A professzor (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A professzor
(Out for a Kill)
2003-as amerikai film
RendezőMichael Oblowitz
ProducerSteven Seagal
Vezető producerAvi Lerner
Műfaj
Főszerepben
ZeneRoy Hay
OperatőrMark Vargo
VágóRobert A. Ferretti
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő86 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2003
Korhatár18 V. kategória (NFT/1641/2014)
További információk
SablonWikidataSegítség

A professzor (eredeti cím: Out for a Kill) 2003-ban bemutatott amerikai akciófilm, melyet Michael Oblowitz rendezett. A főszerepben Steven Seagal látható, kisebb szerepben Dobó Kata is feltűnik a filmben.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2003. augusztus 19-én jelent meg DVD-n.

Cselekmény[szerkesztés]

Robert Burns régészprofesszort, aki partnerével üzleti úton van Kínában, minden nyilvánvaló ok nélkül katonák támadják meg. A rajtaütésben társa meghal. Robert eléri a határt és megpróbál visszatérni az Amerikai Egyesült Államokba. Itt azonban a vámosok letartóztatják, mert tudtán kívül hatalmas mennyiségű kokaint rejtettek el járművében. Két amerikai ügynök, a fiatal kínai-amerikai Tommie Ling és a cinikus veterán, Ed Grey is kihallgatja, de nem hisznek az ártatlanságát bizonygató professzornak, mivel ő írta alá a szállítási dokumentumokat. A két ügynök főnöke azonban inkább börtönben szeretné tartani, hogy csaliként használhassa fel az emberkereskedők elfogásához, miközben azt terjeszti, Burns a rendőrségnek dolgozik. A börtönben Burns találkozik a mexikói parancsnokkal, aki megölte a társát, ekkor engedik szabadon. Visszatér az Egyesült Államokba feleségéhez, Mayához és vadászni kezd a szervezetre.

Az emberkereskedők vezetője, Wong Dai arra utasítja legmegbízhatóbb embereit, hogy személyesen oldják meg a problémát. Burns az összes bérgyilkost megöli, áldozatai csuklóján minden esetben kínai írásjelekből álló tetoválásokat talál. A feliratoknak rejtett jelentése van, amelyre a professzor fokozatosan jön rá. Eközben Grey és Ling Burns nyomára bukkan, akinek feleségével a házukban elhelyezett bomba végzett.

Wong Dai meglepődik Burns kiemelkedő harci képességein és vizsgálatot rendel el: a professzor 1985-ig tolvaj volt, majd Amerikában letartóztatták és hét év börtönre ítélték. Értékes ázsiai leletekkel foglalkozott, így tapasztalatait felhasználva a börtönben oklevelet szerzett, a Han-dinasztia régészetére szakosodva. Büntetése letelte után az egyetemen talált munkát, maga mögött hagyva bűnözői múltját.

Burns apránként egyre közelebb kerül Wonghoz és rájön az igazságra (amit Grey már tudott): Wong arra használja Burnst, hogy felszámoltassa vele saját szervezetét. Wong ugyanis arra készül, hogy eltűnik a bevételekkel és így senkivel sem kell osztoznia. Grey maga is összejátszik vele és ez majdnem Ling életébe kerül, aki megmenti magát, később pedig megöli társát. Burns és Wong végül találkoznak. A csempész bezárja a professzort egy szobába és felgyújtja azt, de Burns egy elhajított karddal végez vele. A megölt bűnözők tetoválásainak köszönhetően sikerül megoldania a rejtvényt, amely nyitja a zárat. Wong halála után Burns elbúcsúzik Ling rendőrtől és visszatér korábbi életéhez.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
1. szinkron [1] 2. szinkron (2006)[2]
Steven Seagal Robert Burns professzor Csankó Zoltán Csernák János
Dobó Kata Maya Burns Árkosi Kati Braun Rita
Corey Johnson Ed Grey DEA ügynök Megyeri János Németh Gábor
Michelle Goh Tommie Ling rendőrtiszt Kiss Virág Magdolna Solecki Janka
Ray Charleson Harry `Crash` Kupper Imre István Csuha Lajos
Tom Wu Li Bo Seder Gábor
Ozzie Yue Fang Lee
Hon Ping Tang Sai Lo Bordás János Breyer Zoltán
Chooye Bay Wong Dai Pálfai Péter Faragó András
Vincent Wong Luo Dazhong Botár Endre Várday Zoltán

A film készítése[szerkesztés]

A film egyike volt annak a két filmnek, amelyet Seagal saját cége, a Luminosity Media készített az Emmett/Furla Films Productions Corporationnel, a Family Room Entertainment Corporation teljes tulajdonú leányvállalatával közösen. A másik film A fenevad gyomrában volt.[3]

A forgatás szeptember 15-én kezdődött Kelet-Európában. Rachel Grant színésznő később azt állította, Seagal bántalmazta őt a film próbái alatt.[4] Sam Cam Lui kaszkadőr-színész 10 ezer fontot kapott, miután a forgatáson megsérült egy Seagallal folytatott harci jelenetben.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A professzor - 1. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. június 12.)
  2. A professzor - 2. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. június 12.)
  3. Family Room Takes Action Entertainment Editors & Film Writers. Business Wire; New York [New York]30 May 2002: 1.
  4. Hooton, Christopher: Steven Seagal walks out of BBC Newsnight interview when Me Too allegations are raised. The Independent , 2018. október 5. [2022. május 24-i dátummal az eredetiből archiválva].
  5. ACTOR'S pounds 10K AFTER FIGHT WITH SEAGAL: [3 STAR Edition] EXCLUSIVE by NICK HENEGAN. The Daily Mirror; London (UK) [London (UK)]23 Oct 2004: 38.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Out for a Kill című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]