 pages. A European perspective on the symbolism and political, social, and cultural significance of the flag.

Források[szerkesztés]


További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Flags_of_the_United_States
A Wikimédia Commons tartalmaz Az Amerikai Egyesült Államok zászlói témájú médiaállományokat.