Mario

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mario
Mario-sorozat-szereplő
Mario és Koopa verseny ellen kapott csillagra (Super Mario 64)
Mario és Koopa verseny ellen kapott csillagra (Super Mario 64)

Tervező Mijamoto Sigeru
Yōichi Kotabe
Shigefumi Hino
Szinkronhang Charles Martinet
Hovatartozás Mushroom Kingdom és további főbb helyszíne
Életkor 1 évesen (Baby Mario) felnőtt
Születés Yoshi Island-ben
Halál Minden mario játékoja
Fegyver Fire (ha a Fire Mario-val, akkor tűzgolyókkal tud dobálni)
Felszerelés Sapka M betűvel, Munkaruhás (kék), fehér kesztyű, bajusz, piros pulóver

Mario (japán:マリオ) a Mario–videojáték-sorozat kitalált szereplője, melyet a japán videojáték tervező, Mijamoto Sigeru alkotott meg. A Nintendo által fejlesztett játéksorozat főszereplője több mint 200 videojátékban szerepelt. Kezdetben csak platformjátékok szereplője volt, ezek között is a Donkey Kongban jelent meg először, azóta számos műfajú játékban feltűnt, mint például a versenyzős Mario Kart, a bulizós Mario Party vagy a verekedős Super Smash Bros. játékok.

Mario egy alacsony, kövérkés olasz-amerikai vízvezeték-szerelő, aki a Gomba Királyságban él. Több alkalommal sikerül megállítania a teknősszerű ellenségének, Bowsernek azon tervét, hogy elrabolja Peach hercegnőt. Számos más ellensége is van a Mario-játékokban, például Donkey Kong és Wario. 1995 óta Charles Martinet kölcsönözte hangját a szereplőnek.[1]

A Nintendo kabalájává vált Mariót a videojátékok történelmének leghíresebb szereplőjének tartják.[2] Az összes olyan játékot, melynek szereplője, több mint 210 millió példányban adták el,[3] mellyel a Mario franchise minden idők legkeresettebb videojáték-franchise-a. A Super Mario-játékok mellett feltűnt számos más stílusú játékban is, például a Paper Marióban, a Mario-szerepjátékban, oktató játékokban vagy verekedős játékokban. Televíziós műsorok, filmek, képregények ihletője volt.

Források[szerkesztés]

  1. Charles Martinet Down Under. n-Sider.com, 2002. november 14. (Hozzáférés: 2011. december 5.)
  2. The History of Mario. (Hozzáférés: 2011. december 10.)
  3. ELAN Awards (2009-04-06). "ELAN Awards Announce the Winners of Their Honourary Awards". Sajtóközlemény. Elérés: 2009-11-07.

További információk[szerkesztés]