The Legend of Zelda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
The Legend of Zelda /ゼルダの伝説 (Zeruda no Densetsu)
Zelda Logo.svg
Fejlesztő Nintendo
Kiadó Nintendo
Forgalmazó Nintendo
Tervező Miyamoto Shigeru, Tezuka Takahashi
Zeneszerző Kondo Koji
Platformok Game Boy, Game Boy Color, Game Boy Advance, NES, SNES, N64, GameCube, Wii, Wii U, DS, DSi, 3DS, Virtual Console, Nintendo Switch, Nintendo Switch Lite
Kiadási dátum 1986 (The Legend of Zelda)
Műfaj akció-kalandjáték
A The Legend of Zelda /ゼルダの伝説 (Zeruda no Densetsu) weboldala

A The Legend of Zelda, esetenként Legend of Zelda vagy csak Zelda egy fantáziavilágban játszódó akció-kalandjáték, a japán Miyamoto Shigeru és Tezuka Takashi fejlesztők munkája. A játékot a Nintendo fejleszti, illetve forgalmazza, bár néhány, hordozható konzolra készült verziót a Capcom, illetve a Vanpool hozta forgalomba. A Nintendo egyik legfontosabb franchise-ának tartott sorozat játékmenetében megtalálhatóak az akció-, kaland- és fejtörő jellegű játékok jellemzői is. A sorozat középpontjában Link, a játékos által irányított főhős áll. Link leggyakoribb feladata Zelda hercegnő megmentése. Ennek helyszíne a legtöbb játékban Hyrule, a fő ellenség pedig Ganon (Ganondorf), bár változások előfordultak a sorozat történetében (pl. Termina, mint a The Legend of Zelda: Majora's Mask helyszíne, illetve Vaati, a Four Swords játékok főgonosza). Az egyes játékok történetében fontos szerepet játszik a Triforce, a mindenhatóságot biztosító arany erőháromszögek. A Bátorságot jelképező háromszög Linké, a Bölcsességé Zeldáé, míg a Hatalom háromszöge Ganondorf kezében van. Link a sorozat különböző részeiben nem ugyanaz a személy, bár vannak kivételek (Ocarina of Time és Majora's Mask, például).

2010 áprilisáig a The Legend of Zelda sorozat több, mint 59 millió példányt adott el világszerte az eredeti "The Legend of Zelda" 1986-os megjelenése óta. A sorozatba hivatalosan 15 játék tartozik, amelyek közül a Nintendo minden fontosabb konzoljára jelent meg néhány. A hivatalos játékok mellett több spin-off is napvilágot látott.

Történet[szerkesztés]

A játékokban gyakran fel-felbukkanó kerettörténet szerint réges-régen a három Arany Istennő hozta létre Hyrule földjét. Din, a Hatalom istennője izzó, erős karjaival megformálta a földet. Nayru, a Bölcsesség istennője adta a világ szabályait és rendjét, ami az embereket majd vezeti. Farore, a Bátorság istennője pedig életet lehelt mindenbe, hogy követhessék az igazság útját.

Amikor bevégezték munkájukat, az istennők hátrahagyták a szent ereklyeként tisztelt Triforce-ot. A három kis aranyháromszög (a Bátorság, a Bölcsesség és a Hatalom Triforce-a, erőháromszöge) a használónak minden kívánságt teljesíti. Azonban, mivel a Triforce magában nem tud különbséget tenni jó és gonosz között, az istennők elzárták a Triforce-ot az ún. Szent Birodalomba, annak reményében, hogy egy napon valaki olyan keresi majd meg, aki érdemes rá.

A legenda szerint a Triforce megtalálója csakis akkor juthat hozzá mindhárom háromszöghöz, és ezzel a valódi mindenhatósághoz, ha a lelkében a hatalom(vágy), a bátorság és a bölcsesség egyensúlyban van. Amennyiben ilyen tiszta szívű ember kezébe kerül, a Szent Birodalom földi paradicsommá válik. Azonban, ha a megtaláló gonosz, a Szent Birodalomból rémálomszerű, baljós hely marad csupán. Az ilyen, kiegyensúlyozatlan személy csak egy háromszöghöz juthat hozzá, ahhoz, amelyik a rá legjellemzőbb tulajdonságot testesíti meg. A másik két háromszög Hyrule egy-egy olyan lakójára száll, aki az adott tulajdonságot a legjobban képviseli. A sorozat folyamán legelőszor az Ocarina of Time során szakadt így szét a Triforce, amikor a Hatalom, Bátorság és Bölcsesség háromszögeit rendre Ganondorf, Link és Zelda kapták meg. A Hatalom és a Bölcsesség háromszöge a sorozat kezdete óta jelen van, ám a Bátorság csak a második játékban a The Adventure of Link-ben jelent meg, ahol Link küldetésének végén jut hozzá a háromszöghöz. Bár a Triforce egyes elemei oszthatatlanok, maga a relikvia nem mindig egészben szerezhető meg. Így pl. a Wind Waker során Linknek egyesítenie kell a nyolc darabba vágott Bátorság-háromszöget, mielőtt visszatérhetne Hyrule-ba.

A sorozat néhány játéka önálló háttértörténettel rendelkező helyeken játszódik. Ilyen például Termina, ahol a Majora's Mask játszódik, vagy a Link's Awakening helyszíne, a távoli Koholint sziget.

Főszereplők[szerkesztés]

Link[szerkesztés]

A The Legend of Zelda sorozat főhőse, Link, zöld tunikás (a Breath of the Wild-ban kék tunikás), hegyes sapkás (kis)fiúként kerül bemutatásra. Link a hyliai népcsoport tagja. A sorozat weblapja szerint Link bátor és szerény, így érdemes arra, hogy a Bátorság Triforce-háromszögét viselje. Egyes játékokban külön címet is kap, mint pl. "Az Idő Hőse" (The Hero of Time), "A Szelek Hőse" (The Hero of Winds) vagy " Az Alkonyat Hőse" (The Hero of Twilight). Link legtöbb megtestesülése balkezes, (a 2006-os Twilight Princess Wii-verziójában (az eredetileg GameCube-ra írt játékot megtükrözték), a 2011-es Skyward Sword-ben és a 2017-es Breath of the Wild-ban jobbkezes). Az eredeti játékban Link kétkezesnek tűnik, mivel a kardja mindig a képernyő alja felé mutat, akár balra, akár jobbra fordul a karakter.

Link többnyire nem beszél, többnyire nyögés- vagy csatakiáltás-szerű hangokat ad ki. Az egy kivétel a Wind Waker, ahol "Come on!" ("Gyere!") kiáltással bírhat egyes személyeket és tárgyakat arra, hogy kövessék. A dialógus menülistákból irányítható.

A legtöbb játékban a játékos átnevezheti Linket a játék kezdete előtt, és onnantól a többi karakter is ezen a néven fogja emlegetni. A Link's Awakening-ben, ha a játékos lop a boltból, a többi szereplő csak Tolvajnak fogja hívni. Egy 2002-es interjúban Miyamoto azt mondta, Link arról kapta a nevét, hogy ő az összekötő kapocs (link) a játékos és a játék mesevilága között.

Zelda hercegnő[szerkesztés]

Zelda Hyrule is hercegnője, és a Bölcsesség Triforce-háromszögének őrzője. Noha a legtöbb játékban Linknek meg kell mentenie Zeldát, a hercegnőről néha kiderül, hogy valójában harcban is igen erős, mind mágikus képességeivel, mint a Fény Nyilaival jól bánik. A hivatalos sorozatban a Spirit Tracks előtt nem volt játszható karakter, ebben a játékban azonban szellemként irányíthat egyes fantomokat, amiket a játékos kezel.

Ellenség[szerkesztés]

Leginkább Ganon(dorf) tekinthető a sorozat fő ellenségének, bár több játékból (Zelda II: The Adventure of Link, Link's Awakening, Majora's Mask, az Oracle játékok (kivéve: "Linked Ending"), a Four Swords játékok (kivéve "Four Swords Adventures"), Phantom Hourglass, Spirit Tracks, Skyward Sword és Tri Force Heroes) hiányzik.

Ezekben a játékokban az alábbiak a főellenségek:

 • Zelda II: The Adventure of Link - Dark Link (Sötét Link)
 • Link's Awakening - The Nightmare (A Rémálom)
 • Majora's Mask - Majora's Mask/Skull Kid (Majora álarca / A Koponyakölyök)
 • Oracle of Ages - Veran
 • Oracle of Seasons - Onox
 • Four Swords - Vaati
 • The Minish Cap - Vaati
 • Phantom Hourglass - Bellum
 • Spirit Tracks - Malladus
 • Skíward Sword - Demise (A Kimúlás)
 • Tri Force Heroes - The Lady (A Hölgy)

Érdekesség, hogy vannak olyan játékok, amikben először úgy tűnik, hogy a főgonosz egy új karakter, de a végén kiderül, hogy Ganon(dorf) áll mögötte (az A Link to the Past-ből Agahnim, Vaati a Four Swords Adventures-ből, Zant a Twilight Princess-ből és Cia a Hyrule Warriors-ban). Az Oracle játékokban a főgonosz Twinrova (az elme Veran és Onox mögött), akik felakarják támasztani Ganon-t (akinek a szerepe a játékban nem több mint az utolsó boss). Ugyan Ganon jelen van az A Link Between Worlds-ben, az igazi főgonosz Yuga, aki Ganon erejét akarja megszerezni.

A Skyward Sword-ben kiderült, hogy Demise megátközta Link és Zelda legkorábbik inkarnációinak leszármozottait aminek megtestesülése Ganon.

Játékok[szerkesztés]

A kiadás időrendjében
1986– The Legend of Zelda (Zelda Legendája)
1987– Zelda II: The Adventure of Link (Zelda II: Link Kalandja)
1991– A Link to the Past (Kapocs a Múlttal)
1993– Link's Awakening (Link Ébredése)
1998– Ocarina of Time (Az Idő Okarinája)
2000– Majora's Mask (Majora Álarca)
2001– Oracle of Seasons and Oracle of Ages (Az Évszakok Orákuluma és Az Korok Orákuluma)
2002– Four Swords (A Négy Kard)
Wind Waker (A Szelek Karmestere)
2004– Four Swords Adventures (A Négy Kard Kalandjai)
The Minish Cap (A Minish sapka)
2006– Twilight Princess (Az Alkonyat Hercegnője)
2007– Phantom Hourglass (A Kísértetek Homokórája)
2009– Spirit Tracks (Szellemek Vasutain)
2011– Skyward Sword (Az Éghez Érő Kard)
2013- A Link Between Worlds (Egy Kapocs a Világok Között)
2015- Tri Force Heroes (Tri Force hősök)
2017– Breath of the Wild (A vadon lehellete)

Spin-off játékok[szerkesztés]

Remake-ek[szerkesztés]

Kronológia[szerkesztés]

2011-ben megjelent a Hyrule Historia című könyv, ami felfedi, hogy az idővonal három felé vált az Ocarina of Time során. Az egyikben Link nem tudta legyőzni Ganon-t, és következménye az "Imprisoning War", ami része az A Link to the Past háttértörténetének. A második és harmadik idővonalakon Link-nek sikerült győznie: a második idővonalon Link visszament az időben, és figyelmeztette Zelda-t Hyrule szörnyű sorsáról, míg a harmadik idelen.

Egységes idővonal:

 • Skyward Sword
 • The Minish Cap
 • Four Swords
 • Ocarina of Time

A Hős bukásának idővonala:

 • A Link to the Past
 • Link's Awakening
 • Oracle of Seasons & Ages
 • A Link Between Worlds
 • Tri Force Heroes
 • The Legend of Zelda
 • The Adventure of Link

A gyerek Link idővonal:

 • Majora's Mask
 • Twilight Princess
 • Four Swords Adventures

A felnőtt Link idővonal:

 • The Wind Waker
 • Phantoum Hourglass
 • Spirit Tracks

2018-ban a Nintendo felfedte, hogy a Breath of the Wild az összes eddig megjelent játék után játszódik (de nem erősítették meg, hogy melyik idővonalon játszódik).

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The_Legend_of_Zelda című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]