Li Cseng-tao

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Li Cseng-tao
TD Lee.jpg
Életrajzi adatok
Született1926. november 24. (91 éves)
Sanghaj
Ismeretes mint
  • fizikus
  • egyetemi oktató
  • elméleti fizikus
Gyermekek
  • Stephen Lee
  • James Lee
Iskolái
Szakmai kitüntetések
  • fizikai Nobel-díj (Jang Csen-ning, 1957, 104 314 kr)
  • Guggenheim-ösztöndíj
  • Oskar Klein Medal (1993)
  • Matteucci-érem
  • Fellow of the American Physical Society

Li Cseng-tao aláírása
Li Cseng-tao aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Li Cseng-tao témájú médiaállományokat.

Li Cseng-taoKeleti névsorrend (李政道 Pinyin: Lǐ Zhèngdào, angolosított nevén Tsung-Dao Lee) (Sanghaj, 1926. november 24. –) kínai-amerikai fizikus, aki a nagyenergiájú részecskefizika, a szimmetriaelvek és a statisztikus fizika területén dolgozott. 1957-ben 31 évesen Lee és Jang Csen-ning közösen kapták a fizikai Nobel-díjat a paritás sértés törvényéért, amelyet Chien-Shiung Wu kísérletileg kimutatott. Lee és Yang voltak az első kínai Nobel-díjasok.

Családja és korai évei[szerkesztés]

Lee családja Jiangsu tartományból, Suzhouból származott. Sanghajban született, szülei hat gyermeke közül a harmadikként. Apja Tsing Kong Lee üzletember, anyja Ming Chnag Chang volt. Középiskolai tanulmányait Sanghajban és Csianghsziban végezte. Egyetemi tanulmányait a Zhejiang University-n kezdte, de a háború miatt ott félbeszakadt, és a National Southwest Associated University-n folytatta őket Kunmingban a következő évben. Itt találkozott először Chen Ning Yanggal, akivel később együtt kapták meg a Nobel-díjat.

Lee 1946-ban a Chicagói Egyetemre ment, és Enrico Fermi alatt megcsinálta a PhD-jét. Témája a Fehér törpecsillagok hidrogéntartalma volt. 1950-ben feleségül vette Hui-Chun Jeannette Chint, akitől két fia született, James és Stephen.

Tudományos pályája[szerkesztés]

Miután Berkeley-ben és Princetonban dolgozott 1953-ban a Columbia Egyetem adjunktusa ("assistant professor") lett. Elméleti munkássága a statisztikus fizika, részecskefizika, asztrofizika, magfizika, térelmélet és turbulencia területét foglalta magában többek között.

1956-ban Lee és Yang megoldották az ún theta-tau problémát, amikor kimondták, hogy a theta-mezon és a tau-mezon ugyanaz a részecske, csak a paritás sérülése miatt van két egymást látszólag kizáró bomlási módja. Az említett mezont ma K-mezonként ismerjük. 1957-ben Chien-hsiung Wu kísérletileg igazolta feltevésüket.

1956-ban, 29 évesen Lee a Columbia Egyetem legfiatalabb professzora lett. A Columbia aktív tagja maradt, és 1984 óta a legmagasabb tudományos besorolás, a "University Professor" birtokosa.

Tudománypolitikai tevékenysége és késői időszaka[szerkesztés]

Nemsokkal a kínai-amerikai kapcsolatok rendezése után Lee és felesége Kínába utazhatott, ahol Lee előadásokat és szemináriumokat tartott, valamint megszervezte a CUSPEA-t ("China-U.S. Physics Examination and Application"). 1999-ben létrehozta Pekingben a Chun-Tsung Alapítványt felesége emlékére, aki 3 évvel korábban hunyt el. A Chun-Tsung-ösztöndíjakat egyetemi hallgatók kapják, általában a második vagy harmadik évfolyamon, öt egyetemen Kínában. Amikor nem fizikával foglalkozik, Lee "ki tette" detektívregényeket olvas.

Külső hivatkozások[szerkesztés]