Matthew Perry (színművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Matthew Perry
Matthew Perry 2010-ben
Matthew Perry 2010-ben
Életrajzi adatok
Születési név Matthew Langford Perry
Született 1969augusztus 19. (47 éves)
Williamstown, Massachusetts, Amerikai Egyesült Államok USA
Élettárs Lizzy Caplan
Pályafutása
Iskolái Buckley School
Aktív évek 1987 – napjainkig
Híres szerepei Chandler Bing (Jóbarátok)

Matthew Perry az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Matthew Perry témájú médiaállományokat.

Matthew Langford Perry (Williamstown, Massachusetts, Amerikai Egyesült Államok, 1969. augusztus 19. –) kanadai-amerikai színész.

Élete[szerkesztés]

Apja John Bennett Perry, amerikai színész, anyja a kanadai Suzanne Jane Louise Langford Perry Morrison, Pierre Trudeau kanadai miniszterelnök egy korábbi sajtótitkára. Kanadai-amerikai kettős állampolgár. Szülei még az első születésnapja előtt elváltak, és Matthew édesanyjával Ottawába költözött. Ontarióban nőtt fel.

Pályája[szerkesztés]

1980-as évek[szerkesztés]

Matthew Perry Ottawa-ból Los Angeles-be költözött, hogy színjátszást tanuljon. Középiskolába a The Buckley School-ra járt Sherman Oaks-ban. Amíg a Buckley-ba járt, George Gibbs-ként játszott az „Our Town”-ban és ifjúként megjelent a „The Miracle Worker” produkcióban. Patty Duke dicsérte a fiatal Perry meggyőző szerepét Helen testvéreként, Jimmy-ként. Szintén fiatalon szerepelt a „The Sound Music”-ban. A kezdeti évében Tim Hillman rendezte a „The Elephant Man” produkciót, amiben Vanessa Smith mellett John Merrick-ként játszott Matthew. 18 évesen (1987) kapta a nagy lehetőségét River Phoenix-szel az „A night in the Life of Jimmy Reardon”-ban. Mat befejezte a középiskolai színjátszás-karrierjét és kilépett a „The Elephant Man”-től. Azután szintén improvizációs vígjátékot játszott a LA Connection-nél Sherman Oaks-ban amíg a középiskolát befejezte. Néhány vendégszereplés után 1980 végén a televíziót célozta meg és be akart iratkozni a Dél-Kaliforniai Egyetemre, amikor Chazz Russell főszerepét ajánlották fel a „Second Chance”-ban, ismertté vált a színjátszásban. Eredetileg főszerepet játszott Kiel Martin oldalán mikor a sorozatot bemutatták 1987-ben, de 13 epizód után a formátum változott: a „Second Chance” „Boys Will Be Boys” lett, Perry-t kinevezték és újra előtérbe került a „The adventures of Chazz and his teenage friends”. A bemutató csak egy évadig futott. Amikor ezt befejezte, Perry Los Angeles-ben maradt és a „90210”-et készítette a televíziónak vendégszereplőként.

1990-es évek[szerkesztés]

A sok vendégszereplés közepében Matthew törzsvendég volt az „1990 CBS”-nél Sydney-ben, Valerie Bertinelli öccsét játszotta címkarakterként. Három évvel később a második tv-sorozatát kezdte, miközben főszerepben játszott az „ABC”-nél, ami csak 13 epizódig tartott 1993 tavaszán. Akkorra Matthew egy új drámai kísérletben, a „LAX 2194”-ben kapott szerepet. A projekt lassan indult, úgyhogy megpróbált egy meghallgatást, később Marta Kauffman és David Crane által a „Jóbarátok”-ban és a „Dream On”-ban is . A kísérleti „LAX 2194” iránti korábbi problémák miatt őt kezdetben nem hallgatták meg a meghallgatásokon. Amikor végül kapott egy lehetőséget, övé lett a szerep, Chandler Bing szerepe. A projekt mérhetetlenül sikeres volt és a filmcsillagok közt Matt is ott volt, a televíziónézők között nyert széles hírnevet. Ahogy folytatta a sikeres életpályát a „Jóbarátok”-ban filmekben is felbukkant, mint például a „Fools Rush In”-ben jelent meg apja, John Bennett Perry és Salma Hayek mellett, „Almost Heroes”, „Three to Tango”, „The Whole Nine Yards” Bruce Willis mellett és a folytatása „The Whole Ten Yards”, ill. a „Serving Sara” c. komédia.

2000-es évek[szerkesztés]

Elsősorban komikus szerepeket kap, ugyanakkor remekül alakítja a drámai figurákat is, különösen Joe Quincy-ként az Elnök emberei c. sorozatban. A 3 megjelenése a sorozatban (kétszer a 4. és egyszer az 5. évadban) 2003-ban és 2004-ben szerzett neki 2 Emmy-díj jelölést. Miután a „Friends” elkészült, Perry igazgatóként debütált Bill Lawrence burleszkjének a 4. évszakának egy epizódjában, a „Scrubs”-ban. Főszerepet játszott a „The Ron Clark Story”-ban, melynek premierjén, 2006. augusztus 13-án Perry Ron Clarkot, egy kis városi tanárt játszott akit áthelyeznek az ország legkeményebb osztályába. Az előadásért Emmy-díj jelölést és 1 Golden Globe-díj jelölést is kapott. 2006-ban elkezdett egy krónikusan levert íróról filmezni egy vígjátékdrámát (Numb). A film megjelenésének dátumát sokszor változtatták, de végül 2008. május 13-án DVD-n bocsátották ki. Matthew szintén megjelent David Mamet „Sexual Perversity in Chicago”-jában. 2008-ban fog megjelenni filmben a „17 Again”. Jelenleg írja a "The End of Steve" c. Showtime sorozatot és főszerepet is fog játszani benne.

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Emmy-díj[szerkesztés]

  • Legjobb férfi főszereplő egy vígjáték sorozatban. Jóbarátok (2002) - jelölt
  • Legjobb férfi vendégszereplő egy dráma sorozatban. Az elnök emberei (2003) - jelölt
  • Legjobb férfi vendégszereplő egy dráma sorozatban. Az elnök emberei (2004) - jelölt
  • Legjobb férfi főszereplő egy minisorozatban vagy tévéfilmben. A diadal (2007) - jelölt

Golden Globe-díj[szerkesztés]

American Comedy Awards[szerkesztés]

  • Legviccesebb férfi mellékszereplő. (David Schwimmerrel megosztva) Jóbarátok (1996) - jelölt

Kids' Choice Awards[szerkesztés]

Satellite Awards[szerkesztés]

Screen Actors Guild Awards[szerkesztés]

  • Legjobb férfi alakítás egy tévéfilmben vagy minisorozatban. The Ron Clark Story (2007) - jelölt

TV Land Awards[szerkesztés]

  • A legcsodálatosabb esküvő. (Courteney Cox-szal megosztva) Jóbarátok (2006) - jelölt

Teen Choice Awards[szerkesztés]

  • Legtehetségesebb tévészínész - vígjáték kategória. Jóbarátok (2004) - jelölt

Filmográfia[szerkesztés]

Év Filmcím Szereplő
1988 Dance 'Til Dawn Roger
1989 She's Out of Control Timothy
1994 - 2004 Jóbarátok Chandler Bing
1997 Fools Rush In Alex Whitman
1998 Almost Heroes (Hajszál híján hősök) Leslie Edwards
1999 Three to Tango Oscar Novak
2000 Bérgyilkos a szomszédom Nicholas 'Oz' Oseransky
2002 Pereld a nőt! Joe Tyler
2004 Már megint bérgyilkos a szomszédom Nicholas 'Oz' Oseransky
2006 The Ron Clark Story Ron Clark
2007 Numb Hudson
2008 Birds of America Morrie Tanager
2009 Megint 17 Mike O' Donnell (felnőtt)

Források[szerkesztés]