Walt Disney bemutatja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Walt Disney bemutatja
(The Disney Afternoon)
Műfajműsorblokk: rajzfilm-összeállítások, film-összeállítások

AlkotóThe Walt Disney Company

OrszágMagyarország
Nyelvmagyar
Gyártás
Részenkénti játékidő
  • 105 perc (1991-1993)
  • 65 perc (1994-1998)
Sugárzás
Eredeti adóMagyarország MTV1
Eredeti sugárzás1991. január 6. – 1998. december 27.
Kronológia
ElőzőBlack Rubber Shoes
KövetkezőGuardian Fairy Michel
SablonWikidataSegítség

A Walt Disney bemutatja olyan műsor volt a Magyar Televízió 1-es csatornáján, amiben Disney-rajzfilmeket és tévésorozatokat mutattak be. A műsor eredeti címe: The Disney Afternoon. A világ számos országában vetítették.

Története[szerkesztés]

Az 1990-es évek elején a Disney az egykori keleti blokk államaiban szabadabbá vált médiakörnyezetben terjeszkedni kívánt.
A rendszerváltás után Magyarországon két műsort indított el a Magyar Televízió 1-es programján:
Az egyik a Családi mozidélután a Disney-vel volt, ami 1992. január 11-től, 1996. január 13-ig futott szombat délután (ezen klasszikus rajzfilmek és családi filmek kerültek adásba). A másik pedig az ismertebb Walt Disney bemutatja, amit 1991. január 6-án kezdték vetíteni minden vasárnap délután eleinte 17.00-tól, később 16.00-tól egy órás hosszban, mindig három darab rajzfilmmel vagy sorozattal. 1998. december 27-én sugározták az utolsó ilyen műsort. Az ismétlés a TV1-en rendszerint hétfő délelőtt 11-kor volt. A kínálata az amerikai The Disney Afternoon és egyéb, európai forgalmazásra kijelölt Disney sorozatok magyarra szinkronizált epizódjaiból állt. (A kis hableány és a Micimackó legújabb kalandjai például nem tartoztak az amerikai műsorblokkba.)

Az ezredforduló körül a The Walt Disney Company rajzfilmsorozatainak sugárzási jogát a Magyar Televízió Rt. eladta az RTL Klub kereskedelmi csatornának, amely ugyan sugározott néhány Disney-rajzfilmet szombatonként 08 óra 50 perces kezdettel, de reklámszüneteket iktattak be és a Magyar Televíziótól átvett rajzfilmekből kettő új szinkront kapott, amit a nézők részéről számos kritika ért. A Balu esetében az RTL tovább folytatta új szinkronnal, majd a Disney-kiadásra egységesítve lett az RTL csapatával, és 10 évvel később az RTL azzal kérte vissza a sorozatot. A Csipet Csapat esetében a Disney készített új szinkront a saját csatornájára és az került át az RTL-re. 2010-től 2020-ig nem sugározott Disney-t az RTL, 2020-ban visszahozott néhány sorozatot, majd 2022. októberben a TV2 kizárólagos Disney jogot birtokolt át. Időközben 2011-ben a Story4 csatorna reggelente 06:30-tól vetítette a Kacsameséket, Balu kapitány kalandjait, és a Gumimacikat. (Balu szintén az új szinkronnal hallható.)

A műsorról[szerkesztés]

A műsor jellegzetessége volt, hogy eleinte két 25 perces rajzfilmsorozat között egy 45-50 perces filmsorozatot mutattak be, a legelső vetítéskor a Kacsamesék - Ausztrál Expressz – Csipet Csapat c. műsorok kerültek bemutatásra. A későbbiekben a két 25 perces rajzfilmsorozat közé egy 7 perces rajzfilmet iktattak (rendszerint: Donald kacsa, Mickey egér, Plútó kutya és társairól készült rajzfilmek futottak). Később a reklámok közötti bejátszások alatt Aczél Anna hangja szólalt meg.

Az alábbi sorozatokat mutatták be (zárójelben a vetítés dátuma)[szerkesztés]

Rajzfilmsorozatok:

Rövid rajzfilmsorozatok (1994):

Filmsorozatok:

Filmek[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

Egyebek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]