The Legend of Zelda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
The Legend of Zelda /ゼルダの伝説 (Zeruda no Densetsu)
A The Legend of Zelda sorozat logója
A The Legend of Zelda sorozat logója
Fejlesztő Nintendo
Kiadó Nintendo
Forgalmazó Nintendo
Tervező Miyamoto Shigeru, Tezuka Takahashi
Zeneszerző Kondo Koji
Platformok Game Boy, Game Boy Color, Game Boy Advance, NES, SNES, N64, GameCube, Wii, Wii U, DS, DSi, 3DS, Virtual Console
Kiadási dátum 1986 (The Legend of Zelda)
Műfaj akció-kalandjáték
A The Legend of Zelda /ゼルダの伝説 (Zeruda no Densetsu) weboldala

A The Legend of Zelda, esetenként Legend of Zelda vagy csak Zelda egy fantáziavilágban játszódó akció-kalandjáték, a japán Miyamoto Shigeru és Tezuka Takashi fejlesztők munkája. A játékot a Nintendo fejleszti, illetve forgalmazza, bár néhány, hordozható konzolra készült verziót a Capcom, illetve a Vanpool hozta forgalomba. A Nintendo egyik legfontosabb franchise-ának tartott sorozat játékmenetében megtalálhatóak az akció-, kaland- és fejtörő jellegű játékok jellemzői is. A sorozat középpontjában Link, a játékos által irányított főhős áll. Link leggyakoribb feladata Zelda hercegnő megmentése. Ennek helyszíne a legtöbb játékban Hyrule, a fő ellenség pedig Ganon (Ganondorf), bár változások előfordultak a sorozat történetében (pl. Termina, mint a The Legend of Zelda: Majora's Mask helyszíne, illetve Vaati, a Four Swords játékok főgonosza). Az egyes játékok történetében fontos szerepet játszik a Triforce, a mindenhatóságot biztosító arany erőháromszögek. A Bátorságot jelképező háromszög Linké, a Bölcsességé Zeldáé, míg a Hatalom háromszöge Ganondorf kezében van. Link a sorozat különböző részeiben nem ugyanaz a személy, bár vannak kivételek (Ocarina of Time és Majora's Mask, például).

2010 áprilisáig a The Legend of Zelda sorozat több, mint 59 millió példányt adott el világszerte az eredeti "The Legend of Zelda" 1986-os megjelenése óta. A sorozatba hivatalosan 15 játék tartozik, amelyek közül a Nintendo minden fontosabb konzoljára jelent meg néhány. A hivatalos játékok mellett több spin-off is napvilágot látott.

Történet[szerkesztés]

A játékokban gyakran fel-felbukkanó kerettörténet szerint réges-régen a három Arany Istennő hozta létre Hyrule földjét. Din, a Hatalom istennője izzó, erős karjaival megformálta a földet. Nayru, a Bölcsesség istennője adta a világ szabályait és rendjét, ami az embereket majd vezeti. Farore, a Bátorság istennője pedig életet lehelt mindenbe, hogy követhessék az igazság útját.

Amikor bevégezték munkájukat, az istennők hátrahagyták a szent ereklyeként tisztelt Triforce-ot. A három kis aranyháromszög (a Bátorság, a Bölcsesség és a Hatalom Triforce-a, erőháromszöge) a használónak minden kívánságt teljesíti. Azonban, mivel a Triforce magában nem tud különbséget tenni jó és gonosz között, az istennők elzárták a Triforce-ot az ún. Szent Birodalomba, annak reményében, hogy egy napon valaki olyan keresi majd meg, aki érdemes rá.

A legenda szerint a Triforce megtalálója csakis akkor juthat hozzá mindhárom háromszöghöz, és ezzel a valódi mindenhatósághoz, ha a lelkében a hatalom(vágy), a bátorság és a bölcsesség egyensúlyban van. Amennyiben ilyen tiszta szívű ember kezébe kerül, a Szent Birodalom földi paradicsommá válik. Azonban, ha a megtaláló gonosz, a Szent Birodalomból rémálomszerű, baljós hely marad csupán. Az ilyen, kiegyensúlyozatlan személy csak egy háromszöghöz juthat hozzá, ahhoz, amelyik a rá legjellemzőbb tulajdonságot testesíti meg. A másik két háromszög Hyrule egy-egy olyan lakójára száll, aki az adott tulajdonságot a legjobban képviseli. A sorozat folyamán legelőszor az Ocarina of Time során szakadt így szét a Triforce, amikor a Hatalom, Bátorság és Bölcsesség háromszögeit rendre Ganondorf, Link és Zelda kapták meg. A Hatalom és a Bölcsesség háromszöge a sorozat kezdete óta jelen van, ám a Bátorság csak a második játékban a The Adventure of Link-ben jelent meg, ahol Link küldetésének végén jut hozzá a háromszöghöz. Bár a Triforce egyes elemei oszthatatlanok, maga a relikvia nem mindig egészben szerezhető meg. Így pl. a Wind Waker során Linknek egyesítenie kell a nyolc darabba vágott Bátorság-háromszöget, mielőtt visszatérhetne Hyrule-ba.

A sorozat néhány játéka önálló háttértörténettel rendelkező helyeken játszódik. Ilyen például Termina, ahol a Majora's Mask játszódik, vagy a Link's Awakening helyszíne, a távoli Koholint sziget.

Főszereplők[szerkesztés]

Link[szerkesztés]

A The Legend of Zelda sorozat főhőse, Link, zöld tunikás, hegyes sapkás (kis)fiúként kerül bemutatásra. Link a hyliai népcsoport tagja. A sorozat weblapja szerint Link bátor és szerény, így érdemes arra, hogy a Bátorság Triforce-háromszögét viselje. Egyes játékokban külön címet is kap, mint pl. "Az Idő Hőse", "A Szelek Hőse" vagy " Az Alkonyat Hőse". Link minden megtestesülése balkezes, kivéve a 2006-os Twilight Princess Wii-verziójában. Itt a controller fordított jellege miatt az eredetileg GameCube-ra írt játékot megtükrözték. A 2011-re várható következő játékban, a Skyward Sword-ban Link ismét jobbkezes lesz. Az eredeti játékban Link kétkezesnek tűnik, mivel a kardja mindig a képernyő alja felé mutat, akár balra, akár jobbra fordul a karakter.

Link többnyire nem beszél, csupán nyögés- vagy csatakiáltás-szerű hangokat ad ki. Az egy kivétel a Wind Waker, ahol "Come on!" ("Gyere!") kiáltással bírhat egyes személyeket és tárgyakat arra, hogy kövessék. A dialógus menülistákból irányítható.

A legtöbb játékban a játékos átnevezheti Linket a játék kezdete előtt, és onnantól a többi karakter is ezen a néven fogja emlegetni. A Link's Awakening-ben, ha a játékos lop a boltból, a többi szereplő csak Tolvajnak fogja hívni. Egy 2002-es interjúban Miyamoto azt mondta, Link arról kapta a nevét, hogy ő az összekötő kapocs (link) a játékos és a játék mesevilága között.

Zelda hercegnő[szerkesztés]

Zelda Hyrule is hercegnője, és a Bölcsesség Triforce-háromszögének őrzője. Noha a legtöbb játékban Linknek meg kell mentenie Zeldát, a hercegnőről néha kiderül, hogy valójában harcban is igen erős, mind mágikus képességeivel, mint a Fény Nyilaival jól bánik. A hivatalos sorozatban a Spirit Tracks előtt nem volt játszható karakter, ebben a játékban azonban szellemként irányíthat egyes fantomokat, amiket a játékos kezel.

Ellenség[szerkesztés]

Leginkább Ganon tekinthető a sorozat fő ellenségének, bár több játékból (Zelda II: The Adventure of Link, Link's Awakening, Majora's Mask, az Oracle játékok (kivéve: "Linked Ending"), a Four Swords játékok (kivéve "Four Swords Adventures"), Phantom Hourglass, és Spirit Tracks) is hiányzik.

Ezekben a játékokban az alábbiak a főellenségek:

  • Zelda II: The Adventure of Link - Dark Link (Sötét Link)
  • Link's Awakening - The Nightmare (A Rémálom)
  • Majora's Mask - Majora's Mask/Skull Kid (Majora álarca / A Koponyakölyök)
  • Oracle of Ages - Veran
  • Oracle of Seasons - Onox
  • Four Swords - Vaati
  • The Minish Cap - Vaati
  • Phantom Hourglass - Bellum
  • Spirit Tracks - Malladus

Játékok[szerkesztés]

A kiadás időrendjében
1986– The Legend of Zelda (Zelda Legendája)
1987– The Adventure of Link (Zelda II: Link Kalandja)
1991– A Link to the Past (Zelda Legendája: Kapocs a Múlttal)
1993– Link's Awakening (Zelda Legendája: Link Ébredése)
1998– Ocarina of Time (Zelda Legendája: Az Idő Okarinája)
2000– Majora's Mask (Zelda Legendája: Majora Álarca)
2001– Oracle of Seasons
(Zelda Legendája: Az Évszakok Orákuluma) – Oracle of Ages (Zelda Legendája: Az Idők Orákuluma)
2002– Four Swords
(Zelda Legendája: Kapocs a Múlttal - A Négy Kard) – Wind Waker (Zelda Legendája: A Szelek Karmestere)
2004– Four Swords Adventures (Zelda Legendája: A Négy Kard Kalandjai)
The Minish Cap (Zelda Legendája: A Minish sapka)
2006– Twilight Princess (Zelda Legendája: Az Alkonyat Hercegnője)
2007– Phantom Hourglass (Zelda Legendája: A Kísértetek Homokórája)
2009– Spirit Tracks (Zelda Legendája: Szellemek Vasutain)
2011–

2013–

The Skyward Sword (Zelda Legendája: Az Éghez Érő Kard)

A Link Between Worlds (Zelda Legendája: Egy Kapocs a Világok Között)

2017– Breath of the Wild (A vad lehellete)

Van két spin-off játék:

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The_Legend_of_Zelda című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Hivatalos weboldal (angolul)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]