A férjem védelmében

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A férjem védelmében
(The Good Wife)
The Good Wife Logo.png
Műfaj Politikai dráma
Jogi dráma

Alkotó Robert King
Michelle King
Rendező
  • Rod Holcomb
  • Charles McDougall
Főszereplő Julianna Margulies
Chris Noth
Matt Czuchry
Archie Panjabi
Graham Phillips
Makenzie Vega
Josh Charles
Christine Baranski
Alan Cumming
Zach Grenier
Matthew Goode
Cush Jumbo
Jeffrey Dean Morgan
Zeneszerző Danny Lux (2009)
David Buckley (2010–2015)

Formátum 1080i (16:9 HDTV)
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Évadok 7
Epizódok 156
Gyártás
Vezető producer Ridley Scott
Dee Johnson
David W. Zucker
Michelle King
Robert King
Brooke Kennedy
Tony Scott
Ted Humphrey
Producer Ron Binkowski
Corinne Brinkerhoff
Forgatási helyszín Vancouver, Brit Columbia, Kanada ("Pilot")
New York (minden más epizód)
Operatőr Fred Murphy
Részenkénti játékidő 43 perc
Gyártó Scott Free Productions
King Size Productions
Small Wishes Productions (1. évad)
CBS Television Studios (4-7. évad)
CBS Productions (1-3. évad)
Forgalmazó CBS Television Distribution
Sugárzás
Eredeti adó CBS
Eredeti sugárzás 2009. szeptember 22. – 2016. május 8.
Kronológia
Következő The Good Fight
Kapcsolódó műsor The Good Wife (Dél-Korea)
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz A férjem védelmében témájú médiaállományokat.


A férjem védelmében (eredeti címe: The Good Wife) egy amerikai filmsorozat, amely leginkább bűnügyi és drámai vonalon mozog. Amerikában a CBS csatornán, Magyarországon a Universal Channel és a TV2 műsorán látható.

A sorozat cselekménye[szerkesztés]

Alaptörténet[szerkesztés]

A történet főszereplője Alicia Florrick ügyvédnő, aki nehéz helyzetbe kerül miután férjét, Peter Florrick államügyészt korrupció miatt börtönbe zárják. Ha ez még nem lenne elég, a férfi különböző félrelépései, nőügyei is adnak csámcsogni valót a médiának. Ebben a megbélyegzett, megalázott helyzetben kénytelen magának és a két kamaszgyerekének viszonylag normális életet teremteni. Az anyósával együtt egy másik városrészbe költöznek, ő pedig az új munkahelyén, egy ügyvédi irodában igyekszik helytállni, ahol egy korábbi ismerőse, Will Gardner az iroda társtulajdonosa.

Első évad eseményei[szerkesztés]

A történet két fő szálon fut az első évadban. Az egyik szál Peter Florrick ügye. Petert 10 évre ítélték el, a vád szerint pénzért eltussolt bizonyos ügyeket. Az évadban az fellebbviteli tárgyalását követhetjük nyomon. A tárgyalás során a vád fokozatosan dől meg. A per egyben Peter és az új államügyész Glenn Childs személyes versengése is, hiszen mindenki úgy gondolja, ha Petert felmentik, újra indul a főügyészi székért. Peter házi őrizetbe került a tárgyalás során, s közben megpróbál megváltozni, a vallás felé fordul. Felesége, Alicia nem egyértelmű, hogy valóban megbocsátott-e neki, de nem akarja elhagyni férjét. A vád koronatanúja Gerald Kozko úgy tűnik, öngyilkos lett. Az ügyészségnek azonban birtokában van egy videóvallomás, amelyen Peter ellen vall. A védelem arra hivatkozik, hogy ez közvetett bizonyíték, amelyet az alany halála esetén csak akkor lehetne használni, ha az ügynek köze lenne az érintett halálához. A bíróság ennek ellenére elfogadná bizonyítéknak, amikor kiderül Kozko nem halt meg, egy bankautomatánál lefényképezték. Így mivel él, a videóvallomás nem vehető figyelemben, s mivel nem tudják előkeríteni, nem tud vallomást tenni. Ezek után jogerősen felmentik Petert. Az évad végén jelentik be hivatalosan indulását a választáson.

A másik szál a Stern, Lockhart & Gardner Ügyvédi Iroda munkája. Ehhez az irodához megy dolgozni ügyvédjelölként Alicia Florrick. A cég egyik résztulajdonosa Will Gardner, aki évfolyamtársa volt Alicia-nak Georgetown-ban, a jogi egyetemen. Will korábban szerelmes volt Alicia-ba, s ez az érzés kezd újra lángra robban Will-ben. Az iroda mind polgári peres, mind pedig büntető ügyei kerülnek bemutatásra a sorozatban. Alicia mellett Cary Agos a másik ügyvédjelölt, aki részt vesz Diane Lockhart és Will mellett. Cary és Alicia közül csak egyet tarthat meg a cég, s bár versenyeznek egymással, jól kiegészítik egymást. A munkájukat segíti az iroda magánnyomozója, Kalinda Sharma. Jonas Stern, az egyik névadó részvényes az évad közben kiválik a cégből. Stern már kilépéskor magával vinné Alicia-t, aki azonban nem akar távozni. Stern kilépése miatt az iroda jelentős számú ügyfelet veszít, így megszorításokat és leépítést kell véghez vinni. Stern végleg csődbe vinné a Lockhart & Gardner-t, hogy ajánlatot tesz Julius Cain-nek, aki a legnagyobb ügyfélkörrel rendelkező ügyvéd a cégnél. Will-ék végül fizetésemeléssel maradásra bírják. Stern Cary-t is megkörnyékezi, vezető beosztást ígér neki cégénél. Cary mivel úgy érzi, hogy ő fog győztesen kikerülni Alicia és az ő közötte folyó versenyből, visszautasítja az ajánlatot. Diane megmondja Alicia-nak, hogy akkor maradhat a cégnél, ha ügyfelet tud szerezni nekik. Alicia férje tanácsadóját, Eli Gold-ot viszi a céghez. Ezek után Cary-t küldik el, aki ezt nagyon nehezen viseli. Gyűlöli Alicia-t, s tisztességtelennek tartja, hogy Alicia férje kapcsolatát használta fel saját érdekében. Cary előbb egy ügyvédi irodánál van meghallgatáson, majd egy kocsmában összefut Glenn Childs-szal az államügyésszel, aki állást ajánl neki. Ezek után ő visz minden ügyet a Lockhart & Gardner ellen, s ahol tud megpróbál keresztbe tenni Alicia-nak.

Második évad eseményei[szerkesztés]

Peter és Alicia

Peter kampánynyitó rendezvényt tart. Will felhívja Alicia-t, miközben ő a kampánynyitón van, s telefonján hangposta üzenetet hagy, amiben elmondja, hogy szereti őt. Ezt az üzenetet Eli kitörli a mobilból, mert Peter kampányában fontos szerepe van a megértő a feleségnek, a "good wife"-nak. Alicia egy ügyben kihallgatja Childs-ot, mely nyilvánosságra kerül. A felvétel mindkét félt negatívan érinti, így egyértelművé válik, hogy van egy harmadik jelölt is. Ő a színes bőrű női jelölt, Wendy Scott-Carr lesz. A kampány során több lejárató plakátot és videót készítenek a kampánystábok. A versenyből Childs lesz kénytelen kiszállni, akivel közli Peter csapata, hogy nyilvánosságra hozzák, hogy feketén foglalkoztatott egy bébiszittert. Cserébe hogy ne tudódjon ki, családi okokra hivatkozva visszalép. A Wendy-Peter verseny végig szoros lesz, de Peter a fiatalok és a kertvárosiak megnyerésével a fő esélyessé válik. Alicia-t ráveszi Eli, hogy nyilatkozzon férjéről a tv-ben. Alicia a műsorban azt mondja, megbocsátott férjének. Az interjúnak is köszönhetően Peter megnyeri a választást, s mindenki ünnepel, amikor a Blake-ügyben nyomozó ügyész tudtára adja Alicia-nak, hogy férjének kapcsolata lehetett egy Lila nevű nővel. Alicia azonnal tudja, hogy Kalinda az. Még aznap este kibérel egy lakást, s férje összes holmiját egy költöztető céggel oda viteti. Másnap felkeresi David Lee-t, az irodájuk válóperes ügyvédét, s a válásról érdeklődik. Az utolsó epizódban Will-lel iszogat egy bárban Alicia, majd kibérelik egy szálloda elnöki lakosztályát. Már felfelé a liften többször csókolóznak.

Az iroda

Az ügyvédi irodához új partner érkezik Derrick Bond személyében, így a cég neve Lockhart/Gardner & Bond Ügyvédi Irodára változik. Bond új értékelési rendszert vezet be a cégnél, ami többeknek nem tetszik. Blake Calamar személyében egy új magánnyomozót is hoz a céghez. Blake és Kalinda között először csak rivalizálás, majd egyre eldurvuló küzdelem kezdődik. Mindketten nyomoznak a másik után, s kiderül, hogy Blake kapcsolatot ápol a maffiával, míg Kalinda valójában nem az akinek kiadja magát, korábbi neve Lila volt, s Blake ezen a néven is szólítja őt az irodában. A Simons-ügy az első nagy Alicia-Cary ütközet, melyből előbb a civil, majd a katonai bíróságon is Alicia nyer. Talán az egyetlen a Bauer-ügy, ahol Cary igazából jelentős sikert arat az iroda felett. Diane először új iroda alapításán gondolkodik, majd Bond próbálja Will-t meggyőzni golyózzák ki Diane-t. Miközben Bond szervezi Diane kizárását, Diane és Will Bond kizárásán dolgozik. Cain látszólag Bond oldalára áll, s elmondja, hogy Will elárulta. Bond úgy számol, hogy pont egy szavazattal ő fog nyerni. A szavazáson azonban Cain Diane mellett szavaz, így Bond távozik a cégtől, melynek neve Lockhart/Garder Ügyvédi Iroda lesz. Kalinda ellen nyomozást indít az ügyészség, egy betörés miatt, melyet Blake követett el, de Kalinda ujjlenyomatát a helyszínen hagyta. A nyomozást megszüntetik, de Blake utolsó vallomásában elmondja, hogy Kalinda új személyiséget kapott még Peter idejében, s cserébe lefeküdt Peter-rel. Peter tudomást szerez róla, s Matan Brody ügyész segítségével az erről szóló oldalakat eltünteti. Childs azonban legjobb nyomozóját, Andrew Wiley-t megbízza, derítse ki mi volt a papíron. Rájön, hogy egy Lila nevű nőről volt szó, akinek Peter-hez volt köze. Miután ezt Alicia megtudja, gyűlöli Kalinda-t. Kalinda felmond a cégnél, s egy nyomozó céghez menne dolgozni, de kiderül, hogy az lenne a feladata, hogy Peter Florrick munkáját segítse külsősként. Ezek után inkább marad. Kalinda mondja el Will-nek, hogy Alicia otthagyta férjét. Eli Gold tanácsadó cége társulni akar az irodával, s feltétele, hogy Alicia legyen a két cég között a kapcsolattartó.

Epizódok[szerkesztés]

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang 1. (Universal) Magyar hang 2. (TV2)
Alicia Florrick Julianna Margulies Németh Kriszta Kováts Adél
Cary Agos Matt Czuchry Molnár Levente Szabó Máté
Kalinda Sharma Archie Panjabi Ruttkay Laura Zakariás Éva
Will Gardner Josh Charles Czvetkó Sándor Bozsó Péter
Diane Lockhart Christine Baranski Kocsis Mariann Andresz Kati
Peter Florrick Chris Noth Vass Gábor Kőszegi Ákos
Grace Florrick Makenzie Vega Tamási Nikolett
Zach Florrick Graham Phillips Kováts Dániel
Jackie Florrick Mary Beth Peil Kassai Ilona Kassai Ilona
Daniel Golden Joe Morton Sótonyi Gábor
Caitlin D'arcy Anna Camp

Vendég- és mellékszereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang 1. (Universal) Magyar hang 2. (TV2)
Elsbeth Tascioni Carrie Preston Haumann Petra, Zakariás Éva
Veronica Loy Stockhard Channing Andresz Kati
Maddie Hayward Maura Tierney Báthory Orsolya
Celeste Serrano Lisa Edelstein Györgyi Anna
David Lee Zach Grenier Sörös Sándor

Színészek[szerkesztés]

Az Aliciát alakító Julianna Margulies első szerepe a Steven Seagal-féle Törvényre törve című akciófilmben volt, de ismertséget a Vészhelyzet című sorozat hozott számára. A férjét alakító Chris Noth-ot a Szex és New York című sorozat tette ismertté. Az új színészek mellett rajtuk kívül még Matt Czuchry, Christine Baranski és Joe Morton lehet ismerős, akik különböző filmekben és sorozatokban szerepeltek már korábban.

Díjak[szerkesztés]

  • Golden Globe-díj: Julianna Margulies - legjobb női televíziós alakítás dráma kategóriában

Külső hivatkozások[szerkesztés]