Square

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Square Co., Ltd.
株式会社スクウェア
Square logo.png
Típus videojáték-fejlesztő
Alapítva 1983 szeptember
Megszűnt 2003. április 1.
Székhely Japán, Tokió
Vezetők Tomoyuki Takechi
Yoichi Wada
Hironobu Sakaguchi
Alapító Mijamoto Maszafumi
Iparág Interaktív szórakoztatás
Forma kabusikigaisa
Leányvállalatai Lásd leányvállalatai fejezetet
A Square Co., Ltd.
株式会社スクウェア weboldala

A Square Co., Ltd. (株式会社スクウェアHepburnKabushiki-gaisha Sukuwea?) egy japán videojátékokkal foglalkozó cég volt. 1983 szeptemberében alapította Masafumi Miyamoto. 2003-ban egyesült az Enix-szel így létrehozva a Square Enix-et.

A Square Squaresoft márkanév alatt is adott ki játékokat 1992 és 2003 között.

Története[szerkesztés]

A Square-t 1983 szeptemberében alapította Masafumi Miyamoto Jokohamában miután befejezte tanulmányait a Waseda Egyetemen. Akkoriban a Square a Den-Yu-Sha leányvállalata volt. A Den-Yu-Sha Masafumi apja birtokában volt. Ekkoriban a játékokat általában csak egy programozó készítette, de Masafumi úgy gondolta, hogy a játékok jobbak lesznek ha vannak külön grafikus designerek, programozók és történetírók is. A Square első két játéka a The Death Trap és annak folytatása a Will: The Death Trap II lett. Mindkettőt Hironobu Sakaguchi tervezte aki ekkoriban még csak részmunkaidős alkalmazott volt.[1]

1985-ben jelent meg az első konzolos játékuk a Thexder Nintendo Famicomra.[1] 1986 szeptemberében a Square kivált a Den-Yu-Sha-ból és különálló cég lett Square Co., Ltd néven.[2] Sakaguchi ekkor lett a cég egyik vezetője. Miután több sikertelen játékot is kiadtak Famicomra 1987-ben kiadták a Final Fantasy-t. Ezt az Enix sikeres Dragon Quest játéka ihlette.[3] A Final Fantasy-ből több mint 400,000 példányt adtak el és mára már a Final Fantasy sorozat a Square legfőbb franchise-za.[1]

A Square ezen kívül több híres és sikeres játékot is gyártott: a Chrono Trigger-t, a Chrono Cross-t, a Secret of Mana-t, a Seiken Densetsu 3-at, a Xenogears-t, a Brave Fencer Musashi-t, a Parasite Eve-t, a Parasite Eve 2-t, a Saga Frontier-t, a Romancing Saga-t, a Vagrant Story-t, a Kingdom Hearts-öt és a Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars-t.[3]

A Square egy azon sok cég közül akik játékokat akartak fejleszteni és kiadni Nintendo 64-re, de az alacsonyabb költségek miatt inkább PlayStationre adták ki ezeket.[4] A Final Fantasy VII játékukból 9,8 millió darabot adtak el és ezzel a második legjobban fogyó PlayStationös játék lett.[3]

Az Enix már 2000. óta fontolgatta a Square-rel való egyesülést, de a Final Fantasy: A Harc Szelleme film bukása miatt az Enix hezitált,[5] de 2003. április 1-jén egyesült a két cég így létrehozva a Square Enix-et.

Leányvállalatai[szerkesztés]

Japánban[szerkesztés]

A Disk Original Group (DOG) 7 japán videojáték cég alapította: a Square Co., Ltd., a Micro Cabin, a Thinking Rabbit, a Carry Lab, a System Sacom, a XTALSOFT és a HummingBirdSoft. 1986. július 14-én alapították azzal a céllal, hogy Famicom Disk System-re adnak majd ki játékokat. Mivel a Square vezette a DOG-ot ezért az összes DOG játékot a Square neve alatt adták ki. A Square-nek abból a 11 játékból amit a DOG fejlesztett csak néhányhoz volt valójában köze. A DOG összes játéka bukás volt.

A DigiCube-ot 1996 februárjában alapították azzal a céllal, hogy a játékokkal kapcsolatos tárgyakat adjanak ki Ázsiában. 2003 októberében csődbe ment.

Az Escape, Inc.-t 1998-ban alapították. Ők fejlesztették a Driving Emotion Type-S videojátékot.

A Square Visual Works-öt, A Square Sounds-ot, a Squartz-ot és a Square Next-et 1999 júniusában alapították. 2001-ben és 2002-ben belolvadtak a Square Co., Ltd.-be.

A Quest Corporation 1988 júliusában alakult. Leghíresebb játékaik az Ogre Battle sorozat. A cég több tagja kötük Yasumi Matsuno, Hiroshi Minagawa és Akihiko Yoshida 1997-ben csatlakozott a Square-hez és olyan PlayStationös játékokon dolgoztak mint a Final Fantasy Tactics és a Vagrant Story. 2002 júniusában a Quest-et felvásárolta a Square.[6]

A The Game Designers Studio, Inc.-t (株式会社ゲームデザイナーズ・スタジオHepburnkabushiki-gaisha geimudezainaazu sutajio?) a Square azzal a céllal alapította, hogy Nintendo GameCube-ra készítsenek játékot, mert a Square megegyezett a Sony Computer Entertainment-el, hogy csak PlayStation konzolokra adnak ki játékokat. A Square 49%-ot birtokolt a cégből míg Akitoshi Kawazu a Square Production Team 2 stúdiójának vezetője 51%-ot. A Game Designers Studio csak a Final Fantasy Crystal Chronicles videojátékon dolgozott. A Final Fantasy Crystal Chronicles a Square Enix Production Team 2 csapata fejlesztette és a Nintendo adta ki.

A Square akkor egyesült az Enix-szel amikor még a Crystal Chronicles még fejlesztés alatt állt. A Square Enix később a Game Designers Studio 100%-át felvásárolta és átnevezte SQEX Corporation-re. 2005-ben a Square Enix felvásárolta a Taito-t és a SQEX-t egyesítette vele így létrehozva a Taito Corporation-t 2006 márciusában.

Külföld[szerkesztés]

A logó a Square Soft, Inc.

A Square Soft, Inc. 1989 márciusában azzal a céllal, hogy Észak-Amerikában lefordítsa majd kiadja a Square játékait. Nem csak a Square játékait fordították le angol nyelvre hanem a Capcom Breath of Fire videojátékát SNES-re és a Sony Wild ARMs 3-ját PlayStation 2-re.

Square USA, Inc.-t (eredetileg Square LA, Inc.) 1995 augusztusában alapították. Főhadiszállásuk Los Angeles-ben és Honolulu-n található.

A Square Europe, Ltd.-t 1998 decemberében alapították, hogy kiadja a Square játékait Európában és Ausztráliában. Székhelye London-ban található.

Square Electronic Arts[szerkesztés]

A Square Electronic Arts L.L.C. illetve máik nevén a Square EA a Square és az Electronic Arts együttműködésével keletkezett. Székhelye Costa Mesában volt, elnöke pedig Jun Iwasaki. A Square összes játékát ők adták ki Észak-Amerikában. A Electronic Arts Square, K.K.-t ugyanakkor alapították Japánban, hogy az Electronic Arts játékait kiadja Ázsiában. Az Electronic Arts a Square EA 30%-át, a Square az EA Square 30%-át birtokolta.

A Square EA nagyon sikeres volt abban az öt évben amíg létezett. Az EA Square ennél jóval kisebb sikerekkel büszkélkedhetett. Az EA Square fejlesztett egy játékot a X-Squad-ot is PlayStation 2-re.

2003-ban amikor bejelentették, hogy a Square egyesülni fog az Enix-szel akkor megvásárolták az Electronic Arts részvényeit a Square EA-ből. Ezt átnevezték Square Soft, Inc.-re majd Square Enix USA, Inc.-re.

Square Pictures[szerkesztés]

A Square Pictures székhelye Honoluluban található. A Square filmes részelege. 1997-ben kezdtek el dolgozni egy CG-s Final Fantasy filmen. 2000-ben bejelentették, hogy ennek a filmnek a címe Final Fantasy: A Harc Szelleme lesz. A filmet 2001. július 11-én adták ki, nem lett sikeres.

A Wachowski testvéreknek (Mátrix) is készítettek egy kisfilmet Final Flight of the Osiris néven. 2003. június 3-án adták ki az Animátrix DVD-jén.

Játékok listája[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]