Barátságért érdemrend

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barátságért Érdemrend
Орден Дружбы
Adományozza Oroszország
Típusegyfokozatú
Indoklásnemzetek közötti békeszolgálatért
Statisztikák
Alapítás dátuma1994. március 2.

Szalagsáv
Szalagsáv
A Wikimédia Commons tartalmaz Barátságért Érdemrend
Орден Дружбы
témájú médiaállományokat.

A Barátságért Érdemrend (oroszul: Орден Дружбы transzliteráció: orgyen druzsbi) az Oroszországi Föderáció által alapított kitüntetés. 1994. március 2-től adományozhatja Oroszország elnöke. A Szovjetunió által korábban adományozott Népek Közötti Barátságért Érdemrend bázisán létrehozott elismerési forma.

Elismerésről[szerkesztés]

Az érdemrend adományozható orosz és más nemzetiségű állampolgároknak kiemelkedő hozzájárulásuk elismeréséül a nemzetek közötti béke és barátság erősítése terén. A különleges teljesítményt elérők közül elsősorban a gazdasági, tudományos és sportélet területének szereplői kapják, elsődlegesen azok, akik a gyümölcsöző orosz nemzetközi kapcsolatokat gazdagítják. A mellkas bal oldalán kell viselni, és ha az elismert más orosz kitüntetéssel is rendelkezik, akkor csak az Oroszországi Föderáció Becsületrendje előzheti meg sorrendben, közvetlenül mellétűzve.

Leírása[szerkesztés]

Az érem lakkozott arany bevonattal ezüstből készül. Ötágú csillagot formáz, melyet szerteágazó arany sugarak alkotnak. A középpontban színes részleteket is tartalmazó földgömb forma. A glóbuszt körülöleli egy lakkozott zöld olajágakból font koszorú. Az érem hátoldalán sorszám található és felirat: "Мир и дружба" ("Béke és barátság"). A csillagalak csúcsai közötti távolság 44 mm.

Kitüntetettek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Order of Friendship című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Order of Friendship
A Wikimédia Commons tartalmaz Barátságért érdemrend témájú médiaállományokat.