Fallout: New Vegas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fallout: New Vegas
Fejlesztő Obsidian Entertainment
Bethesda Game Studios (javítások)
Kiadó Bethesda Softworks
Namco Bandai Games[1]
Rendező Josh Sawyer
Tervező Josh Sawyer
John Gonzalez
Chris Avellone
Zeneszerző Inon Zur
Mark Morgan
Sorozat Fallout
Motor Gamebyro
Platformok Microsoft Windows
PlayStation 3
Xbox 360
Kiadási dátum US: 2010. október 19.
EU: 2010. október 22.
Verzió 1.4 (2011-07-06)[2]
Műfaj Akció szerepjáték
Játékmódok Egyjátékos
Korhatár PEGI 18+.png PEGI: 18+
USK-besorolás USK 18
Adathordozó Blu-ray disc
DVD
Digitális terjesztés
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

Windows

  • Processzor: 2 GHz (két magos)
  • Memória: 2 GB RAM
  • Videokártya: 128 MB VRAM
  • NVIDIA GeForce 6200 / ATi Radeon X1300 XT
  • Minimum 6,9 GB hely a merevlemezen
A Fallout: New Vegas weboldala

A Fallout: New Vegas egy alapvetően belső nézetű akció-szerepjáték, melynek fejlesztését az Obsidian Entertainment végezte és 2010 októberében jelent meg Microsoft Windows, PlayStation 3 és Xbox 360 platformokra.

A játék helyszíne a nevadai Las Vegas posztapokalpitikus városa és környéke. Bár a sorozatban a Fallout 3 után következik és annak grafikus motorját használja, nem tekinthető folytatásnak, a története ugyanis nem kapcsolódik az előző epizódhoz. A játék az eredeti Fallout részekhez is visszanyúl, ami annak köszönhető, hogy az Obsidian vállalatnál több veterán is dolgozik, akik még a Black Isle Studios berkeiben vettek részt a Fallout és Fallout 2 játékok fejlesztésénél.[3]

A játék 65 ezer sornyi dialógust tartalmaz, ami az egyjátékos szerepjátékok között rekordnak számít. (Összehasonlításképpen a Fallout 3, ami a játék megjelenéséig a rekordot tartotta, 40 ezer sorral büszkélkedhetett.)

Helyszín[szerkesztés]

204 évvel járunk a nagy háború után. A helyszín a poszt-apokaliptikus Las Vegas és környéke (most New Vegasként ismert), a Mojave-sivatag. A területet csodával határos módon viszonylagos épségben hagyta az atomtámadás, és a sugárzás mértéke is minimális. New Vegas felett a hatalmat számos frakció szeretné megkaparintani. Ott van az Új Kaliforniai Köztársaság, akiket a Fallout 2-ből ismerhetünk, ők azonban azóta korrupttá és bizonyos szempontból hataloméhesekké váltak. Fő ellenfelük a Római Birodalom mintázatát követő Caesar Légiója, de rajtuk kívül számos kisebb csoport folytat vérre menő harcot egymással. A játékban számos ismert helyszín is felbukkan, például a Hoover-gát és a HELIOS One naperőmű.

Cselekmény[szerkesztés]

A játék számos sztorielemben merít a törlésre ítélt korábbi Fallout 3-ból. A főhős egy csomagokat szállító futár, akit útja során megtámadtak. Egy kisstílű bűnöző, Benny (hangja Matthew Perry) elveszi a szállítmányt: egy értékesnek látszó platinazsetont. Ezután fejbelövi hősünket, majd otthagyja.

Hősünk testét egy Victor nevű robot viszi el Goodsprings városába, ahol Mitchell doktor hozza őt helyre. Egyben ez a pont a karaktergenerálásé is. Miután helyrejött, elindul, hogy megkeresse merénylőjét, és megtudja, mire volt jó ez az egész. Hosszú út után végül eljut New Vegasba, ahol Benny bevallja neki: azért lopta el a zsetont, mert az valójában egy adathordozó, s amire szüksége van New Vegas urának, Mr. House-nak. Mr. House csodával határos módon egy eljárásnak köszönhetően a Nagy Háború óta él, és csak azt várta, hogy mikor kerül vissza hozzá a zseton.

Miután főhősünk végre megszerezte az áhított chipet, Benny átprogramozott robotja, a Yes Man elmondja neki, miért is olyan fontos ez a zseton. A rajta lévő adatok segítségével frissíteni lehetne az első generációs robotok szoftverét, s egy megfelelő robothadsereggel New Vegas tényleges urává lehetne válni. Ez azonban sok mindenkinek érdekében állhat, s ezért a játékban szereplő frakciók mindegyike azt szeretné, ha a játékos nekik segítene. Ezért többféle megoldás lehetséges: megölheti Mr. House-t, számítógépébe betöltve az Igenember szoftverét, majd a játékban található kisebb frakciókat összefogva (vagy őket eliminálva) megvédheti a várost. Ugyanekkor háború tör ki az Új Kaliforniai Köztársaság és Caesar Légiói közt, amiben szintén részt vehet, s ekkor a Hoover-gátért folyó küzdelem hadviselő feleinek valamelyike mellé kell állnia.

Játékmenet[szerkesztés]

A klasszikus Falloutokból számos elem visszaköszön, melyek ötvözve lettek a harmadik rész újításaival. Bővített animációs harcrendszer, visszatérő reputációs pontok, a realitásokat maximálisan megközelítő Hardcore mód (ahol a víz igenis létfontosságú, a lőszereknek súlya van, gyógyulni sem olyan egyszerű, a törések meggyógyítása pedig képzettségigényes), és a harmadik részből hiányolt minijátékok is szerepelnek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Bethesda Softworks és a Namco Bandai Partners megegyezése a Fallout: New Vegas forgalmazásáról (sajtóközlemény). Namco Bandai Games, 2010. január 28. (Hozzáférés: 2011. december 1.)
  2. Fallout: New Vegas 1.4-es javítás. PC Gamer, 2011. július 6. (Hozzáférés: 2011. december 1.)
  3. McLaughlin, Rus: A Fallout története. IGN, 2010. július 21. (Hozzáférés: 2011. december 1.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]