Super Mario Bros.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Super Mario Bros.
Fejlesztő Nintendo R&D4
Kiadó Nintendo
Rendező Mijamoto Sigeru
Producer Mijamoto Sigeru
Tervező Mijamoto Sigeru
Tezuka Takasi
Programozó Nakago Tosihiki
Morita Kazuaki
Zeneszerző Kondó Kódzsi
Sorozat Super Mario
Platformok Játékterem, Family Disk System, Game Boy Color, Game & Watch, Nintendo Entertainment System
Kiadási dátum NES/Famicom Famicom Disk System Játékterem Game Boy Color Game Boy Advance
Műfaj platform
Játékmódok egyjátékos, többjátékos (max. 2 játékos)
USK-besorolás USK 0
Adathordozó
 • ROM cartridge
 • digitális letöltés
A Wikimédia Commons tartalmaz Super Mario Bros. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Nintendo Entertainment System konzol, benne a Super Mario Bros. + Duck Hunt játékkal

A Super Mario Bros. (スーパーマリオブラザーズ; Hepburn: Sūpā Mario Burazāzu?, ’Szúpá Mario Burazázu’), röviden csak SMB, egy platformjáték, melyet a Nintendo adott ki 1985-ben, a Nintendo Entertainment System konzolra. A Super Mario Bros. a videójátékok egyik klasszikusának számít, aminek hatása máig is érződik és melynek azóta számos folytatása látott napvilágot.

Karakterek[szerkesztés]

Mario[szerkesztés]

Mario, az olasz származású brooklyni vízvezeték-szerelő egy csövön keresztül jutott el a varázslatos Csiperke Királyságba (eredetileg Mushroom Kingdom). Mario alacsony, pocakos és bozontos, fekete bajsza van. Kék farmernadrágot, piros pulcsit, illetve sapkát visel. A sapkát fehér alapon piros "M" betű díszíti.

Mario változatok

Luigi[szerkesztés]

Mario öccse. Bátyjával szemben magas, sovány, viszont szintén bajuszos. Ruhája zöld-lila, zöld sapkáján pedig (nevéhez illően) egy "L" betű található. Luigi félénk természetű, de magasabbra tud ugrani, mint Mario.

Princess "Toadstool" Peach[szerkesztés]

A Gomba Királyság trónörököse, akit a Koopa Király, Bowser elrabol. A fivérekre vár a feladat, hogy megmentsék. Hosszú szőke haja van, rózsaszín ruhát és cipellőt visel, és ő Mario szerelme.

Neve jelentése: Mérges Gomba "Barack" Hercegnő.

King Koopa (Bowser)[szerkesztés]

A Koopa Királyság uralkodója, aki le akarja igázni a Csiperke Királyságot. Hatalmas sárkányra emlékeztet, ám téves megállapítás, hogy sárkány. Vörös hajjal és szarvakkal, hátán tüskés páncéllal. Képes tüzet okádni és kalapácsot dobálni.

Toad[szerkesztés]

A hercegnő inasa. Alacsony termetű, piros mellényt, fehér nadrágot visel. Feje fehér alapon piros pöttyös.

Neve jelentése: Varangy.

Játékmenet[szerkesztés]

A játékos Mario-t (kétjátékos módban a másik játékost, Luigi-t) irányítja, feladata, hogy a közellenségeket kikerülve vagy legyőzve kiszabadítsa a hercegnőt a Koopa Király fogságából.

Nyolc világon kell végigmenni, mindegyik világ négy pályából áll. A pályákat bizonyos időn belül (általában 300 időegység alatt, 1 időegység valamivel rövidebb egy másodpercnél) kell teljesíteni. A negyedik pálya minden esetben egy vár, amelynek az utolsó termében Mario-nak egy függőhídon álló Bowser-hasonmást kell legyőznie. Ezt úgy teheti meg, hogy megszerzi a híd végén levő fejszét, és elvágja vele a híd tartókötelét. Ilyenkor a Bowser-hasonmás egy lávával teli árokba zuhan. Ezután találkozik a várban raboskodó Toaddal, aki közli vele: „Thank you Mario, but our princess is in another castle.” („Köszönöm, Mario, de a hercegnőnk egy másik várban van.”). Az utolsó világ utolsó pályáján természetesen a valódi Bowser és a hercegnő vár Mario-ra.

Mario hatalmas ugrásokra képes, ellenségeit is leggyakoribb esetben úgy tudja legyőzni, hogy rájuk ugrik. Szakadékok vagy a föld fölött, kőkockák találhatóak. Ezek közül némelyiken egy kérdőjel található, ha ezeket a játékos alulról megüti, különféle varázstárgyak eshetnek ki belőle. Emellett a pályákon csövek is találhatók, ha ezekbe a főhős belebújik, titkos termekbe juthat.

Ha Mario-t megsebesíti egy ellenség, belezuhan egy szakadékba vagy letelik az ideje, újra kell kezdenie a pályát. Ezt egészen annyiszor teheti meg, amíg el nem fogy az összes "élete". Ezután újra kell kezdeni az egész világot.

A játék különböző pályatípusai:

 • Föld ("overworld") pálya
 • Nehezített föld ("athletic") pálya: platformokon kell ugrálni és szállítóplatformokat kell elérni
 • Föld alatti ("underground") pálya
 • Vízalatti pálya: halakkal és tintahalakkal tarkított pálya
 • Repülő halas pálya: a vízalatti pálya után található, halak repülnek Mario-ra
 • Kastély
  A Super Mario Bros. játék játéktermes verziója

Felszedhető tárgyak[szerkesztés]

 • Coin: Egyszerű aranyérme. Ha Mario százat összegyűjt belőle, kap egy plusz életet.
 • Super Mushroom: Piros pettyes gomba. Ha Mario megszerzi, Super Mario-vá alakul, tehát magasabb lesz, nagyobbakat ugrik, szét tudja törni a téglát. Ha megsebesül, visszaváltozik eredeti formájába.
 • 1UP Mushroom: Zöld pettyes gomba, mely egy plusz életet ad.
 • Fire Flower: Színes virág (vagy tulipánszerű táncoló növény). Mario csak akkor szerezheti meg, ha Super Mario alakjában van. Fire Mario-vá alakul tőle: fehér ruhája lesz, és tűzgolyókat tud dobálni ellenségeire.
 • Starman: Sárga csillag. Mario rövid időre sebezhetetlenné válik tőle, ha megérint egy ellenséget, az azonnal meghal.

Ellenségek[szerkesztés]

 • Goomba: Két lábon járó, szemmel és szájjal rendelkező, barna gombákra (vagy gesztenyékre) emlékeztetnek. Egyszerű ugrással legyőzhetők. Nevük hasonlósága a magyar gomba szóhoz valószínűleg véletlen egybeesés.
 • Koopa Troopa: Teknős szerű lények. Ha Mario ráugrik a hátukra, behúzódnak a páncéljukba, amikbe ezután bele lehet rúgni. A pályán végigguruló páncél mindent letarol. Ha a páncél nekiütközik valaminek és visszapattan, Mario-t is megsebezheti. A tűzgolyók megölik őket. A Koopa Troopa-nak két típusa létezik: a piros páncélúak visszafordulnak, ha szakadék szélére érnek, míg a zöldek egyszerűen belesétálnak. Léteznek szárnyas Koopa Troopa-k is, nevük Koopa ParaTroopa.
 • Koopa ParaTroopa: Teknős szerű lények. mivel van szárnyuk, ezért repülni is tudnak, amúgy ezen kívül semmi mást nem tudnak, csak azt amit Koopa Troopa. Van piros és zöld is. A zöld ugrál, a piros fel-le repül. Ha Mario rájuk ugrik, elvesztik a szárnyukat.
 • Buzzy Beetle: Fekete bogárszerű lény, tulajdonságaiban a Koopa Troopa-ra hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a tűzgolyó nem sebzi. Föld alatti pályákon gyakrabban fordul elő.
 • Hammer Bro.: Általában párban található Koopa katonák. Legtöbbször lebegő kockákon állnak, és folyamatosan kalapácsokat dobálnak a játékos felé. Legyőzhetők tűzgolyóval, vagy az alattuk levő kőkocka kiütésével.
 • Piranha Plant: Húsevő növény, amely csövekből bújik ki. Tűzgolyóval elpusztítható. Ha a csőre ráugrik a játékos, a növény beszorul és amíg nem távozik Mario, benn is marad.
 • Cheep-Cheep: Halszerű ellenség, amely képes a vízből kiugrani, és rövid távolságokat repülni. Piros és zöld színű változatban fordul elő.
 • Blooper: Tintahal-szerű lény, amely a víz alatti pályákon követni kezdi, majd rátámad Mario-ra.
 • Bullet Bill: Élő rakéta, amelyet a Koopa Kastély ágyúiból lőnek ki.
 • Lakitu: Egy apró felhőben ülő lény, ami Spiny-ket dobál ránk. Hasonlít a Koopa Troopa-hoz, tűzgolyóval, illetve egy megfelelően magasról történő ugrással elpusztítható.
 • Spiny: A pályákon önmagában is előfordul, de a Lakitu-k dobálják ezeket. Amíg levegőben van, gömbölyű, majd földre érkezve lábaira áll és mászkálni kezd. Tűzgolyóval elpusztítható, ha a játékos ráugrik, Mario-t megsebezi.
 • Podoboo: Csak a kastélyokban fordul elő, általában a lávás árkokból felugrik, aztán lezuhan, ha Mario hozzáér, megsebzi. Tűzgolyóval sem lehet legyőzni.
 • Firebar: A kastélyokban egy kőhöz kötve forog, nem lehet elpusztítani, mivel tűz.
 • Fireball: Bowser okádja ezeket, ez sem elpusztítható, mivel tűz. Akkor is előfordulhat, hogyha nincs Bowser a képernyőn, de csak akkor ha Bowser várában már legalább a pálya 3/4 részénél tartunk.

Zene[szerkesztés]

A Super Mario Bros. zenéje az egyik legismertebb zene a videójátékok történetében. A játék során hatféle háttérzene hangzik fel a pályákon: a "felszíni", a "föld alatti", a "víz alatti", a "vár" téma és a "csillag", illetve "kúszónövényes". Zeneszerzője a japán Koji Kondo.

Hatása, folytatások[szerkesztés]

Bár Mario már korábban is szerepelt a Donkey Kong, Donkey Kong Jr., és Mario Bros. című játékokban, a Super Mario Bros. tette őt nagyon közismert figurává, és a Nintendo egyik emblémájává. A játéknak számos folytatása készült: NES konzolra a Super Mario Bros. 2, amely a Doki Doki Panic című játék újrafeldolgozása (Japánban egy, az első részre nagyon hasonlító játékot adtak ki helyette, amit Amerikában nem ismertek el egy igazi Super Mario Bros. folytatásnak), így a játékmenete erősen eltér az első résztől. Harmadiknak kiadták a térképpel is rendelkező Super Mario Bros. 3-mat, amely már jobban hasonlított az első részre. Később ezeket a játékokat újított grafikával kiadták a 16 bites SNES konzolra, Super Mario All-Stars néven.

Egyéb, ismertebb játékok: SNES konzolra jelent meg a Super Mario World, illetve a Super Mario World 2: Yoshi's Island, Game Boy-ra a Super Mario Land és ennek folytatásai, Nintendo 64-re a Super Mario 64, GameCube-ra a Super Mario Sunshine, Wii-re a Super Mario Galaxy és a New Super Mario Bros. Wii , Nintendo DS-re a Super Mario 64 DS, illetve a New Super Mario Bros.. Game Boy Advance-re a Super Mario Advance sorozat, mely a klasszikus játékok hordozható változatai. Emellett a hagyományos, mászkálós játékokon kívül Mario más műfajokba is betette a lábát: a Mario Kart sorozat tagjai például autóversenyzős játékok, de vannak szerepjátékai is, melyek közül az egyik leghíresebb a Paper Mario, Nintendo 64-re, valamint ennek egyik folytatása, a Wii-re megjelent Super Paper Mario. Ezek mellett rengeteg sportjáték jelent meg, főleg GameCube-ra és Wii-re, például foci, tenisz, baseball és kosárlabda.

Tengernyi fangame-et készítettek a játék rajongói PC-re. Ilyen például a Mario Forever, ami egy ismert változat ezek közül. Egy másik példa a Super Mario Pandemonium, ami a Paper Mario grafikai elemeit használja fel.

Több Flash programozót is megragadtak a Super Mario játékok és azóta számtalan ilyen játék készült, például a Mario Forever Flash, ami a Mario Forever interneten játszható változata, vagy a Super Mario World Flash, ami egy Super Mario World feldolgozás. Ezek mellett a Super Mario 63 szintén egy ilyen játék, ez Super Mario 64 feldolgozás, ehhez hasonló a Super Mario Sunshine 64, ami a Super Mario 64 és a Super Mario Sunshine játékok keveréke.

Játékhibák[szerkesztés]

Ebben a játékban több hiba is felfedezhető, igaz többségük elég nehezen. A játék európai verziójában számos hibák javítva lettek.

A mínusz világ[szerkesztés]

Technikailag a játék "36. szintje", melynek magyarázata az, hogy a hexadecimális 24 az 36-al egyenlő. Ez pedig egy üres helyet indikál.

Amikor Mario az 1. világ 2. pályáján a végén az oldalsó cső helyett a pálya tetején továbbmegy, a teleport zónába kerül, ahol kiválaszthatja, hogy melyik világba jusson. Amennyiben ide nem a megfelelő úton jut el, hanem egy hiba segítségével átsuhan a falakban és a játék nem írta ki a "Welcome to warp zone!" feliratot, ez esetben a két szélső cső az ún. mínusz világba viszi el a játékost. A mínusz világ tulajdonképpen a 2. világ 2. pályája végtelenítve, ugyanis mikor Mario kijutja a felszínre, ehelyett a pálya elején találja magát. A hibát a játék újraindításával lehet megoldani. Viszont ez a FamiCom-on teljesen másképp néz ki. Ott egy teljesen összeroncsolt világ van. Hasonlít az 1-3 pályára, viszont a talaj rózsaszín és Peach-csel is találkozhatunk a szakadékok szélén. Megjelenhet még hibásan Bowser, meg Hammer Bro is.

Elinduló zene a cél után[szerkesztés]

Ha Mario egy csillag hatása alatt érkezik be a zászlórúdra, abban az esetben a "csillagzene" elhalkul. Viszont amint letelik a csillag hatása, elindul az eredeti háttérzene.

További információk[szerkesztés]

 • Super Mario Flash - A játék böngészőből kipróbálható online flash változata