Robert Oppenheimer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Robert Oppenheimer
JROppenheimer-LosAlamos.jpg
Született 1904. április 22.
New York
Elhunyt1967. február 18. (62 évesen)
Princeton
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
Iskolái
Díjak
  • Enrico Fermi-díj (Hyman G. Rickover, 1963, Teller Ede)
  • Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagja (1958)
  • Medal for Merit (1946)
  • Three Physicists Prize (1958)
  • Nessim-Habif Award (1962)
  • Princetoni Egyetem tiszteletbeli doktora
  • Richtmyer Memorial Award (1947)
  • Fellow of the American Physical Society

J Robert Oppenheimer signature.svg

Robert Oppenheimer az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Robert Oppenheimer témájú médiaállományokat.

Julius Robert Oppenheimer (New York, 1904. április 22.Princeton, 1967. február 18.) zsidó származású amerikai elméleti fizikus, a Manhattan terv igazgatójaként fontos szerepet játszott az első amerikai atombomba kifejlesztésében. Egyike azon fizikusoknak, akiket az „atombomba atyja”-ként emlegetnek.

1963-ban Enrico Fermi-díjjal tüntették ki. 1943-tól 1945-ig a Los Alamosban az atombombaprogram vezetője, majd 1946-tól 1952-ig az USA Atomenergia Bizottságának elnöke. Vezetésével 1945. július 16-án Új-Mexikóban felrobbantották az első atombombát. A Trinity (Szentháromság) fedőnevű kísérleti robbantás helye a Los Alamos közelében fekvő Alamogordo légibázis volt. Nem messze a robbanás helyszínétől állt a néhai George McDonald elhagyott farmja, adva annak lehetőségét, hogy megfigyeljék, milyen hatással lehet a robbanás az épületekre. De a farmot a robbanás magjából kiáramló hőhullám teljesen megsemmisítette. A robbanás hatásainak megfigyelésére különböző mérőműszereket telepítettek. Mérték például a radioaktív sugárzást, hőmérsékletet, légnyomást. Oppenheimer egy bunkerben (Baker bunker) kialakított irányító központból figyelte az eseményeket. Az első kísérleti atombomba felrobbantás után későbbi visszaemlékezése szerint eszébe jutott egyik kedvenc olvasmánya, a Bhagavad-gíta egyik sora (11,32): „Én lettem a halál, a világok pusztítója”.[1]

A kormány nem volt hálás. A sikeres próbák után – méltatlanul – támadások érték, kommunistának kiáltották ki, megalázott és mellőzött emberként halt meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. JAMES A. HIJIYA: The Gita of J. Robert Oppenheimer (pdf). amphilsoc.org. „"I am become death, the destroyer of worlds"”