The Legend of Zelda (videójáték)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
The Legend of Zelda
The Legend of Zelda logo.svg
Fejlesztő Nintendo
Kiadó Nintendo
Forgalmazó Nintendo
Rendező Shigeru Miyamoto és Takashi Tezuka
Producer Shigeru Miyamoto
Tervező Takashi Tezuka
Programozó Toshihiko Nakago, Yasunari Soejima, I. Marui
Író Takashi Tezuka
Zeneszerző Koji Kondo
Sorozat The Legend of Zelda
Platformok Family Computer Disk System, Nintendo Entertainment System, Nintendo GameCube, Game Boy Advance, Virtual Console (Wii, Nintendo 3DS, Wii U)
Kiadási dátum 1986. február 21.
Műfaj akció-kaland
Játékmódok egyjátékos
USK-besorolás
  • USK 6
  • USK 0
Adathordozó floppy, NES cartidge, GBA cartidge, digitális
A The Legend of Zelda weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz The Legend of Zelda témájú médiaállományokat.

A The Legend of Zelda (ゼルダの伝説; Hepburn: Zeruda No Densetsu?) 1986-ban kiadott japán videójáték, amit a Nintendo adott ki. A játék készítését Shigeru Miyamoto és Takashi Tezuka vezette. A játékot Japánban The Hyrule Fantasy címmel ismerhették meg.

A játék Hyrule földjén játszódik, és a történet középpontjában egy Link nevű fiú áll, akinek az a feladata, hogy összeszedje a Bölcsesség Triforce-jának 8 darabját, hogy megmentse Zelda hercegnőt a gonosz Ganon-tól.

A játékot először Japánban, Family Computer Disk Systemre adták ki, de egy évvel később kiadták Amerikában. 1994-ben ismét kiadták Japánban, de ezúttal Famicomra adták ki két részben. Később kiadták GameCube-on, Game Boy Advance-en és a Virtual Console platformjain.

A játékból 6,5 millió példányt adtak el. Ez azon játékokhoz tartozik, amik befolyásolták a játékipart, és sokan a szerepjáték-videójátékok előfutáraként tartják. A játék kapott egy magányos folytatást, és rengeteg előzményt.

Ez volt az első játék, amiben lehetett menteni.

Játékmenet[szerkesztés]

A The Legend of Zelda tartalmazza az akció, a kaland és szerepjátékok elemeit. A játék felülnézeti szemszögből játszódik le, ahogy utazunk az overworld-ben, és járjuk be a dungeon-okat. Link egy pajzs-al kezd, de azon a területen ahol kezdjük a játékot, az ott található barlangban kaphatjuk meg az első kardot. A játék során különféle emberek(/hylian-ek) nyújtanak segítséget, információkkal és vásárolható fegyverekkel. Őket rejtett barlangokban, bokrok, falak, vízesések mögött találhatjuk meg.

Link fejlődése során harcolnia kel lényekkel, és meg kel találnia a 9 dungeon bejáratát. Egyes dungeon-ok egyedülálló, labiritusszerű szobagyüjtemény, ajtóval összekapcsolva, titkos átjárókkal, és az overworld-től eltérő szörnyek találhatóak. A dungeon-ok rejtenek hasznos eszközöket, amivel bővíthetjük fegyvertárunkat, mint például a bumeráng, amivel elérhetőek a távoli tárgyak, megállíthatjuk ellenségeinket, vagy a furolya, amivel teleportálhatunk.

A játék végigjátszásához először az első nyolc dungoen-t kel végigvinni, ahol megszerezhetjük a Bölcsesség Triforce-jának darabjait. Miután megszereztük az ereklyét, az utolsó dungeon-ban meg kel menteni Zelda hercegnőt.

Link szabadon vándorol az overworld-ben, ahol tárgyakat találhatunk, és vásárolhatunk tárgyakat. Ez a rugalmasság lehetővé teszi, hogy szokatlan módon végigvihetjük a játékot. Így még kard nélkül legyőzhetjük a játék főellenségét (habár ez nehéz).

A játék befejezése után a játékos végigjátszhatja a nehezebb "Second Quest"-et (裏ゼルダ, Ura Zeruda, vagyis "másik Zelda"), amiben más helyeken találhatjuk a dungeon-okat, és az ellenségek erősebbek.

Befejezése után a játék, a játékos fér hozzá egy nehezebb küldetés hivatalosan nevezik a "Second Quest" (裏ゼルダ Ura Zeruda? , világít "egyéb Zelda"), , ahol a Dungeons and elhelyezése Az eltérő elemeket és ellenségek erősebbek. Habár nehezebb az "újrajátszás", nem volt egyedülálló a sorozatban, a különböző szintű befejezéshez, a nehezebb játéklehetőséget. Az újrajátszást bármikor el lehet kezdeni, minden alkalommal, miután befejeztük. Más esetben úgyis el lehet érni, hogy a mentést "Zelda"-nak nevezzük el.

Történet[szerkesztés]

A történet a játék használati útmutatójában van leírva, valamint a címképernyő prolóbjában.

Egy kis királyság, Hyrule-t elfoglalja Ganon, a Sötétség Hercege, és ellopta a Hatalom Triforce-ját, ami hatalmas erőt ad tulajdonosának. Ganon már nem tudta megszerezni a Bölcsesség Triforce-ját, mivel Zelda Hercegnő még időben nyolc részre osztja, és elrejti az országban. Mielőtt Ganon elrabolja a hercegnőt, azt parancsolja dadusának, Impa-nak, hogy keressen egy bátrat, aki megmenti a királyságot. Amíg vándorolt a királyságban, az öregass, keresvén a megmentőt, megjelenik Link, és megmenti őt. Miután a fiú meghallgatta Impa-t, elhatározza, hogy megkeresi a Bölcsesség Triforcej-ának elemeit, hogy megküzdhessen Ganon-nal, és megmenti Zelda-t.

A játék során Link megkeresi a nyolc földalatti labirintust, legyőzi az őrző szörnyeket, és megszerzi a töredékeket. Miután meglett a Bölcsesség Triforce-ja, Link bejut Ganon barlangjába, a Death Mountain-ba (Halál Hegység), ahol legyőzi a disznószerű ellenséget. Miután Link megszerezte a Hatalom Triforce-ját, visszaadja Zelda Hercegnőnek két Triforce-t, és helyreáll a béke Hyrule-ban.

Készítés[szerkesztés]

Fogadtatás[szerkesztés]

A The Legend of Zelda gyorsan fogyó cím volt, és 6,5 milliót példányt adtak el belőle. Ez volt egyike az első NES címeknek, amiből több mint 1 milliót adtak el. 1992-ben a Nintendo újra kiadta, de már szürke kazettában. A játék vezette a Nintendo Power újság "Top 30"-ját, és a 90-es években is uralta a listát. Az újságban az olvasók a "Legjobb Kihívásnak" szavazták meg 1988-as Nintendo Power Awards-on. A magazinban szerepel, hogy ez a legjobb NES játék, amit valaha készítettek, és kijelentették, hogy a kor ellenére továbbra szórakoztató és olyan újdonságokat mutatott, mint az eszköztár, a rejtett pályák, és a különböző fegyverzet. A GamesRadar a harmadik legjobb NES játékaként rangsorolta. Az oldal dicsérte a "mix komplexitást, a nyílt világot, és az időtlen grafikát".

A Computer Gaming World 1988-ban a legjobb kalandjátéknak nevezték a Nintendo évében, amely komondja, hogy a Zelda "szenzációs sikere" népszerűsítette a számítógépes RPG-k kiadását konzolokra. 1990-ben a magazin szerint ez a játék volt az a killer app, ami elutasíttatta azt a tényt a CRPG játékosoknak, hogy a konzol csak "puszta játéktermi játékok" tárháza, ami miatt vették meg az NES-t. 1992-ben a Total! újság második számában 78%-ra értékelte, miivel középszerűre értékelték a zenét és a grafikát. 1993-ban a Dragon újság 198. részében Sandy Petersen értékelte "Eye of the Monitor" részében. A tesztben a tesztelő az ötös skálán négyesre értékelte.

A játék gyakran szerepelt listákon, ahol a legnagyobbnak, vagy legbefolyásosabbnak értékelték. Első helyezett volt a Game Informer "Minden idők 100 legjobb játéka", és a "Minden idők 200 legjobb játéka" listáján (2001-ben és 2009-ben), ötödik helyezetet ért el a Electronic Gaming Monthly 200. számában a "Minden idők 200 legjobb játéka" cikkében, hetedik lett a Nintendo Power "A minden idők 200 legjobb Nintendo játékába" listáján. Az Officinal Nintendo Magazine "Minden idők 100 legnagyobb listáján" a 77. helyezést kapta a játék, és a 80. helyre sorolták az IGN olvasók a "Legjobb 99 játék" listáján. A játék bekerült a "GameSpy's Hall of Fame"-jébe 2000 augusztusában és az oldal szerkesztői minden idők 10. legjobb játékának választotta. A népszerű japán játékmagazin, a Weekly Famitsu a FamiCom legjobb játékának szavazta.

A Game Boy Advence kiadást 79%-ra értékelte a GameRankings és a Game Ratio 87%-ra rangsorolta. Az IGN-n a játékot a 10-es skálán 8 pontra értékelte, a GamePro 5-ből 4,5-re értékelte, a Nintendo Power szintén 5-ből 4,5-re, és végül az 1UP.com "A" minősítést adott.

A Guinness Rekordok Könyve öt rekordot döntött meg a Guinness World Records Gamer Edition-ban, beleértve a "Minden idők legjobbnak értékelt játéka" és az "Az első elemet használó mentés".

Hatása és öröksége[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The Legend of Zelda (video game) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.