Matthew Perry (színművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Matthew Perry
Matthew Perry 2010-ben
Matthew Perry 2010-ben
Életrajzi adatok
Születési név Matthew Langford Perry
Született 1969augusztus 19. (49 éves)
Williamstown, Massachusetts
Élettárs Lizzy Caplan
Pályafutása
Iskolái Buckley School
Aktív évek 1987
Híres szerepei Chandler Bing (Jóbarátok)

Matthew Perry az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Matthew Perry témájú médiaállományokat.

Matthew Langford Perry (Williamstown, Massachusetts, 1969. augusztus 19. –) kanadai-amerikai színész.

Élete[szerkesztés]

Apja John Bennett Perry, amerikai színész, anyja a kanadai Suzanne Jane Louise Langford Perry Morrison, Pierre Trudeau kanadai miniszterelnök egy korábbi sajtótitkára. Kanadai-amerikai kettős állampolgár. Szülei még az első születésnapja előtt elváltak, és Matthew édesanyjával Ottawába költözött. Ontarióban nőtt fel.

Pályája[szerkesztés]

1980-as évek[szerkesztés]

Matthew Perry Ottawa-ból Los Angeles-be költözött, hogy színjátszást tanuljon. Középiskolába a The Buckley School-ra járt Sherman Oaks-ban. Amíg a Buckley-ba járt, George Gibbs-ként játszott az „Our Town”-ban és ifjúként megjelent a „The Miracle Worker” produkcióban. Patty Duke dicsérte a fiatal Perry meggyőző szerepét Helen testvéreként, Jimmy-ként. Szintén fiatalon szerepelt a „The Sound Music”-ban. A kezdeti évében Tim Hillman rendezte a „The Elephant Man” produkciót, amiben Vanessa Smith mellett John Merrick-ként játszott Matthew. 18 évesen (1987) kapta a nagy lehetőségét River Phoenix-szel az „A night in the Life of Jimmy Reardon”-ban. Mat befejezte a középiskolai színjátszás-karrierjét és kilépett a „The Elephant Man”-től. Azután szintén improvizációs vígjátékot játszott a LA Connection-nél Sherman Oaks-ban amíg a középiskolát befejezte. Néhány vendégszereplés után 1980 végén a televíziót célozta meg és be akart iratkozni a Dél-Kaliforniai Egyetemre, amikor Chazz Russell főszerepét ajánlották fel a „Second Chance”-ban, ismertté vált a színjátszásban. Eredetileg főszerepet játszott Kiel Martin oldalán mikor a sorozatot bemutatták 1987-ben, de 13 epizód után a formátum változott: a „Second Chance” „Boys Will Be Boys” lett, Perry-t kinevezték és újra előtérbe került a „The adventures of Chazz and his teenage friends”. A bemutató csak egy évadig futott. Amikor ezt befejezte, Perry Los Angeles-ben maradt és a „90210”-et készítette a televíziónak vendégszereplőként.

1990-es évek[szerkesztés]

A sok vendégszereplés közepében Matthew törzsvendég volt az „1990 CBS”-nél Sydney-ben, Valerie Bertinelli öccsét játszotta címkarakterként. Három évvel később a második tv-sorozatát kezdte, miközben főszerepben játszott az „ABC”-nél, ami csak 13 epizódig tartott 1993 tavaszán. Akkorra Matthew egy új drámai kísérletben, a „LAX 2194”-ben kapott szerepet. A projekt lassan indult, úgyhogy megpróbált egy meghallgatást, később Marta Kauffman és David Crane által a „Jóbarátok”-ban és a „Dream On”-ban is . A kísérleti „LAX 2194” iránti korábbi problémák miatt őt kezdetben nem hallgatták meg a meghallgatásokon. Amikor végül kapott egy lehetőséget, övé lett a szerep, Chandler Bing szerepe. A projekt mérhetetlenül sikeres volt és a filmcsillagok közt Matt is ott volt, a televíziónézők között nyert széles hírnevet. Ahogy folytatta a sikeres életpályát a „Jóbarátok”-ban filmekben is felbukkant, mint például a „Fools Rush In”-ben jelent meg apja, John Bennett Perry és Salma Hayek mellett, „Almost Heroes”, „Three to Tango”, „The Whole Nine Yards” Bruce Willis mellett és a folytatása „The Whole Ten Yards”, ill. a „Serving Sara” c. komédia.

2000-es évek[szerkesztés]

Elsősorban komikus szerepeket kap, ugyanakkor remekül alakítja a drámai figurákat is, különösen Joe Quincy-ként az Elnök emberei c. sorozatban. A 3 megjelenése a sorozatban (kétszer a 4. és egyszer az 5. évadban) 2003-ban és 2004-ben szerzett neki 2 Emmy-díj jelölést. Miután a „Friends” elkészült, Perry igazgatóként debütált Bill Lawrence burleszkjének a 4. évszakának egy epizódjában, a „Scrubs”-ban. Főszerepet játszott a „The Ron Clark Story”-ban, melynek premierjén, 2006. augusztus 13-án Perry Ron Clarkot, egy kis városi tanárt játszott akit áthelyeznek az ország legkeményebb osztályába. Az előadásért Emmy-díj jelölést és 1 Golden Globe-díj jelölést is kapott. 2006-ban elkezdett egy krónikusan levert íróról filmezni egy vígjátékdrámát (Numb). A film megjelenésének dátumát sokszor változtatták, de végül 2008. május 13-án DVD-n bocsátották ki. Matthew szintén megjelent David Mamet „Sexual Perversity in Chicago”-jában. 2008-ban fog megjelenni filmben a „17 Again”. Jelenleg írja a "The End of Steve" c. Showtime sorozatot és főszerepet is fog játszani benne.

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Emmy-díj[szerkesztés]

  • Legjobb férfi főszereplő egy vígjáték sorozatban. Jóbarátok (2002) - jelölt
  • Legjobb férfi vendégszereplő egy dráma sorozatban. Az elnök emberei (2003) - jelölt
  • Legjobb férfi vendégszereplő egy dráma sorozatban. Az elnök emberei (2004) - jelölt
  • Legjobb férfi főszereplő egy minisorozatban vagy tévéfilmben. A diadal (2007) - jelölt

Golden Globe-díj[szerkesztés]

American Comedy Awards[szerkesztés]

  • Legviccesebb férfi mellékszereplő. (David Schwimmerrel megosztva) Jóbarátok (1996) - jelölt

Kids' Choice Awards[szerkesztés]

Satellite Awards[szerkesztés]

Screen Actors Guild Awards[szerkesztés]

  • Legjobb férfi alakítás egy tévéfilmben vagy minisorozatban. The Ron Clark Story (2007) - jelölt

TV Land Awards[szerkesztés]

  • A legcsodálatosabb esküvő. (Courteney Cox-szal megosztva) Jóbarátok (2006) - jelölt

Teen Choice Awards[szerkesztés]

  • Legtehetségesebb tévészínész - vígjáték kategória. Jóbarátok (2004) - jelölt

Filmográfia[szerkesztés]

Év Filmcím Szereplő
1988 Dance 'Til Dawn Roger
1989 She's Out of Control Timothy
1994 - 2004 Jóbarátok Chandler Bing
1997 Fools Rush In Alex Whitman
1998 Almost Heroes (Hajszál híján hősök) Leslie Edwards
1999 Three to Tango Oscar Novak
2000 Bérgyilkos a szomszédom Nicholas 'Oz' Oseransky
2002 Pereld a nőt! Joe Tyler
2004 Már megint bérgyilkos a szomszédom Nicholas 'Oz' Oseransky
2006 The Ron Clark Story Ron Clark
2007 Numb Hudson
2008 Birds of America Morrie Tanager
2009 Megint 17 Mike O' Donnell (felnőtt)

Források[szerkesztés]