Mario

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Mario
Mario-sorozat-szereplő
Super Mario 64.jpg

Tervező Mijamoto Sigeru
Yōichi Kotabe
Shigefumi Hino
Szinkronhang Charles Martinet

Mario (japán:マリオ) a Mario–videojáték-sorozat kitalált szereplője, melyet a japán videojáték tervező, Mijamoto Sigeru alkotott meg. A Nintendo által fejlesztett játéksorozat főszereplője több mint 200 videojátékban szerepelt. Kezdetben csak platformjátékok szereplője volt, ezek között is a Donkey Kongban jelent meg először, azóta számos műfajú játékban feltűnt, mint például a versenyzős Mario Kart, a bulizós Mario Party vagy a verekedős Super Smash Bros. játékok.

Mario egy alacsony, kövérkés olasz-amerikai vízvezeték-szerelő, aki a Gomba Királyságban él. Több alkalommal sikerül megállítania a teknősszerű ellenségének, Bowsernek azon tervét, hogy elrabolja Peach hercegnőt. Számos más ellensége is van a Mario-játékokban, például Donkey Kong és Wario. 1995 óta Charles Martinet kölcsönözte hangját a szereplőnek.[1]

A Nintendo kabalájává vált Mariót a videojátékok történelmének leghíresebb szereplőjének tartják.[2] Az összes olyan játékot, melynek szereplője, több mint 210 millió példányban adták el,[3] mellyel a Mario franchise minden idők legkeresettebb videojáték-franchise-a. A Super Mario-játékok mellett feltűnt számos más stílusú játékban is, például a Paper Marióban, a Mario-szerepjátékban, oktató játékokban vagy verekedős játékokban. Televíziós műsorok, filmek, képregények ihletője volt.

Források[szerkesztés]

  1. Charles Martinet Down Under. n-Sider.com, 2002. november 14. (Hozzáférés: 2011. december 5.)
  2. The History of Mario. (Hozzáférés: 2011. december 10.)
  3. ELAN Awards (2009-04-06). "ELAN Awards Announce the Winners of Their Honourary Awards". Sajtóközlemény. Elérés: 2009-11-07.

További információk[szerkesztés]