A kicsi kocsi legújabb kalandjai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kicsi kocsi legújabb kalandjai
(Herbie Goes Bananas)
1980-as amerikai nagyjátékfilm

RendezőVincent McEveety
Producer
  • Kevin Corcoran
  • Ron Miller
  • Don Tait
Műfaj
ForgatókönyvíróDon Tait
Főszerepben
  • Cloris Leachman
  • Harvey Korman
  • Charles Martin Smith
  • Stephen W. Burns
  • John Vernon
  • Elyssa Davalos
  • Joaquin Garay, III
  • Richard Jaeckel
  • Alex Rocco
ZeneFrank De Vol
OperatőrLeonard J. South
VágóGordon D. Brenner
Gyártás
GyártóWalt Disney Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszínPanama
Játékidő98 perc
Forgalmazás
ForgalmazóBuena Vista Distribution
Bemutató
Eredeti magyar adóM1
Bevétel18 000 000 $
Kronológia
ElőzőHerbie Monte Carlóba megy
KövetkezőA kicsi kocsi újra a régi
Kapcsolódó film
További információk
SablonWikidataSegítség

A kicsi kocsi legújabb kalandjai (eredeti cím: Herbie Goes Bananas) 1980-as amerikai filmvígjáték. Rendezte Vincent McEveety, a forgatókönyvet Don Tait írta.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1980. június 25-én mutatták be, Magyarországon 1987. június 11-én kezdték vetíteni a mozik. Tévében az M1 vetítette új szinkronnal.

Cselekmény[szerkesztés]

A mexikói Puerto Vallartában két fiatalember, Pete Stanczek és Davy Johns szerelőt keresnek ahhoz a versenyautóhoz, amelyet Pete a nagybátyjától, Jim Douglastól kapott. Útközben találkoznak Pacóval, egy árva fiúval, aki útba igazítja őket, de közben ellopja Davy pénztárcáját. Amikor a szerelőhöz érnek, Davy és Pete rájönnek, hogy az autó Herbie, de amikor rájönnek, hogy nincs náluk pénztárca, és úgy döntenek, hogy megkeresik Pacót.

Eközben három férfi, Quinn, Shepard és Prindle a dzsungelben elrejtett ősi prekolumbián leletek és arany után kutat, amelyeket el szeretnének adni, és amelyek képeit egy mikrofilmben tárolják, amelyeket a tárcájukba rejtenek, de Paco őket is kirabolja, és véletlenül a filmet egy másik tárcába teszi.

Egy idő után Davynek és Pete-nek sikerül visszaszerezniük a pénztárcájukat, így kifizetik az autót, Paco pedig, hogy elmeneküljön a másik három férfi elől, Herbie csomagtartójába bújik.

Davy és Pete kompra szállnak, hogy regisztrálják az autót a Brazil Nagydíjra. A hajón három új szereplővel találkoznak: Louise nénivel, egy kedves, egyszerű nővel; Melissával, Louise unokahúgával, aki egyszerű és nagyon komoly, és mindig vigyáz a dolgozataira; és Blythe parancsnokkal, a hajó kapitányával, aki nagyon szigorú és kényes.

Herbie egy olyan részlegbe kerül, ahol egy harmadosztályú szerelő, Armando Moccia dolgozik, akitől a kocsiban megbújó Paco ellopja a vacsoráját. Herbie megszökik, Armando pedig hívja a biztonságiakat, hogy elfogják az autót, amely menekülés közben nagy károkat okoz. Végül az autót megállítják, és Pacót elzárják, hogy visszavigyék szülővárosába; ehelyett az autót Blythe parancsnok lefoglalja, és végül a tengerbe dobja.

A hajó első kikötőjében Quinn és Prindle rátalálnak Pacóra, akik el akarják fogni, hogy visszaszerezzék a filmet, de Pacónak ismét sikerül megszöknie.

Paco megérkezik a partra, ahol megtalálja és megmenti Herbie-t. A fiú taxivá alakítja a Bogarat, hogy pénzt keressen, és soha többé ne lopjon senkitől, ám Herbie-t hirtelen Prindle és Quinn bekeríti, és arra kérik a fiút, hogy adja vissza a szűrőt, különben Quinn darabokra tépi Herbie-t. Paco azonban bevallja, hogy a szűrő Davy tárcájában landolt, és megígéri, hogy visszaszerzi.

Paco ezután felkeresi Pete-et és Davyt, akiktől bocsánatot kér a sok bajért, amit okozott nekik, de közben ismét ellopja Davy pénztárcáját. Paco úgy dönt, hogy nem adja vissza a szűrőt Prindle-nek és Quinnnek, és miközben menekül, Louise néni és Blythe parancsnok véletlenül felszáll a Bogárra, mert összetévesztik azt egy taxival.

Ezután mindhárman a Plaza de Toros-on rejtőznek el, ami egy bikaviadal-aréna, ahol szembeszállnak egy bikával, és legyőzik. Mindezek után Paco elszalad, Louise nénit és Blythe parancsnokot a bikaviadal-arénában hagyja, és felszedi őket Davy, Pete és Melissa, akik egy régi buszon üldözik Herbie-t.

Pacót elrabolja Prindle és Quinn, akik magukkal viszik Shepard repülőgépén, hogy végre visszaszerezzék a szűrőt.

Ezután Herbie egyedül maradva elmegy Pete-hez, Davyhez, Louise nénihez, Blythe parancsnokhoz és Melissához, és elkíséri őket Pacóhoz, aki időközben Quinnel, Sheparddal és Prindle-lel együtt megérkezik a dzsungelbe, hogy inka aranyat szerezzen. Pacót magukra hagyják a dzsungelben, és elszöknek az arannyal, amit azonban Herbie-nek sikerül visszaszereznie.

Másnap hárman ismét ellopják az aranyat, és egy kisrepülővel megpróbálnak elmenekülni; Herbie és Paco azonban üldözőbe veszi őket, és sikerül letartóztatni őket.

Herbie, Paco, Davy, Pete, Melissa, Blythe kapitány és Louise néni visszatér a hajóra, ahol tósztot mondanak egymásnak, és győzelmet kívánnak a Brazil Nagydíjon.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
1. szereposztás (eredeti) 2. szereposztás (M1)
1987 ?
Louise néni Cloris Leachman Kállay Ilona Andai Györgyi
D. J. Charles Martin Smith Gyabronka József Kerekes József
Prindle John Vernon Bács Ferenc Tolnai Miklós
Pete Stephen W. Burns Sinkovits-Vitay András Csankó Zoltán
Melissa Elyssa Davalos Balogh Erika Kiss Erika
Paco Joaquin Garay III Alapi Gergely Gerő Gábor
Blythe kapitány Harvey Korman Haumann Péter Láng József
Sheppard Richard Jaeckel TBA Harsányi Gábor
Quinn Alex Rocco TBA Melis Gábor
Fő utaskísérő Fritz Feld TBA Buss Gyula
Armando Moccia Vito Scotti TBA Szersén Gyula

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Herbie sbarca in Messico című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.