Walt Disney bemutatja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Walt Disney bemutatja
(The Disney Afternoon)
Disney Afternoon Logo.png
Műfaj műsorblokk: rajzfilm-összeállítások, film-összeállítások

Alkotó The Walt Disney Company

Ország Magyarország
Nyelv magyar
Gyártás
Részenkénti játékidő
  • 105 perc (1991-1993)
  • 65 perc (1994-1998)
Sugárzás
Eredeti adó Magyarország MTV1
Eredeti sugárzás1991. január 6. – 1998. december 27.
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető
Kronológia
Előző Black Rubber Shoes
Következő Michel

A Walt Disney bemutatja olyan műsor volt a Magyar Televízió 1-es csatornáján, amiben Disney-rajzfilmeket és tévésorozatokat mutattak be. A műsor eredeti címe: The Disney Afternoon. A világ számos országában vetítették.

Története[szerkesztés]

Az 1990-es évek elején a Disney az egykori keleti blokk államaiban szabadabbá vált médiakörnyezetben terjeszkedni kívánt.
A rendszerváltás után Magyarországon két műsort indított el a Magyar Televízió 1-es programján:
Az egyik a Családi mozidélután a Disney-vel volt, ami 1992. január 11-től, 1996. január 13-ig futott szombat délután (ezen klasszikus rajzfilmek és családi filmek kerültek adásba). A másik pedig az ismertebb Walt Disney bemutatja, amit 1991. január 6-án kezdték vetíteni minden vasárnap délután eleinte 17.00-tól, később 16.00-tól egyórás hosszban, mindig 3 rajzfilmmel vagy sorozattal. 1998. december 27-én sugározták az utolsó ilyen műsort. Az ismétlés a TV1-en rendszerint hétfő délelőtt 11-kor volt.

Az ezredforduló körül a The Walt Disney Company rajzfilmsorozatainak sugárzási jogát a Magyar Televízió Rt. eladta az RTL Klub kereskedelmi csatornának, amely ugyan sugározott néhány Disney-rajzfilmet szombatonként 08 óra 50 perces kezdettel, de reklámszüneteket iktatnak be és a Magyar Televíziótól átvett rajzfilmek többségét a csatorna újraszinkronizáltatta. 2010 óta már nem sugározza. 2011-től a Story4 csatorna reggelente 06:30-tól vetíti a Kacsameséket, Balu kapitány kalandjait és a Gumimacikat, de az új szinkronnal.

A műsorról[szerkesztés]

A műsor jellegzetessége volt, hogy eleinte két 25 perces rajzfilmsorozat között egy 45-50 perces filmsorozatot mutattak be, a legelső vetítéskor a Kacsamesék - Ausztrál Expressz – Csipet Csapat c. műsorok kerültek bemutatásra. A későbbiekben a két 25 perces rajzfilmsorozat közé egy 7 perces rajzfilmet iktattak (rendszerint: Donald kacsa, Mickey egér, Plútó kutya és társairól készült rajzfilmek futottak). Később a reklámok közötti bejátszások alatt Aczél Anna hangja szólalt meg.

Az alábbi sorozatokat mutatták be (zárójelben a vetítés dátuma):[1]

Rajzfilmsorozatok:

Rövid rajzfilmsorozatok (1994):

Filmsorozatok:

Filmek:

Érdekességek[szerkesztés]

Egyebek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]