The Legend of Zelda: Ocarina of Time

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Legend of Zelda: Ocarina of Time
FejlesztőNintendo EAD
KiadóNintendo
RendezőOszava Toru
Jamada Joicsi
Aonuma Eidzsi
Koizumi Josiaki
Ivavaki Tosio
ProducerMijamoto Sigeru
Tervező
ProgramozóHajakava Kenzo
MűvészKoizumi Josiaki
Nakano Juszuke
ÍróOszava Toru
Tanabe Kenszuke
ZeneszerzőKondo Kodzsi
SorozatThe Legend of Zelda
PlatformokNintendo 64
Nintendo GameCube
iQue Player
Kiadási dátumNintendo 64
  • JP 1998. november 21.
  • US 1998. november 23.
  • EU 1998. december 11.
  • AUS 1998. december 18.
GameCube
  • JP 2002. november 28.
  • US 2003. február 18.
  • PAL 2003. május 3.
iQue Player
  • CN 2003 november
MűfajAkció-kalandjáték
JátékmódokEgyjátékos mód
Korhatár PEGI: 12+
USK-besorolásUSK 6
Adathordozó
  • ROM cartridge
  • Nintendo 64
  • Nintendo GameCube Disc
  • Virtual Console
  • digitális letöltés
A The Legend of Zelda: Ocarina of Time weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz The Legend of Zelda: Ocarina of Time témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A The Legend of Zelda: Ocarina of Time (ゼルダの伝説 時のオカリナ; Zeruda no Denszecu: Toki no Okarina?, ’Zelda legendája: Az Idő Okarinája’) egy akció-kalandjáték, amit a Nintendo fejlesztett és adott ki Nintendo 64-re. Japánban és Észak-Amerikában 1998 novemberében, majd a PAL régiókban a következő hónapban adták ki. Az Ocarina of Time a The Legend of Zelda sorozat ötödik játéka, és az első 3D-s grafikával.

A Nintendo EAD fejlesztette, öt rendező vezetésével, beleértve Aonuma Eidzsit és Koizumi Josiakit. A producer a sorozat társkészítője, Mijamoto Sigeru volt, és Tanabe Kenszuke írta a történetet. A Zelda sorozat veterán zeneszerzője Kondo Kodzsi készítette a zenei szerzeményt. A játékos Linket irányítja, akinek Hyrule kitalált földjén küldetése, hogy megállítsa a gonosz királyt Ganondorfot, miközben utazik az időben, és bejárja a tömlöcöket és a külvilágot. A játékban bemutatkoztak olyan funkciók, mint például a célbafogó rendszer és a környezet-érzékeny gombok, amik gyakoriak lettek a 3D-s kalandjátékokban. A játékosnak számos dalt kell megtanulnia egy okarinán a végigjátszáshoz.

Az Ocarina of Time széleskörű elismerésben részesült a kritikusoktól és a vásárlóktól, valamint számos díjat és elismerést nyert azoktól, akik dicsérték a vizuálokat, a hangot, a játékmenetet, a soundtracket és az írást. Számos kiadvány mindenidők legjobb videójátékának rangsorolta, valamint mindenidők legmagasabb értékelésű játéka a kritikaösszegző Metacritic oldalon. Kereskedelmi siker volt, több mint, hét millió példányban kelt el világszerte. Az Egyesült Államokban több mint háromszor több előrendelést kapott, mint akkor más videójáték, és ez volt a legjobban kelő játék 1998-ban az országban.

Egy közvetlen folytatást, a The Legend of Zelda: Majora’s Maskot 2000-ben adták ki. A 2000-es évek elején az Ocarina of Time-ot újra kiadták a The Legend of Zelda: Collector’s Edition promóciós lemezén GameCube-ra, és iQue Playerre Kínában. A játék felújított változatát, a The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D-t Nintendo 3DS-re adták ki 2011-ben. Mindkét változat tartalmazza a Master Questet, a játék alternatív változatát új puzzle-kel és megemelt nehézséggel.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Legend of Zelda: Ocarina of Time című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]