The Legend of Zelda: Majora's Mask

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Legend of Zelda: Majora’s Mask
FejlesztőNintendo EAD
KiadóNintendo
RendezőAonuma Eidzsi
Koizumi Josiaki
ProducerMijamoto Sigeru
ProgramozóIvavaki Tosio
Nakago Tosihiko
MűvészNakano Juszuke
Imamura Takaja
ÍróTakano Micuhiro
Mijamoto Sigeru
Koizumi Josiaki
ZeneszerzőKondo Kodzsi
SorozatThe Legend of Zelda
PlatformokNintendo 64
Nintendo GameCube
Kiadási dátumNintendo 64
  • JP 2000. április 27.
  • US 2000. október 26.
  • PAL 2000. november 17.
Nintendo GameCube
  • JP 2003. november 7.
  • US 2003. november 17.
  • PAL 2004. március 19.
MűfajAkció-kalandjáték
JátékmódokEgyjátékos mód
Korhatár PEGI: 12+
USK-besorolás
  • USK 6
  • USK 12
Adathordozódigitális letöltés
A The Legend of Zelda: Majora’s Mask weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz The Legend of Zelda: Majora’s Mask témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A The Legend of Zelda: Majora’s Mask (ゼルダの伝説 ムジュラの仮面; Zeruda no Denszecu: Mudzsura no Kamen?, ’Zelda legendája: Mudzsura maszkja’) egy akció-kalandjáték, amit a Nintendo fejlesztette és adta ki az asztali Nintendo 64 konzolra. 2000-ben adták ki világszerte, mint a The Legend of Zelda sorozat hatodik fő része, és a második 3D-s grafikával, követve az 1998-as The Legend of Zelda: Ocarina of Time-ot, amelynek közvetlen folytatása. A játékot egy alkotócsapat tervezte, Aonuma Eidzsi, Koizumi Josiaki és Mijamoto Sigeru vezetésével. A Majora’s Mask kevesebb, mint két év alatt készült el. Elődjéhez képest fejlettebb grafikát és néhány játékmeneti változtatást tartalmazott, ugyanakkor újrahasználtak számos elemet és karakter modellt, amit a játék készítői kreatív döntésnek nevezett, ami szükséges volt az időkorlátozás miatt.

A Majora’s Mask története két hónappal az Ocarina of Time eseményei után játszódnak. Főszereplője Link, akinek személyes küldetése során Terminába jut el, egy Hyrule-al párhuzamos világba. Elérve Terminát, Link megtudja, hogy a világ veszélyben van, mivel a hold belezuhan a világba három napon belül.

A játék bemutatott számos elbeszélői koncepciót, az állandóan ismétlődő háromnapos ciklus és a különböző maszkok használata (amik által Link különféle lényekké alakulhat át) körül. Ahogy a játékos halad a játékban, Link számos zenét tanul meg játszani az Okarináján, amivel irányíthatja az idő áramlását, vagy kinyithatja a négy templom tömlöc bejáratait. A Zelda sorozat jellegzetessége, hogy a játék teljesítéséhez sikeresen kell bejárni számos tömlöcöt, mindegyikben számos ellenség és komplex rejtvény. Nintendo 64-en a Majora’s Maskhoz – de eltérően az Ocarina of Time-tól – szükséges az Expansion Pak, ami további memóriát biztosít a kifinomultabb grafikához és a képernyőn megjelenő karakterek nagyobb rugalmasságához.

A Majora’s Maskot széles körben ismerték el a kritikusok, és sokan tartják minden idők egyik legjobb videójátékának. Dicsérték a játékmenetet, a grafikát, a történetet, valamint megjegyezték a sötétebb tónust és témákat összehasonlítva a franchise más címeivel, és ezen kívül különálló művészeti stílusát és pályadizájnját. Annak ellenére, hogy a játékból csak fele annyi példány kelt el, mint elődjéből, valódi kultikus követést generált. A játékot újra kiadták 2003-ban GameCube-ra, a The Legend of Zelda: Collector’s Edition részeként; 2009-ben a Wii Virtual Console-jában; 2016-ban a Wii U Virtual Console-jában; valamint 2022 februárjában a Nintendo Switch Online szolgáltatáson belül. 2015 februárjában, Nintendo 3DS-re kiadták a játék felújított remake-jét, a The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D-t.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Legend of Zelda: Majora's Mask című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]