A Kacsamesék megszakítása

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Ex Symposion folyóirat tematikus számának címoldalán állít jelképes emléket az eseménynek

A Kacsamesék megszakítása egy „vakuemlék”, vagyis egy olyan esemény, aminek pillanatnyi körülményei sok emberben – ez esetben gyermekekben – részletesen és hosszútávon rögzültek,[1][2] akik 1993. december 12-én kora este Antall József miniszterelnök halálának bejelentésekor épp a Kacsamesék című rajzfilmet nézték.

Az esemény[szerkesztés]

A gyászhírt a Magyar Televízió egyes csatornáján a Walt Disney bemutatja című műsor keretében vetített Kacsamesék című rajzfilmsorozat A gonosz bálna (angolul A Whale of a Bad Time) című epizódjának (1. évad 37. epizód, a műsor 7. percében) félbeszakítása után jelentette be Boross Péter.[3] A megszakítást megelőző utolsó jelenetben a dühös Dagobert bácsi az asztalon ugrálva azt kiabálta: „Egy tengeri szörny felfalta a fagylaltomat!” Ezt követően, 18:08-kor[4] a kép elsötétült, de még lehetett hallani Niki, Viki és Tiki hangját: „Fogjuk le!” Majd az MTV logója volt látható, több percen keresztül Chopin Gyászindulója[5] szólt. Az adást a kettes csatornán is megszakították. Mivel az esemény hirtelen történt, ráadásul egy epizód egyik izgalmas pontján, a hirtelen, egyes gyermekek számára érthetetlen váltás értetlenséget, dühöt stb. okozott, ami aztán mélyen elraktározódott bennük és évtizedekkel később is könnyen felidézhető számukra.[2]

A logó után Boross Péter belügyminiszter bejelentette Antall József halálhírét, majd hosszú ideig Beethoven-koncertet adtak. Később beszélt Göncz Árpád is. Este hét órakor A Hét első tizenöt percében megemlékeztek Antall Józsefről, utána az eredetileg tervezett programmal ment le a műsor.[6] A Hét című műsor után – a visszaemlékezések többségével ellentétben – egy Olasz Ferenc-filmet adtak le, majd 22 óra után az adást befejezték. Később az akkori MTV-ben belső vita indult, sokan kritizálták azt, hogy a televízió nem volt megfelelően felkészülve az akkor már várható eseményre.

A pontos nézőszám nem ismert, az országos mérések csak egy évvel később kezdődtek. 1993-ban csak két országos csatorna, a Magyar Televízió egyes és kettes műsora működött Magyarországon.[3] Az eseményt az Ex Symposion című folyóirat egy, a rendszerváltással és azon belül is az akkori gyerekekkel foglalkozó tematikus kiadványában, mint „generációs élményt”[7] említik, amely „kohéziós erővel bír a nyolcvanas évek szülöttei számára.”[8]

Érdekesség[szerkesztés]

Pálfy G. István, a Magyar Televízió híradójának akkori főszerkesztője már korábban, a Walt Disney bemutatja előtt be akarta jelenteni Antall József halálát, de várni kellett, amíg a kormányülésről megérkezik az MTV-be Boross Péter belügyminiszter.

Két évvel korábban, 1991. augusztus 18-án II. János Pál pápa Máriapócson tartott beszédének élő közvetítése miatt hasonlóan megszakították a Walt Disney bemutatja adását. Akkor a Csipet Csapat Újabb kalózkaland (angolul: Chipwrecked Shipmunks) című epizódja lett megszakítva, hasonló módon, mint Antall József halálakor a Kacsamesék. Az epizód felénél az elsötétülés után Takács Mária jelentette be a pápa beszédének a kezdetét. 2000-ben az RTL Klub leadta ezt az epizódot, vágatlanul, megszakítás nélkül.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pont tizenhét éve szakadt félbe a Kacsamesék Archiválva 2010. december 15-i dátummal a Wayback Machine-ben, hírszerző.hu, 2010. december 12.
  2. a b Generációs emlékké vált Antall halála, fn.hu, 2009. december 12.
  3. a b Ócsai Dorottya - Egy generáció politikai eszmélése: vasárnap fél 6 körül megszakadt a Kacsamesék (Népszabadság, 2009.04.06.)
  4. A műsor félbeszakítása. YouTube
  5. Chopin Gyászindulója. YouTube
  6. Sükösdi Miklós: A kormánymédia szertartásai, Magyar Narancs, 1993. december 16.
  7. Rendszerváltás gyerekszemmel, litera.hu, 2010. június 5.
  8. Erdész Ági: A Kacsamesék mint kohéziós erő, litera.hu, 2010. június 5.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]