Super Mario Land 2: 6 Golden Coins

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Super Mario Land 2: 6 Golden Coins
FejlesztőNintendo Research & Development 1
KiadóNintendo
RendezőKijotake Hirodzsi
ProducerJokoi Gunpei
ZeneszerzőKazumi Totaka
Sorozat
PlatformokGame Boy
Kiadási dátum
Műfajplatformjáték
Játékmódokegyjátékos videójáték
USK-besorolásUSK 0
Adathordozódigitális letöltés
A Super Mario Land 2: 6 Golden Coins weboldala
SablonWikidataSegítség

A Super Mario Land 2: 6 Golden Coins (japánul: Super Mario Land 2: 6 Tsu no Kinka; スーパーマリオランド2: 6つの金貨) egy Game Boyra megjelent platformjáték, a Super Mario Land folytatása. Ez a játék már sokkal fejlettebb az elődjénél, hiszen ekkor már ismerték a Game Boy technikai specifikációit, és jobban ki tudták használni azokat. Itt debütált Wario, aki stílusa miatt sokak egyik kedvenc Nintendo-szereplője lett.

Történet[szerkesztés]

Miután Mario megmentette Daisyt Sarasalandben, visszatérnek Mario Land-be. Az országban nagy káosz van, ugyanis amíg Mario megmentette Daisyt, addig Wario garázdálkodott Mario Land-ben. Wario a kastélyba rejtőzött el, és az azt kinyitó hat aranyérmét szétszórta az ország hat vidékében. Mariónak ezeket kell összegyűjtenie, hogy bejusson a kastélyba, és megküzdjön Warióval.

Játékmenet[szerkesztés]

A játék egy kis tutoriallal kezd, ha elsajátítsuk az alapmozdulatokat, elkezdhetjük a játékot. Hat vidék van, és érdekesség, hogy a játék nem lineáris, bárhol kezdhetünk. Az alábbi hat vidékből áll a Mario Land:

 1. Tree Zone: Egy erdő tele ízeltlábúakkal. A főgonosz Radonkel, a madár.
 2. Space Zone: A Space Zone-hoz a Hippo Zone-on keresztül jutunk el, de mivel ott nincs főellenség, ezért nem számoljuk külön zónának. Itt egy víziló buborékot fúj, ha ebbe belemegyünk, akkor egy pályán felrepülünk a Space Zone-ba, ahol Hold és csillagok között jutunk el Tatangához, aki nemcsak a Super Mario Land-ben volt főellenség, itt is találkozhatunk vele.
 3. Macro Zone: Egy házban játszódik, mindenki összezsugorodik, aki belép. Az ellenségek óriásiak, a főellenség Ricky, a nagy patkány.
 4. Pumpkin Zone: Egy Jack'o lanternben játszódik, temetők és kísértetházak kíséretében. A főellenség Sabasa, a boszorkány
 5. Mario Zone: Mechanikus Mario pálya, melyet Három Kicsi Malacfej (Three Little Pigheads) ural.
 6. Turtle Zone: Egy hatalmas teknősben játszódó vizes világ, melyet Octopus, a polip őriz.

És ha összegyűjtöttük a hat aranyérmét, akkor akkor léphetünk be Wario kastélyába, ahol megküzdhetünk vele.

Ez a játék az elődjével ellentétben már sokkal jobban hasonlít a többi Mario platform játékokhoz. Itt már ismét Tűz Mario van, és a pályán vissza is mehetünk. A karakterek nagyobbak lettek, és gyorsabban is mozognak, így a játék dinamikusabbnak tűnik. A játékban mentési lehetőség is van, három mentés lehet, és újdonság, hogy a játékban két nehézségi fokozat van. A mentési képernyőn, ha megnyomjuk a SELECT-gombot, akkor Mario összezsugorodik, akkor könnyebb a játék, de vissza is mehet.

Itt is van világtérkép, és nem lineáris a játék, tehát bárhol kezdhetjük, nincs meghatározott sorrendje a játéknak. Számos titkot találni, melyek többsége rövidítések az adott pályán, de minden pályát teljesíteni kell, hogy megszerezzük az adott világ utolsó pályáján az aranyérmét. A pálya közepén egy csengőt találunk, ha elérjük, kapunk egy checkpointot, tehát, ha meghalunk, onnan folytatjuk a játékot. Ha a pálya végén a felső csengőt elérjük, akkor egy szerencsejátékot játszhatunk, ahol életet és egyéb tárgyakat nyerjünk. Van egy külön pálya a térképen, ahol érmékért játszhatunk. Minél több érmét teszünk fel, annál nagyobb nyereményre van esélyünk. Pályáról a térképre a START+SELECT-gombokkal térünk vissza.

Irányítás[szerkesztés]

Control Pad: Mozgás

A-Gomb: Ugrás

B-Gomb: Gyorsulás, lebegés, tűzgolyó dobása, Koopa páncél eldobása

START-Gomb: Szünet

Alsó + A-Gomb: Pörgő ugrás

Minden világ utolsó pályáján megküzdünk a főellenséggel az aranyérméért, de ha elvesztjük az összes életet, akkor az aranyérméket is elveszítjük, és ismét meg kell küzdeni velük. Itt is több lehetőségünk van életet kapni. A szokásos zöld 1-Up Gomba helyett szívet találunk, az ad egy életet. 100 érme összegyűjtése után nem kapunk egy életet, és a szerencsejáték miatt, nem 100-ig számol, hanem 999-ig. A játék nem számol pontot, de számolja a megölt ellenségeket, és ha megölünk 100 ellenséget, akkor kapunk egy csillagot.

Mario formái[szerkesztés]

 • Mario: Így kezdjük a játékot. Ha nekimegyünk egy ellenségnek, meghalunk.
 • Super Mario: Ha felveszünk egy Szuper Gombát, megnövünk, és téglákat tudunk széttörni, valamint a pörgő ugrással az alattunk levő tégálat is szét tudunk törni. Ha nekimegyünk egy ellenségnek, kis Marióvá megyünk vissza.
 • Tűz Mario: Ha felveszünk egy Tűzvirágot, akkor tűzgolyót tudunk lőni, és a játék egyedisége, hogy téglákat is szét lehet lőni a tűzgolyóval. Mivel a Game Boy képességei határoltak, ezért nem tudták Mariót fehérre színezni, helyette egy tollat látunk Mario sapkáján.
 • Nyúl Mario: Itt bár nem tudunk repülni, de ha répát találunk, akkor Mario egy nyúlfület kap, mellyel az A-Gombot nyomkodva lebegve érünk földet.
 • Sérthetetlen Mario: Nemcsak 100 ellenség megölése után kapunk csillagot, hanem téglákban is találunk. Itt is ellenségeket tudunk letarolni, az ötödik ellenségtől mindegyik után kapunk egy életet.

Ellenségek[szerkesztés]

Gyakori ellenségek(Minden zónában fellelhető) Tree Zone Macro Zone Pumpkin Zone Mario Zone Turtle Zone Space Zone Wario's Castle Főellenségek
Goomba

Paragoomba

Koopa Troopa

Piranha Plant

Cheep-Cheep

Blurp

Venus Fire Trap

Fishbone

Booping Toady

Battle Beetle Grubby Boko Bombette Bee Skeleton Bee Bee Larva Bee'zrk Cowfish Dragonfly Drill Mole Egghead Fat Bee Spikey Sparrow

Ant

Bazooka Ant

Miner Ant

Spiky Ant

Boo

Cyclops Draculad Haunted Lantern Spooky Mask Terekuribo Umbrelloid Pick Broom

Cannon Pig

Jumping Jack Screwer Tamanoripuu Tin Soldier Bullet Bill

Fly Fish

Goomdiver Gordo Joe Spiny Cheep-Cheep

Mini Ship

Spiky Slug Star Twirler

Wario Mask Radonkel

Ricky Sabasa Three Little Pigheads Octopus Tatanga Wario

Tanácsok[szerkesztés]

 • Ha elvesztenénk az összes életet, az arany érméket is elveszítjük. Ha így járnánk, akkor érdemes az utolsó élet elvesztése előtt kikapcsolni a Game Boy-t, így újrakezdhetünk ott, ahol utoljára mentettünk.
 • Ha egy olyan pályán vesztenénk el életet, ahol már voltunk, akkor lépjünk ki a pályáról, és nem csökken az életünk száma. Ez akkor is működik, amikor meghaltunk, de még nem léptetett ki a gép a pályáról.

A folytatás[szerkesztés]

Ebben a játékban debütált Wario, aki rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert. Olyannyira, hogy még a Nintendo a Super Mario Land széria harmadik részének főszereplőjévé avanzsálta. Ez a játék olyan népszerű volt, hogy ezután már Wario Land-dé keresztelték át a sorozatot.

A játék leírása Wariót ősellenségként mutatja be, aki mindig is féltékeny volt Mario népszerűségére, ezért támadta meg a Mario Land-et. Az egyik képregényben Wario elmeséli, hogy Marióval barátok voltak gyerekkorukban, de Wariónak nagyon sok megaláztatást kellett elszenvednie Mario mellett (ő erről nem tudott), és bosszút esküdött ellene. Ez alapozta meg a két Super Mario Land játék történetét.

Korábbi játékokból átvett elemek[szerkesztés]

Super Mario Land - Bár a játék folytatásaként jelent meg, nem sok utalás van az elődjére. Az egyik zóna főellensége Tatanga, az előző játék főellensége volt.

Super Mario World - Sok ellenség visszatér, és Mario pörgő ugrása is innen van.

Érdekességek[szerkesztés]

 • Amikor a mentésválasztó képernyőn vagyunk, és kiválasztjuk a törlés opciót, Mario bombává változik.
 • A zenét Kazumi Totaka szerezte, és ha két és fél percig maradunk a Game Over képernyőnél, felcsendül a titokzatos dala.
 • Ez az első Mario játék, mely az űrben játszódik.
 • Az egyik ellenség Tamanoripuu neve a Tamanori (玉乗り) névből származik, mely egy cirkuszi mutatvány japán neve, amikor az artisták labdán egyensúlyoznak.